Melilla – eksoottisin pala Espanjaa

Välimeren etelärannalla, Afrikan mantereella sijaitseva Melilla on takuuvarmasti yksi Espanjan eksoottisimpia paikkoja.

Melillassa saloissa liehuvat Espanjan liput ja naisten päällä hijab-huivit. Markkinoilla omistajaa vaihtaa eurot, mutta valtaosan äidinkieli ei ole eurooppalainen. Moni puhuu berberikieltä, joka on valtakieli kaupunkia kiertävän (surullisen kuuluisan) muurin takana Marokossa.

Pikkuruisella 13 neliökilometrin kokoisella Välimeren rantakaistaleella sijaitseva Melilla on autonominen kaupunki Afrikan mantereella. Se on ollut osa Espanjaa yli 500 vuotta.

melilla värikkäät talotmelilla satamamelilla kirkkomelilla modernismi

Tuonne erikoiseen paikkaan potkurikone kiidätti minut Välimeren yli Málagasta viime viikonloppuna. Matkaan meni alle 30 minuuttia.

Ystävien kanssa Melillassa vietetty viikonloppu oli mukava ja mieltäavartava. Paikka on suurelle osalle espanjalaisistakin täysin tuntematonta maaperää. Meidän kotona Melilla on kuitenkin tullut tutuksi, sillä espanjalainen avomieheni on viettänyt siellä tänä vuonna paljon aikaa työn puolesta. Koska hän on tutustunut paikallisiin ja päässyt sukeltamaan Melillan arkielämään, hän sai toimia viikonloppuna oppaana ja vastailla moniin kysymyksiin.

Melilla pursuaa kontrasteja, niin kulttuurisia, uskonnollisia kuin sosiaalisiakin. Se on mielenkiintoinen yhdistelmä periespanjalaista pikkukaupunkia ja vahvoja marokkolaisvaikutteita.

Rantakatu, hiekkarannat, keskusta ja vanhakaupunki ovat kuin mistä tahansa espanjalaiskaupungista, mutta vain kivenheiton päässä vuorenrinteelle levittäytyy pohjoisafrikkalainen, kirjava talojen sekamelska. Talomerestä pilkottaa minareettitorneja. Moskeijoita toki seisoo myös Melillassa, jonka asukkaista reilusti yli puolet on muslimeja.

melilla ranta

Espanjalaistaustaiset ja koko ajan kasvava marokkolaistaustainen yhteisö elävät pääosin sujuvaa ja rauhaisaa rinnakkaiseloa. Osassa kaupunginosissa kuitenkin ilmenee sosiaaliongelmia, syrjäytyneisyyttä ja rikollisuutta.

Myös kaupungin vastaanotto- ja pakolaiskeskukset kärisivät jatkuvasta resurssipulasta. Mainistemani kuusi metriä korkea muuri ei lannista päättäväisimpien Eurooppa-unelmia. Tulijoita riittää.

img_20180608_192826-01melilla-212-01

Kaupungin tunnelma on kuitenkin hyvin rauhaisa ja jopa raukea. 85 000 asukkaan kaupunki tuntuu Andalusian rannikkokaupunkien melskeeseen tottuneesta jopa hieman uinuvalta. Ehkä siihen vaikutti myös visiittimme aikainen Ramadan, joka pitää suuren osan väestöstä neljän seinän sisällä pakollisia menoja lukuun ottamatta.

Melillan keskusta- ja ranta-alue antavat kaupungista vehreän ja kauniin vaikutelman. Kilometrien pituinen hiekkaranta on äärimmäisen siisti ja vesi kristallinkirkasta. Etenkin Melilla La Viejan eli korkealla linnoitusvuorella seisovan vanhankaupungin länsipuoliset rannat houkuttelevat pulahtamaan Välimereen. Vesi kimaltelee kivikkoisissa poukamissa ja pikkurannoilla turkoosin ja sinisen eri sävyissä.

Melillan vanhakaupunki ja linna ovat tutustumisen – tai ainakin kävelyretken – arvoisia. Maisemat Välimerelle ja kaupungin yli ovat huikeat.

Melilla viejamelilla viejamelilla vieja

melilla ranta

Myös keskusta ja sen muutama kauppa- ja ravintolakatu ovat erittäin viihtyisiä. Melillan turistitoimistolta kerrotaan, että kaupunki on Espanjan toiseksi tärkein modernistisen eli art noveaun arkkitehtuurisen suunnan keskus Barcelonan jälkeen. Gaudin oppipoika Enrique Nieto y Nieto sai viime vuosisadan alkupuolella täyttää kaupungin värikkäin ja yksityiskohtaisia luomuksiaan.

melilla-205-01melilla-15

Ruokakulttuurin saralla pääosaa näyttelevät meren antimet. Ravintolatarjonta nojaa paljolti periespanjalaisiin tapaksiin. Osassa espanjalaiskaupungeista vallalla oleva tapa tarjota juoman kylkeen aina maksuton tapas-annos on levinnyt myös tänne Afrikan mantereen kolkkaan.  Löytyy Melillasta niin marokkolaistyyppisiä ravintoloita kuin sushi-, pizza- ja hampurilaispaikkojakin. Ja minttuteetä tarjoillaan joka paikassa!

