Lempipaikkojani Málagassa (osa 1)

Kotikaupungistani Málagasta löytyy satoja mielenkiintoisia mestoja, kiinnostavia kulmia ja suloisia sopukoita. Lähes 600 000 asukkaan kaupunki on suuri ja pelkkä keskustakin niin monipuolinen, että useamman vuoden vanhankaupungissa asunutkin löytää sieltä usein aiemmin huomiotta jääneitä paikkoja ja juttuja.

Näin kävi viime viikolla, jolloin päiväkävely kotikulmilla vei minut yllättäen upeaan paikkaan, jonka olemassaolosto en tiennyt mitään. Kipusin roomalaisen teatterin sivusta pienen puistikon läpi Mirador de la Alcazaba -näköalatasanteelle tiirailemaan maisemia keskustan yli. Ihmettelin, etten ollut ennen sitä huomannut. Myöhemmin luin, että näköalapaikka olikin avattu vasta neljä kuukautta sitten.

Kuten monella kotikaupungissaan, minullakin on Málagassa muutama suosikkipaikka, joissa vietän mielellään aikaa, joihin etsiydyn kävelyillä tai jotka muuten vaan tuntuvat erityisiltä ja omilta. Málagassa vaihtoehtoja on paljon, mutta tässä muutama viime aikoina sydäntäni sykähdyttänyt paikka.


Mercado Central de Atarazanas -kauppahalli

Málagan keskuskauppahalli Atarazanas on todellinen kaupunkielämän sydän. Siellä sekoittuvat maut, tuoksut,  ihmisryhmät, kulttuurit sekä historia ja nykypäivä. Se on lähin kauppahallimme, joten pistäydymme siellä viikonloppuisin ruokaostoksilla, mutta moni turisti pyörii 1800-luvulla rakennetun hallin ihmisvilinässä silkasta mielenkiinnosta paikallista elämää, värikkäitä kojuja tai rakennusta kohtaan.

Halli kertoo kaupungin historiaa lähes tuhannen vuoden taakaa. Samalla paikalla nimittäin sijaitsi jo 1300-luvulla Málagaa silloin hallinneiden muslimien armeijan rakennus ja venetelakka. Meri kun ylsi silloin niin korkealle. Tuosta rakennuksesta on muistona vain suuri 24-metrinen kaariportti, joka toimii nyt kauppahallin sisäänkäyntinä. Hallin vastakkaista päätyä koristaa taas upea málaga-aiheinen lasimaalaus.

Atarazanasin hallissa saa etenkin lauantaisin varautua ihmisvilinään, mekkalaan sekä valppauteen, jos haluaa napata itselleen yhden lukuisten ravintola-tiskien tai ulkoterassien pöydistä. Mikä onkaan parempi tapa viettää lauantaita, kun pakata ensin kassi täyteen tuoreita, paikallisia ja edullisia hedelmiä, kalaa, katkarapuja ja juustoja, ja maistella sitten kauniissa miljöössä pari cañaa (miniolut) ja tapasta.

Uno de mis sitios favoritos en Málaga es el Mercado central de Atarazanas. Me encanta su ambiente, historia que nos lleva a la época musulmana  y los productos frescos que puedes encontrar en sus decenas de puestos. 

Malaga Atarazanas kauppahalli

Malaga Atarazanas

Malaga Atarazanas kauppahalli

Malaga Atarazanas


Värikäs pikkuaukio Plaza del Siglo/ Plaza del Carbón

Yksi lempiaukioistani Málagassa on värikäs Plaza del Siglo, tai itse asiassa kaksi limittäin talojen väliin muodostuvaa aukiota Plaza de Siglo ja Plaza del Carbón. Ohitan paikan jos en päivittäin niin ainakin viikoittain, enkä voi olla nostamatta katsetta karkinväristen talojen puisiin ikkunaluukkuihin ja suloisiin takorautaparvekkeisiin. Kontrasti talojen vierustalla seisovien palmujen kanssa saa edelleen jonkin eksotiikkaviisarin värähtelemään.

Aukio, jonka talot edustavat paikallista arkkitehtuuria 1700-1900-luvuilta, on herättänyt kauneudellaan muidenkin huomion. Sille on pystytetty lukuisia ravintoloita, joiden terassit leviävät pitkälle kadun puolella. Itsekin istuudun välillä jollekin niistä. Viinilasin, cañan tai kahvin saa poikkeuksetta nauttia katusoittajien säveliä kuunnellen. Elämää riittää aina, sillä aukion läpi kulkee ehkä vanhankaupungin vilkain kävelykatu Calle Granada.

La Plaza del Siglo / Carbón es un lugar en el centro histórico que siempre me hace sentir agradecida de vivir en Málaga. Sus casas coloreadas y balcones de forja, típicos de los siglos XVIII-XX, son muy bonitos.

Eevagamunda Malaga Plaza del Siglo/Carbon

Eevagamunda Malaga aukio


Alcazaba-linna

Jos kaipaan rauhaa, kauneutta ja hengähdystaukoa kaupungin hulinasta, kipuan Alcazaba-linnaan. Sinne tulee poikettua niin extempore-vierailuille kuin suunnattua Suomesta tulleiden vieraiden kanssa. Sisäänpääsylipun hintakaan ei kirpaise, kun se on Málagassa asuvilta 0,6 euroa ja muilta 2,2 euroa.

Málagan vanhassakaupungissa sijaitseva 1000-luvulla muslimien rakentama linnoitus on kuin pienois Alhambra (Granadan arabilinna). Sen puutarhojen värit, suihkulähteiden liplatuksen rentouttava vaikutus ja palatsien arkkitehtuurin lumo eivät himmene lukuisten visiittien jälkeenkään.

Kymmenien ellei satojen portaiden nouseminen palkitaan myös upeilla maisemilla. Näkymät avautuvat merenpuoleisilta muureilta satamaan, puiston yli ja Malagueta-rannalle päin. Toiselta puolelta linnaa ympäröiviltä muureilta taas näkyy koko Málagan vanhakaupunki, katedraalin jykevä torni ja kaukaa talomerta ympäröivät vuoret.

Vaikka linna on ihan kaupunkin ytimessä, en ole ikinä törmännyt Alcazabassa väenpaljouteen, vaan olen aina saanut nautiskella tuosta menneisyyttä huokuvasta keitaasta kaikessa rauhassa.

Cuando quiero escapar del ruido de la ciudad y disfrutar de la belleza y tranquilidad, me subo a la Alcazaba. Aunque esté al lado del centro histórico, siempre una puede relajarse en los jardines y patios de los pequeños palacios andalusíes. Igualmente, disfruto las  bonitas vistas que desde esta fortaleza se pueden ver. 

Malaga Alcazaba linna lempipaikka

Processed with VSCO with a5 preset

Malaga Alcazaba linna lempipaikka

Malaga Alcazaba linnaMalaga Alcazaba linna

Malaga Alcazaba linna

❤ EevagamundaVoit seurata myös Bloglovin´in kautta.

Seuraa Eevagamundaa myös Facebookissa ja fiilistele kuvia Instagramissa!

14 Comments

 1. Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Kiitos näiden tunnelmien jakamisesta. Rakastan myös espanjalaisia kauppahalleja ja niiden vilkasta paikalliselämää. Olen myös aina kade, kun näen mereneläviä pursuavat tiskit ja kalatarjonnan. Toivottavasti jälleen pian pääsen Malagan kaduille kuljeskelemaan. Ensi kerralla täytyy ehdottomasti mennä käymään Alcazabassa. En itse asiassa tiennyt, että muurit kätkevät tuollaista kauneutta sisäänsä.

  Tykkää

 2. Outi / Maa Quzuu

  Kiitos ihanista kuvista ja mielikuvitusmatkasta Espanjaan. Espanja on oma lempimaani vaikka vierailuja siellä on kertynyt vasta alle kourallinen. Rakasta sitä kieltä, kulttuuria ja ilmastoa aivan valtavasti! Malagakin on alkanut lähivuosina kiinnostamaan enemmän 🙂

  Tykkää

  1. eevagamunda

   Jos Malaga ei vielä ole tuttu, suosittelen! Kannattaa antaa sille mahdollisuus, vaikka Suomessa alueella ei ehkä ole kovin hohdokas maine. Malaga on minusta tosi hieno kulttuurikaupunki, josta löytyy myös Välimeren ihanat rannat ja takana seisovat vuoristot, joiden luonnossa ja kylissä on myös paljon nähtävää 🙂

   Tykkää

 3. Suunnaton

  Kiitos näistä vinkeistä! Espanjassa Malaga on vielä näkemättä, joten nämä tulivat tarpeeseen. On aina kiva lukea paikallisten mielipiteitä lempipaikoistaan. Kuvien perusteella Alcazaba kieltämättä muistuttaa Alhambraa

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s