Itkua, suudelmia ja rynnäkkökiväärejä Jerusalemissa

Kaikki tietävät Jerusalemin, tuon historian- ja uskonnontuntien sekä uutislähetysten vakioaiheen. Miten räjähdysherkkä paikka! Mutta millaista siellä on reissata? Miten turisteja kohdellaan? Pelottaako?

Vietimme Jerusalemissa kaksi ja puoli päivää toukokuisella Israelin reissullamme. Jerusalemiin veti etenkin sen huikean pitkä ja värikäs historia, jonka jälkiä halusimme päästä näkemään ja haistelemaan omin silmin ja sieraimin.

Espanjalaista (katolilaista) avomiestä kiinnostivat myös Raamatun kertomusten lokaatiot. Kiersimme kuitenkin tasapuolisesti niin katolilaisten, ortodoksien kuin juutalaisten ja muslimienkin pyhät paikat. Ja niitä riittää.

israel jerusalem kupoliisrael jerusalem öljymäkiisrael jerusalem

Lähes 800 000 asukkaan Jerusalemin ytimen muodostaa muurin ympäröimä vanhakaupunki. Noin 40 000 asukkaan alue on jaettu neljään osaan, juutalaisten, kristittyjen, armenialaisten ja muslimien kortteleihin.

Tuolla muurien ympäröimällä pläntillä on niin juutalaisten pyhin paikka Temppelivuori, jonne he eivät voi mennä, mutta rukoilevat viereisellä muurilla (jota itkumuuriksikin kutsutaan).

Temppelivuorella seisoo myös Kalliomoskeija, joka on muslimien kolmanneksi pyhin paikka Mekan ja Medinan jälkeen. Muhammedin uskotaan nousseen taivaaseen tuolla paikalla.

Lisäksi vain muutamien satojen metrien päässä kristityt kulkevat Via Dolorosa -kadulla sekä polvistuvat ja suutelevat paikkoja, joissa Jeesuksen hautakammion ja ristin kerrotaan sijainneen.

Jännitteet voi aistia. Ikävää on, etteivät edes kristinuskon eri kirkkokunnat osaa elää sovussa. Muun muassa Pyhän haudan kirkon remontti seisoo erimielisyyksien vuoksi. Jeesuksen hautakammion ympärille rakennettu kirkko on maailman ainoa, jossa kuusi eri kristillistä kirkkokuntaa harjoittaa uskontoaan samassa paikassa.

israel jerusalem kupoliisrael jerusalem pyhän haudan kirkko

Israelin sotilaat ja poliisit seisovat lähes jokaisessa kadun kulmassa. Tiukimmat rynnäkkökiväärejä kantavien sotilaiden rivit ovat tuliherkillä paikoilla, kuten Damaskoksen portilla.

Turistina en silti tuntenut oloani turvattomaksi. Ehkä se johtui siitä, että turisteja oli paljon ja suurin osa kontakteista paikallisten kanssa ystävällisiä.

israel jerusalem vahakaupunki

Palvelu oli neutraalin ystävällistä niin falafeleja ja humusta tarjoavissa pikkuravintiloissa kuin katettujen, tunnelimaisten markkinakujien kojuissa. Etenkin muslimien pitämissä kojuissa pääsimme kontaktiin paikallisten kanssa kiihkeän tinkaamisen lomassa. Kauppamiehet tuntuivat nauttivan kaupankäynnistä ja nauravan lempeästi vaalean naisen koville tinkausyrityksille. Monessa paikassa sainkin puolet hinnasta pois.

Kivisiä katuja, sokkeloisia katettuja markkinakujia, eri uskontokuntien temppeleitä ja ihmisvilinää katsellessa mielen, verkkokalvot, korvakäytävät ja sieraimet täytti valtava sekoitus eri kulttuureja. Tietyissä asioissa paikalliset unohtivat uskonnon ja politiikan: samassa kojussa myytiin niin kipa-lakkeja, Palestina-julisteita kuin rukousnauhassa roikkuvia ristejä.

israel jerusalem vahakaupunki markkinaisrael jerusalem vahakaupunki markkinaisrael jerusalem vahakaupunki markkinaisrael jerusalem vahakaupunki markkina

Erikoisimmat tilanteet koimme Itkumuurilla eli Länsimuurilla. Siellä naiset ja miehet erotettiin toisistaan. Eri sukupuolet eivät saaneet rukoilla, koskettaa tai tutustua muuriin yhdessä. Miesten puoli oli myös paljon naisten puolta suurempi. Juutalaisen paikallisoppaan mukaan asia on kova väittelyn aihe, mutta ainakaan vielä sukupuolijaolle ei näy loppua.

israel jerusalem itkumuuriisrael jerusalem itkumuuri

Rukoilojoiden lauma oli hyvin värikäs. Kyyneliä vuodattavien iäkkäiden huivipäisten rouvien vieressä muurilla rukoili israelilaisia naissotilaita kiväärit olallaan. Heidän vieressään naiset puolestaan tunkivat paperille rustattuja rukouksia muurin kivien väliin. Sen he joutuivat tekemään kurkottaen pienten Frozen-reppua kantavan koululaisten yli.

