israel jaffa

Iso Appelsiini eli paikka mistä Jaffat tulloo

Tiedät varmasti ”Jaffat tulloo! Helmat paukkuu!” -mainoshuudon ja olet maistanut Hartwallin Jaffaa. Mutta mistä sana Jaffa oikeastaan tulee?

Sen lisäksi, että Jaffa on 1960-luvulla Suomeen rantautunut appelsiinilajike, jonka nimen suomalainen Hartwallkin nappasi suosikkilimuilleen, se on myös yksi maailman vanhimmista satamista. Teemaan sopivasti oranssiin vivahtavasta kivestä rakennettu satamakaupunki on seisonut Välimeren rannikolla jopa 4 000 vuotta. Jaffa on toiminut sisämaakaupunki Jerusalemin satamana.

Nykyään Jaffa on osa Israelia ja Tel Avivin suurkaupunkia. Vaikka Tel Aviv perustettiin vain sata vuotta sitten Jaffan viereen, se on kasvanut räjähdysmäisesti ja imaissut kylävanhuksen sisälleen. Kaupungin virallinen nimi onkin Tel Aviv-Jaffa.

Jaffasta on roudattu appelsiineja ympäri maailmaa läpi historian. Appelsiinit ovat edelleen yksi alueen tärkeimmistä maataloustuotteista.

Kun itse astelin noita ikiaikaisia portaita ja kujia toukokuun lopun helteessä, nappasin katukioskista – mitäs muutakaan – tuorepuristetun appelsiinimehun. Sitä maistellessa kelpasi kuljailla Jaffan tunnelmallisessa miljöössä.

israel jaffa

Jaffaan viitaten paikalliset kutsuvat Tel Avivin 1,4 miljoonan asukkaan metropolialuetta Isoksi Appelsiiniksi. Tel Avivin tornitaloissa ja värikkäissä trendikaupunginosissa voi joku nähdäkin Isoa Omenaa eli New Yorkia muistuttavia vivahteita.

israel jaffaisrael jaffa

Jaffa on todella pieni. Se muodostuu vain muutamasta sadasta talosta ja niiden välissä kiemurtelevien kujien verkostosta.

Jaffan ydin on sen eläväinen rantakatu runsaine ravintoloineen. Itse nautin kuitenkin eniten kapeilla kaduilla kävelystä. Holvikaarikäytävät, värikkäät puiset ikkunaluukut ja auringon polttamat värit kuljettivat ajatukset vääjäämättä toiseen Välimeren kaupunkiin, Vallettaan Maltalle. Näkyvin – tai paremminkin kuuluvin – ero on minareettitorneista kaikuvat rukouskutsut.

Vähän kaupempana rantaviivasta seisoo Jaffan maamerkkinä toimiva kellotorni, jonka ympäristöstä löytyy herkkukojujen, pienten liikkeiden, ravintoloiden, baarien, hotellien ja katutaiteen keskittymä. Etenkin ilta-aikaan Olei Zion -katu ja sen poikkikaduilla vallitsee nuorekas ja meluisa meno. Yehuda Margoza -kadulla on taas aamuisin kirpputori lauantaita lukuun ottamatta.

israel jaffaisrael jaffaisrael jaffa

Viisipäiväisestä Israelin visiitistä Tel Aviville pyhitimme kaksi yötä ja yhden kokonaisen päivän. Siinä ehti nähdä Jaffan lisäksi muutaman kiinnostavan kaupunginosan: Neve Tzedekin ja Florentinin.

Tel Avivia on tituleerattu Lähi-idän cooleimmaksi ja hipstereimmäksi kaupungiksi. Florentinin kaupunginosin rosoisia ja hieman rähjäisiä katuja kierrellessä tulikin vastaan lukuisia ruoka- ja olutravintoloita, taidegallerioita ja boheemeja katukahviloita, sekä persoonallisesti pukeutuneita nuoria aikuisia. Tunnelman kruunasi erittäin värikäs ja puhutteleva katutaide.

Sapatti oli sinänsä hyvä päivä tutustua kaupunginosaan, sillä suuri osa maalauksista on taiteiltu liikkeiden rautaverhoihin, jotka olisivat arkena ylhäällä ja poissa näkyvistä. Katutaiteen ystävän kannattaa suunnata etenkin Abarbanel– ja Florentin-kaduille ja niiden poikkikaduille.

israel florentinisrael florentinisrael florentinisrael florentinisrael florentin katutaideisrael florentin katutaide

Tel Avivin tunnelma tuntui kansainväliseltä ja vapaamieliseltä. Kaupunkikuvassa näkyi myös runsaasti sateenkaarilippuja.

Koska oli sapatti eli lauantai esimerkiksi kuuluisille Carmel-torille emme päässeet. Sapatti-iltapäivä kuluikin rennosti paikallisten kanssa Tel Avivin rannalla.