Manner-Espanjaan verrattuna Melilla on halpa. Tapas-ravintoloissa syö ja juo hyvin noin 10 eurolla.

melilla teemelilla katkarapu

MELILLA

 • Mikä? Espanjaan kuuluva autonominen kaupunki Afrikan mantereella
 • Missä? Keskellä Marokkoa, noin sadan kilometrin päässä Algerian rajalta
 • Miksi? Rantakaupunki on oiva kohde viikonlopun irtiotolle ainakin Espanjasta käsin. Eksoottisuus, historia, edullisuus, rannat ja yhteydet Marokkoon voivat myös olla syitä matkustaa Melillaan.
 • Miten? Málagasta voi liitää Melillan minilentokentälle hetkessä. Koneet lentävät päivittäinen Melillaan myös Madridista. Välimeren pystyy toki ylittämään laivallakin. Ne starttaavat ainakin Malagasta, Motrillista tai Almeríasta.
 • Must see -kohteet: Melilla La Viejan linnoitus ja vanhakaupunki, Parque Hernández -puisto, Mezquita Central -moskeija, Avenida Juan Carlos I -katu ja sen arkkitehtuuri.
 • Merkillinen yksityiskohta: Melillasta löytyy Espanjan viimeinen diktaattori Francisco Francon patsas. Polemiikkia aiheuttanut patsas seisoo Avenida General Macías -rantakadulla.

Anekdootti: Melillassa oli vuonna 2017 kirjoilla yksi suomalainen. Muutenkin alle kymmenes asukkaista on ulkomaan kansalaisia, pääosalla arabitaustaisista on Espanjan passi.

Terkuin ❤ Eeva

melilla katutaide

Pasé el fin de semana pasado con mi pareja y nuestros amigos en Melilla, una ciudad en la costa norteafricana. Es seguramente una de las ciudades más exóticas de España. La pequeña Ciudad Autónoma se conoce internacionalmente por su problemática valla que la separa de Marruecos, pero es mucho más que eso.

MELILLA:

 • ¿Qué es? Una ciudad española en el continente de África. Forma parte de España desde hace 500 años.
 • ¿Dónde? Al norte de Marruecos y es costera. Se sitúa a unos 100 kilómetros aproximadamente de la frontera de Argelia.
 • ¿Por qué viajar? Es un sitio perfecto para una escapada de fin de semana desde España, sobre todo desde Andalucía. Melilla es una ciudad tranquila con población multicultural e historia interesante. Tiene playas y calas bonitas con aguas cristalinas. Es la segunda ciudad con arquitectura modernista más importante de España después de Barcelona. Puede ser interesante también por las conexiones que tiene con Marruecos. A parte, es económica.
 • ¿Cómo llegar? Hay vuelos diarios desde Málaga y Madrid. Puedes cruzar el Mar Mediterráneo también en barco, hay trayectos desde Málaga, Motril y Almería.
 • No te lo puedes perder: Mezquita Central,  Parque HernándezMelilla La Vieja (ciudad-fortaleza) con sus impresionantes vistas al mar y a la toda la ciudad y,  Avenida Juan Carlos I con sus edificios de arquitectura modernista
 • Una curiosidad: La última estatua de Franco en el territorio español se sitúa al lado del Puerto de Melilla, en la Avenida General Macías. Este hecho crea controversia por la historia de dicho dictador.

melilla patsas

❤ Un beso, Eeva


Voit seurata Eevagamundaa myös Bloglovin´in kautta

Eevagamunda matkaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

7 Comments

 1. Pirkko / Meriharakka

  Melillassa emme ole käyneet, mutta Ceutassa kävimme runsas vuosi sitten – ja toki sielläkin tuo pakolaiskuvio tulee vastaan. Muuria emme käyneet varta vasten katsomassa, jotenkin tuntui, että toisten hätä ei ehkä ole nähtävyys, mutta poliisipartioiden määrä kaupungilla kertoi kyllä siitä, että ei tämä ihan tavallinen espanjalainen rannikkokaupunki ole.
  Jos haluat lukea hiukan Ceutastakin, niin vilkaisepa täältä:
  http://meriharakka.net/2017/01/19/sateinen-ceuta-ja-huijari-algecirasissa/

  Tykkää

 2. stacysiivonen

  Suomi on täynnä fasistien patsaita, mutta Espanjassa kohistaan siitä ainoasta. Kaupunki kiinnostaa minua, koska se on erityinen. Yhden asian luulisi kuitenkin eurooppalaisten oppineen: järjestelmä, joka linnoittautuu muurien taakse kuolee sinne.
  Espanjassa en ole käynyt laisinkaan, koska Espanja on läpituristoitunut. Melillassa tosin kiinnostaisi käydä.

  Tykkää

 3. Annika Rautiola (@annikarautiola)

  Voi onpa mielenkiintoisen oloinen paikka! Olin tietoinen että tämmöinen alue on jossain päin Marokkoa olemassa, en vain tiennyt ihan että missä tai minkälainen paikka. Joten kiitos informatiivisesta postauksesta!
  Tämä paikka on varmasti kiinnostava paitsi matkailun niin myös historian ja poliittisen tilanteen takia, mitkä yhdessä luovat tosi mielenkiintoiseen kohteen!

  Tykkää

 4. Anna K. - Kaukaa haettua

  Nimi on jotenkin tuttu, mutta sotkin tämän silti Ceutaan, en tiennyt että näitä on kaksi Afrikan puolella. Melko erikoista, että tämä on edelleen osa Espanjaa, ehkä johtuu niistä 500 vuoden perinteistä.
  Varmaan erikoinen yhdistelmä kun toisaalta espanjalainen, toisaalta marokkolainen tunnelma.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s