espanjalaisten hassut tavat

Espanjalainen pussaa, kutsuu sinua kultsiksi ja tunkee haarukan lautasellesi

Viidessä vuodessa olen ehtinyt ihmetellä Málagan elämänmenoa, espanjalaisten touhuja ja tapoja, sekä sortua ja uppoutua niihin hieman itsekin. Mitä huvittavia, hauskoja tai harmittavia tapoja espanjalaisilla on?

En español abajo

Kellon tarkat vatsat

Tämä espanjalaisille yleinen tapa oli minusta aluksi ärsyttävää, mutta olen sittemmin alkanut valua samaan muottiin itsekin. Jokaisen espanjalaisen pitää nauttia aamupala, lounas, välipala sekä illallinen samaan aikaan.

Suomessa ainoastaan työpaikkojen lounastunti noudattaa valtakunnallista kaavaa, mutta muuten jokainen saa päättää ruokarytmistään ihan itse. Espanjassa se ei käy päinsä. Myös matkailijoiden kannattaa ottaa huomioon, että lounas on nautittava kello 13–15.30 välillä ja illallinen kello 20–23 välillä. Ravintoloiden kokit eivät nimittäin paisko hommia muihin aikoihin.

Tätä minun tulee muistuttaa aina myös Suomesta tuleville vierailleni. Et siis voi syödä silloin kuin on nälkä, vaan silloin kun on valtakunnallinen ruoka-aika.

Olen alkanut jo omassa puheessanikin käyttää aikamääritteitä “ennen ruokaa” eli ennen kello 14 tai ruoan jälkeen eli “kello 17 jälkeen” tai ”ennen illallista” eli ennen kello 21.
Siestaa en silti vielä nuku. Mutta siesta-aika eli kello 16–18 paikkeilla otettava päivälepo on monille espanjalaisille yhä pyhä.

eevagamunda espanjalaisten hassut tavat

Kaikkien suukottelu aina tavatessa ja erotessa

Älä yritä tarjota kättä tuttavalle taikka ihmiselle, jonka joku esittelee sinulle kadulla. Pusuja! Pusuja niiden olla pitää. Yksi molemmille poskille. Aloita muuten omalla oikealta poskellasi välttääksesi nenäkontaktia tai muita epämukavia tilanteita. (Olen vahingossa mojauttanut appiukon suulle.)

Jos ojennat kourasi kohti espanjalaista, se voidaan tulkita jopa loukkaavana. Mikä minussa on vikana? Haisenko pahalle?

Miehet tosin kättelevät, mutta jos toinen tai molemmat osapuolista on nainen, vaihdetaan aina poskisuudelmia.

Halauksia ei sitten vaihdeta kuin perheenjäsenten ja sielunystävien kanssa. Halaus on espanjalaisille paljon intiimimpi toimenpide kuin suudelmat.

Kaikki ovat kultseja, rakkaita ja kauniita

Andalusiassa ei kannata ihmettele, jos kaupan kassa huikkaa, että ”kiitos kulta”. Kun itse opettelin espanjaa ja aloin käydä peruskeskusteluja asiakaspalvelijoiden kanssa, olin välillä kuin ällikällä lyöty. Miksi se sanoi minua rakkaakseen “cariño” tai kuningattareksi ”reina” tai kauniiksi “guapa”? Edelleenkään en ole ymmärtänyt, miksi niin moni naapuri, tarjoilija tai kassa sekoittaa minut tyttärekseen ja kutsuu “hijaksi”.

Nuo tuntemattomille heiteltävät hellyttelynimet ovat tietenkin osa keskustelukulttuuria ja varmasti tarkoitettu kohteliaisuuksiksi tai jäänrikkojiksi, mutta välillä niitä satelee niin erikoisissa, jopa puolivirallisissa keskusteluissa, että alkaa pohjoisen tyttöä vähän naurattaa.

E:“Voisitko tuoda minulle koon S?” M: “Toki, kultaseni” E: “Kiitos.” M: “Oi kuinka kaunis. Tyttäreni, tuo väri sopii sinulle täydellisesti.” (?!)

Käsin syöminen + muut pöytätavat

Ravintoloita ja baareja on Espanjassa jonkun tilaston mukaan asukaslukuun suhteutettuna eniten maailmassa. Niitä on siis joka kulmalla. Perinteisissä tapas-ravintoloissa on tavallista, että seurue jakaa kaikki annokset. Moni suomalainen pitää lautastaan yksityisalueenaan ja voi yllättyä, kun jonkun haarukka käväisee kesken keskustelun lautasella.

Melkein kaikkea voi myös syödä käsin. Ravintolaetiketti ei ole tiukka. Huutaminen on sallittua ja itse asiassa pakollista. Jos aiot pitää jonkunlaista keskustelua yllä seurueesi kanssa, sinun on karjuttava kovempaa kuin naapuripöydän Juan.

Tapas-baareissa on yksi erikoinen tapa, joka pistää ja kirvelee kovasti pohjoismaisen silmää. Servetit (, joita käytetään paljon rasvaisia tapaksia sormin mässäiltäessä) on ihan ok heittää lattialle. Ruokailijoiden lähdettyä lattiat ovat paperipalleroiden peitossa.

eevagamunda espanjalaisten hassut tavat

Leikkipuistot ja kadut täynnä lapsia keskiyöllä

Suomessa kerrostalokyttääjä olisi jo soittanut lastensuojeluviranomaisille nähtyään taaperot pihalla kello 22 jälkeen, mutta espanjalainen perhe on tuolloin vasta matkalla ravintolaan illalliselle. Varsinkin kesäaikaan leikkipuistojen rush hour ajoittuu puolenyön paikkeilla, kun perheet ovat illallisen jälkeen päättäneet ostaa vielä jätskit ja tehdä pienen kävelyn puistossa.

Ainaiset fiestat

En mene tässä sen syvemmälle näihin espanjalaisten ihaniin ja eriskummallisiin fiestoihin, joita on ripoteltu kivasti ympäri vuoden. Välillä tuntuu, että mistä vain revitään syytä juhlaan ja arkipyhään. Parasta on, että jos pyhä osuu sunnuntaille, se siirretään maanantaille!

Aamutakissa ja tohveleissa kahvilaan

Vaikka tässä luettelemani tavat ja piirteet ovat hyvin stereotyyppisiä (kaikki espanjalaiset eivät tietenkään toimi näin), yksi stereotypia on minusta täysin tuulesta temmattu. Espanjattaret eivät elä arkeaan täydessä tällingissä. Vaikka näyttävä, värikäs pukeutuminen ja meikki ovat monen mielestä osa leimallista espanjalaisnaista, itse taas näen Málagan katukuvassa päivittäin hyvin hompsuisiakin naisia. Olen usein nähnyt andalusialaisnaisia aamutakissa koiraa ulkoilumattamassa tai juomassa kahvia kulmakahvilan terassilla. Yksi lähibaarimme joutui  jopa asettamaan aamutakit kietävät kyltit, kun kahvila alkoi muistuttaa liikaa pyjamabileitä.

Urheiluvaatteet, verkkarit tai legginsit ovat tuttu näky andalusialaisessa katukuvassa siinä missä Suomessakin.

Häihin, juhliin ja lauantai-illan illanviettoihin vedetään kyllä ykköset päälle, mutta arkena espanjalaisrouvat näkee usein luonnollisemmassa ja vähemmän tällätyssä ulkomuodossa.

eevagamunda espanjalaisten hassut tavat

Jos taivaalta tippuu pari pisaraa, kaikki suunnitelmat perutaan

Sade tuntuu olevan ainakin eteläespanjalaisille pahinta, mitä voi tapahtua. Silloin perutaan kaikki menot ja tapaamiset.

Oikeastaan vielä enemmän ihmettelen toista sääilmiötä, jonka takia elämä pysähtyy, nimittäin kuumuutta. Andalusialainen suostuu sopimaan treffit tai menoja vasta kello 21 jälkeen, kun aurinko alkaa laskea. Haloo, elät Andalusiassa. Mittari paukkuu joka kesä yli 35 asteessa. Jos Suomessa oltaisiin yhtä herkkiä sään/kylmyyden/tuulen/sateen suhteen, ei siellä olisi elämää.

Auton hätävilkkuja käytetään enemmän kuin auton valoja

Liikennekäyttäytyminen poikkeaa monin tavoin Suomesta (ei vain pahassa vaan hyvässäkin), mutta yksi näkyvimmistä ja kanssaeläjiin eniten vaikuttavista tavoista on keskelle tietä pysähtyminen hätävilkut päällä.

On ihan sama, onko tie yksikaistainen tai onko takana jonoa, jos kuski näkee vanhan koulukaverinsa kadun varrella, hän alkaa vaihtaa suudelmia ja kuulumisia. Autot jätetään myös usein ajotielle käsiä levitellen ja pingotaan liikkeeseen hoitamaan asiaa “un minutoa” huutaen.

Tämä tapa ei toki vallitse vain Espanjassa, siihen törmää monessa muussakin kolkassa koti-Suomea lukuun ottamatta.

Terkuin ❤ Eeva

Eevagamunda matkaa myös Facebookissa ja Instagramissa!


Voit seurata Eevagamundaa myös Bloglovin´in kautta

 

Los hábitos más curiosos de los españoles (andaluces) para los ojos de una finlandesa

 • Todo el mundo tiene que desayunar, comer, merendar y cenar a la misma hora. Una no come cuando tenga hambre sino cuando es la hora nacional de comer. Hasta la lengua ha adaptado eso habito. En España no se dice a las 2 por la tarde, se dice a la hora de comer…
 • Los españoles se besan mucho y a todos, pero evitan los abrazos (en mi país los besos están limitados entre las parejas, sin embargo es muy típico saludar dando abrazos).
 • Si llueve (lee: cae dos gotas) los andaluces anulan todos los planes, incluso los que tiene previsto en lugares de interiores (en mi país eso significaría que la sociedad estaría siempre parada).
 • Los desconocidos me llaman cariño, corazón, cielo o reina… que me resulta muy raro. Sin embargo lo más curioso es que muchas personas creen que son mi madre o padre (aunque tengan casi misma edad que yo) y me llaman ”hija”. 😀
 • Los españoles siempre quieren compartir la comida. Si sales a comer con españoles, ten cuidado con tu plato. Lo ven tan obvio el compartir, que sin preguntar te pueden robar un cachito de tortilla, un poco de ensaladilla rusa o por lo menos una albóndiga. 
 • En España es normal ver niños pequeños en la calle o los parques a medianoche, sobre todo en verano (en mi país los vecinos llaman a los servicios sociales si ven niños fuera de su cama después de las 22 de la noche).
 • Los españoles aparcan sus coches en la doble fila o incluso paran en la mitad del unico carril en cualquier sitio o momento, salen de su coche gritando ”un minuto” y vuelven en media hora.
 • Aún así, me encantan.

❤ Un beso, Eeva

7 Comments

 1. Susanna

  Minäkin näin Barcelonassa kun jotkut paikalliset papat kävivät kahviloissa aamutakeissa syömässä. Valenciassa italialaiset jäätelökahvilat olivat aika suosittuja paikallisten keskuudessa. Italiassa on tuo sama että jotkut yhä noudattavat orjallisesti tiettyjä kellonaikoja koska syödään, mutta olen havainnut muutoksen nuorissa: moni nuori käy esimerkiksi kahvilassa tai pikaruokalassa syömässä päivällä siihen aikaan kun itse haluaa, eivätkä odota tiettyjä kellonaikoja. Tosin ymmärrän sen jos ei tee mieli syödä päivällä kaikkein kuumimpaan aikaan, Sisiliassa perheillä tapana kokoontua illalla suuren pöydän ääreen syömään ”päivän ateria”.

  Tykkää

  1. eevagamunda

   Kiitos kommentista Susanna! Toki täällä Andalusiassakin osa saattaa joustaa noista ruoka-ajoista. Ja vaikka sanoin, että kaikki on kiinni, onhan ketjuravintolat ja turistien suosimalla alueilla sijaitsevat paikat auki koko päivän.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s