israel jerusalem itkumuuri

Alueella pyydetään pukeutumaan kunnioittavasti, mutta missään ei kerrottu, mitä se tarkoittaa. Moni turisti toljitti menoa shortseissa ja hiattamassa paidassa. Silti minä sain kaksi vanhempaa naista kimppuuni. Vaikka paitani peitti hartijat ja hame polvet, paita oli ilmeisesti selästä liian avoin. He tarjosivat huiviaan selkääni osoitellen.

israel jerusalem itkumuuri

Itkumuuri on avoin ja julkinen paikka, joka on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Silti sinne päästäkseen tulee kulkea turvatarkastuksen läpi. Sama koskee muurin toisella puolella, Temppelivuorella sijaitsevaa Kalliomoskeijaa, jonne on kuljettava vartioidun sisäänkäynnin ja turvatarkastuksen läpi. Muslimien hallinnoimalle paikalle (vain Kalliomoskeijan aukiolle, ei sisälle rakennukseen) pääsee hyvin rajoitettuina aikoina, muutamana tuntina päivässä.

Jono Temppelivuoren moskeija-alueelle on pitkä, mutta seisoskelu on vaivan arvoista. Mosaiikein vuorattu sinisenä kimaltava Kalliomoskeija ja sen kultainen kupoli ovat huikea näky läheltä.

Toki paikalla on muutakin kuin arkkitehtuurista arvoa. Temppelivuori, jolla kalliomoskeija on seissyt 1300 vuotta, on yksi maailman kisteillyimmistä ja uskonnollisesti tärkeimmistä. Niin muslimit, kristityt kuin juutalaiset pitävät paikkaa pyhänä.

Lisää Jerusalemin nähtävyyksistä pian.

israel jerusalem kalliomoskeija

Käytännönvinkkejä Jerusalemiin matkaavalle:

 •  Turvallisemmat portit vanhaankaupunkiin ovat Lions Gate, New Gate ja Jaffa Gate. Damaskoksen portti on vaarallisin. Sen alueella on sattunut viime vuosina kymmeniä tuli- ja teräaseiskuja, joissa on kuollut myös ulkomaalaisia. Paikalliset suosittelivat sen välttämistä etenkin sapattina.
 • Muista, että lauantainen sapatti sulkee liikkeet ja pysäyttää julkisen liikenteen. Sapatin vietto alkaa jo perjantaina illalla.
 • Vanhakaupunki on jaettu neljään osaan. Voit seikkailla eri uskontokuntien hallitsemilla alueilla vapaasti lukuunottamatta armenialaiskortteleita.
 • Tinkaa kojuissa. Hinnoissa on kovasti ilmaa. Myös kansalaisuudella näytti olevan väliä hintojen asetettaessa. Kun me sanoimme olevamme Espanjasta, aloitushinta saattoi olla 20 sekeliä. Seuraavalta yhdysvaltalaiseksi esittäytyvältä asiakkaalta kuulimme puolestaan pyydettävän 30.
 • Hiuksia ei pyydetty peittämään kirkoissa, itkumuurilla tai moskeija-aukiolla, mutta infotaulut vaativat säädyllistä ja kunnioittavaa pukeutumista. Vähintään hartijat ja polvet on siis oletettavasti hyvä peittää. Itse kannoin myös suurta huivia mukana ja vedin sen tarpeen tullen käsivarsien ja niskan suojaksi.

 

Lue lisää Israelista:

– Tel Aviv: Iso appelsiini eli paikka mistä Jaffat tulloo

– Kuollutmeri: Suolainen pulahdus ja visiitti maailman matalinpaan paikkaan

Terkuin ❤ Eeva

Eevagamunda matkaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

israel jerusalem öljymäki

Experiencias bonitas en Jerusalén

Durante nuestro viaje en Israel pasamos dos días y medio en Jerusalén. En esos días no paramos de pasear por los callejones de la ”ciudad antigua” o entrando a templos y tumbas. Y aunque todo el mundo conoce la historia y el complicado presente de la ciudad, no me he sentido insegura nunca. He vivido momentos bonitos, reodeada de gente apasionada y con un clima de fervor rozando lo caótico. ¿Qué más se puede esperar cuando musulmanes, cristianos y judíos tienen sus lugares más sagrados dentro de los muros de ”ciudad antigua” de Jerusalén?

Además, tal y como el titulo dice la presencia de armas en la ”ciudad vieja” es algo normal. Sin embargo, el ambiente en Jerusalén no es tan tenso como pensaba. Hay mucho turismo y para los locales es algo normal. Una, se siente tranquila e ilusianada descubriendo sitios bastantes antiguos, que han jugado (y siguen haciéndolo) un rol importante en la política international y en las mayores religiones de nuestra sociedad actual.

Cosas de tener en cuenta en Jerusalén

 • El sábado es el día sagrado en Israel. Todo está cerrado: trenes y buses, tiendas, instituciones públicas y privadas.
 • Las puertas más seguras para entrar a la ”ciudad vieja” son Lions’ gate, New gate y Jaffa Gate. Damascus Gate suele decirse que es la más peligrosa. Allí se producen decenas de ataques al año.
 • Regatea en los puestos de las calles mercantiles en la ”ciudad vieja”. He podido conseguir pagar solo la mitad de los precios iniciales.
 • En los templos y iglesias no es necesario taparse el pelo, pero hay carteles que ruegan vestirse respetuosamente acorde a la religión . Yo me he tapado los hombros y rodillas en todos los lugares sagrados.

❤ Un beso, Eeva


Voit seurata Eevagamundaa myös Bloglovin´in kautta

26 Comments

 1. valkkis

  Todella, todella mielenkiintoinen postaus! Tämän perusteella ehkä uskaltaisinkin lähteä, mutta en kyllä lasten kanssa. Eli en 😃 Uskonto on hieno asia silloin, kun se luo lohtua ihmiselle, mutta muuten tällaiset jaottelut ja pahimmillaan väkivallanteot eivät saa ymmärrystäni millään lailla. Kulttuurihistoriallisesti kyllä varmasti kohde vailla vertaansa.

  Tykkää

  1. eevagamunda

   Kiitos kommentista Maiju! Kaupunki on todellakin täynnä yksityiskohtia ja paikkoja, joihin liittyy suuria tunteita, historiaa ja poliittisia kahnauksia. Se oli hämmentävää. Jotta ymmärtäisi täysin Jerusalemin (ja koko Israelin) poliittista ja uskonnollista ristiriitoja pitäisi siellä paikan päällä sekä kirjojen ääressä varmaan viettää paljon aikaa.

   Tykkää

 2. Anu / Mielilandia

  Tosi kiinnostava postaus! Kiva, kun otit kantaa asioihin, etkä vaan tarkastellut ruusunpunaisten lasien läpi asioita. Jerusalem näyttää tosi kauniilta kaupungilta, ja olisi historiansa vuoksi hyvin kiinnostava kohde. Mutta turvallisuus ja etenkin ristiriitaisuus kyllä mietityttää.

  Tykkää

 3. hakunamalife

  Olipas todella mielenkiintoinen postaus mielenkiintoisesta kaupungista! Olisi kyllä mielenkiintoista käydä paikan päällä joku päivä, siellä nimittäin sitä nähtävää vaikuttaa riittävän. Olen myös miettinyt tuota turvallisuuspuolta, mutta tämä postaus selvensi asiaa todella hyvin☺️

  Tykkää

 4. Lomalla viimeinkin

  Mielenkiintoinen postaus! Jerusalemista todella vähän lukenut. Kuulostaa aika ahdistavalta paikalta, itseasiassa niin ahdistavalta ettei innosta kohteena. Ja vielä on sekin ongelma että jos menee Arabiemiraatteihin ja on israelin leima passissa on riski että ei pääse maahan, sama tilanne myös toisin päin.

  Liked by 1 henkilö

 5. Anna Koskela

  Tuohon Itkumuurille sellainen lisäys, että sapattina on sitten valokuvaus kielletty. Ja siellä muuten vahditaan sitä. Kielto alkaa heti turvatarkastusten jälkeen ja auta armias sitä huudon määrää, jos erehtyy kaivamaan kameran esille. Itse valokuvasin sitten pitkällä putkella ylemmältä terassilta. Teoriassa kännykällä olisi tietenkin voinut kuvia räpsiä salaa, mutta mitä sitä turhaan ärsyttämään.

  Liked by 1 henkilö

 6. veerabianca

  Oi Jerusalem ❤ Kävin kaupungissa muutama vuosi sitten ja se on ollut yksi mielenkiintoisimpia matkakohteita joissa olen vieraillut. Me kuljimme itseasiassa juuri Damascuksen portista sapaattina, mutta meitä ei oltukaan tuosta etukäteen varoiteltu ja onneksi ei ollut meidän matkan aikana mitään ärhäkkää! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 7. Esaias

  Olen käynyt Jerusalemissa muutamia kertoja ja aina se on yhtä kiehtova. Se on varsinainen maailman napa, jossa näkee ihmeellistä harmoniaa eri uskontojen ja kulttuurien välillä. Tässä ei ole mitään ironiaa. Jos joku ei uskalla mennä Jerusalemiin, miten hän uskaltaa mennä Pariisiin tai Lontooseen, jotka ovat paljon vaarallisempia? Joku sanoi, että ei voi käydä Israelin jälkeen vaikka Dubaissa koska passissa on väärä leima. TIedoksi, että Israelin rajalla ei isketä pasiin leimaa, paitsi jos sitä erityisesti pyytää. Viimeksi ajelin Golanin kukkuloilla. Aivan fantastinen paikka sekin, hyvää ruokaa ja druusien ystävällisiä naamoja.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s