14 kilometriä pitkällä rantahiekalla kuhisi. Pienellä pyyhkeellä olutta siemaillessamme  saimme väistellä koiralaumoja, surffareita ja ilmassa viuhuvia rantapingispalloja. Myös pullonkerääjiä ja suuria juhlivia ystäväporukoita riitti. Vaikka suuret kyltit kielsivät uimasta, ei kukaan näyttänyt tottelevan määräystä.

israel jaffa tel avivisrael jaffa tel aviv

Tärpit pikapyrähdykselle Tel Aviviin:

  • Yövy Jaffassa
  • Älä ajoita pikvisiittiäsi lauantaihin. Juutalaisten pyhäpäivä sapatti sulkee suurimman osan kaupoista ja ravintoloista sekä pysäyttää juna- ja bussiliikenteen perjantai-iltapäivän ja lauantai-illan väliseksi ajaksi. ”Arkeen” palataan auringon laskiessa lauantaina.
  • Et voi käydä Tel Avivissa  pistäytymättä rannalla tai ainakin rantakadulla värikästä paikallista elämää seuraamassa.
  • Maista falafelia, humusta ja shakshukaa (kananmuna-tomaatti-paprika-annos).

israel jaffa tel aviv

El titulo del post es La Gran Naranja – el sitio de dónde vienen las jaffas. En Finlandia las naranjas de tipo ”jaffa” son muy famosas, pero mucha gente no conoce el barrio de Tel Aviv llamado Jaffa.

Durante mi visita en Israel en mayo, visité este barrio situado en la costa mediterránea. Es uno de los puertos más antiguos del mundo. Hoy en día Jaffa con sus casitas de piedra de color naranja es parte de la metrópoli de Tel Aviv. 

Otro barrio que os recomiendo visitar en Tel Aviv es Florentin. Se dice que Florentin es uno de los barrios más hipster del mundo. Allí encuentras restaurantes, pubs, galerías de arte y calles llenas de arte callejero. ¿Sabes que Tel Aviv es la ciudad más moderna y cool de Medio Oriente?

Consejos para una visita corta en Tel Aviv:

  • Alójate en Jaffa
  • Come falafel, humus y shakshuka
  • Visita el mercadillo Carmel y el rastro de Jaffa (todas las mañanas excepto sábados)
  • Descubre el arte callejero en el barrio de Florentin
  • No organices tu visita para el sábado que es el día sagrado judío, shabat (tiendas y algunos restaurantes están cerrados y transporte publico parado desde viernes por la tarde hasta la puesta del sol de sábado)

israel jaffa tel aviv

Eeva

Seuraa Eevagamundaa myös Facebookissa ja fiilistele kuvia Instagramissa!



Voit seurata Eevagamundaa Bloglovin´in kautta

22 Comments

    1. eevagamunda

      Kiitos Anu! Tel Avivissa on osittain hyvinkin länsimainen fiilis, mutta idän vaikutukset ja kulttuurien kirjo antavat sille oman mielenkiintoisen mausteensa. Ja esimerkiksi Jerusalemiin verrattuna tunnelma on aivan toinen. Molemmat ovat todella mielenkiintoisia kohteita.

      Tykkää

  1. Stacy Siivonen

    Vapaamielisyys on hyvä juttu, mutta hipsteröityminen tietää kovia hintoja. Kovat hinnat ovat olleet este minulle Israelissa käymiselle. Ihmisoikeuksien puute ei ole itsessään este, näkisinpä itse, omin silmin, mikä tämä tilanne on. Kuitenkin Israel on minulla jossain sankolistalla. Kun olen lukenut Raamatun viisi kertaa läpi, niin kyllä jotenkin kuuluu tähän maahan tutustua, vaikka Tel Avivin seutu ei ollut Raamatun aikana mitenkään merkittävästi esillä. Taitaa olla niin, että Joppe on jossain mainittu.

    Liked by 1 henkilö

    1. eevagamunda

      Kiitos kommentista Stacy! Hinnat ovat tosiaan kovat Tel Avivissa ja Israelissa muutenkin. Minut houkutti Israeliin juuri tuo alueen värikäs ja merkittävä historia (joista lisää muissa postauksissa, sillä Tel Aviv on vain 100 vuotta vanha rantakaupunki), mutta Tel Avivin värikkyys ja tunnelma oli positiivinen yllätys.

      Tykkää

    1. eevagamunda

      Kiitos kommentista Raija! Totta, Tel Avivin lentoaseman kautta suurin osa matkaa, oli sitten menossa mihin päin Israelia tahansa. Aikamoiset raja- ja turvatarkastukset muuten siellä kentällä! Huh huh. Erikoistarkastus, johon jouduin, ei ollut kiva kokemus.

      Tykkää

  2. FAMMO MATKALLA

    Sinulla on tyylikäs blogi! Olen viettänyt kerran viikon Tel Avivissa ja tuo sapatti oli yllätys, nimittäin se, että kaikki paikat olivat visusti kiinni. Mekin menimme sitten rannalle, mutta sinä päivänä oli sellaiset aallot ettei veteen ollut asiaa. Muina päivinä viihdyin hyvin.

    Liked by 1 henkilö

    1. eevagamunda

      Kiitos paljon! Sapatti tosiaankin jähmettää koko kaupungin, kun kaikki stoppaa julkista liikennettä myöten. Itse en uskoisi viihtyväni Tel Avivissa muutamaa päivää enempää, Israelin muut kiinnostavat nähtävyydet vetävät kuitenkin enemmän puoleensa. Mutta pikapysähdykselle se on oikein kiva paikka.

      Tykkää

  3. Sonja | FIFTYFIFTY

    Tämä on ensimmäinen postaus, joka on saanut mut kiinnostumaan Tel Avivista. Mulla on ollut siitä jotenkin ihan eri käsitys, ellen sitten sekoita sitä johonkin toiseen Israelin rantakaupunkiin. Mutta tässä näkyi viehättävää arkkitehtuuria, kiinnostavaa katutaidetta ja hienoja rantamaisemia. En tiedä, milloin tie vie Israeliin, mutta tämän perusteella voisi käydä myös Tel Avivissa. 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti