malaga feria espanja

Fiestojen fiesta eli Málagan feriat

Málaga pukeutuu pallokuvioon ja juo valkoviiniä pinkeistä mukeista 10 päivän ajan. Málagassa on siis feriat. Se tarkoittaa kaupunkijuhlia, joita jokainen andalusialaiskaupunki (ja jopa kaupunginosa) viettää oman suojeluspyhimyksensä kunniaksi kerran vuodessa. Málagan nämä bileet valtaavat joka elokuu.

Viime viikon perjantaista asti olemme siis eläneet keskellä pientä hullunmyllyä. Feriat kun näkyvät ympäri kaupunkia, etenkin täällä Málagan keskustassa, missä asumme.

Rakastan ferioita. Ne kiteyttävät andalusialaisen kulttuurin monet piirteet ja tavat – myös kaikkein kliseisimmät stereotypiat. Ferioiden pääosassa on elämänilo, äänekäs hauskanpito, kansantanssit, flamenco, suurella volyymilla pauhaava musiikki, viini, hevoset, värikkäät ja näyttävät asut ja yksityiskohdat sekä ylimalkaiset koristeet. Ferioilla on myös uskonnollinen puoli katolisine messuineen, mutta ne jäävät usein varjoon.

img_20180811_175153-01img_20180811_173734-011malaga feria espanjamalaga feria espanja

Vaikka ferioita vietetään joka puolilla Andalusiaa, jokaisella kaupungilla on omat perinteet ja tapansa. Málagassa vietetään oikeastaan kaksia ferioita, toiset täyttävät keskustan kadut ja aukiot musiikilla ja tanssilla – sekä humalaisilla ihmisillä. Osa kritisoi noita keskustan ferioita siitä, että ne keskittyvät enemmän alkoholiin kuin perinteiden vaalimiseen.

Kaupungin ulkopuolella rakennettulla valtavalla feriajuhla-alueella näkee puolestaan enemmän flamencomekkoja, tanssia, ratsumiehiä andalusianhevosineen ja upeine kärryineen sekä kuulee flamencoa – toki sielläkin viini virtaa etenkin yöaikaan.

Feriat jakavat monien mielipiteet. Vaikka sanoin rakastavani niitä, minullakin on niistä kaksijakoiset fiilikset. Tykkään juhlahumusta, esteettisyydestä ja viimeistellyistä andalusialaisasuista. Toisaalta juhlat ovat liian överit – liikaa tungosta, liian kuuma (elokuussa usein lähemmäs 35 astetta), liikaa volyymia, liian monta päivää ja liian kaikki.

Odotan niitä aina innolla, mutta joka päivä en jaksa (enkä voi töiden takia) juhlia. Avomieheni P on aina elokuussa lomalla, eikä jätä kunnon malagalaisena yhtäkään feriapäivää välistä. Huh, sanon minä.

malaga feria espanjamalaga feria espanjadsc_0386-01

malaga feria espanjamalaga feria espanjamalaga feria espanjamalaga feria espanja

Tässä muutama vinkki, jos satut ferioita juhlivaan kaupunkiin:

Selviytymisopas ferioille:

 • Älä unohda pallokuviota. Niitä on löydyttävä asusta. Jos et mene niin pitkälle, että puet perinteisen ”traje de flamencaa” eli flamenco-mekon, laita vaikka pallokuosinen paita, hame, viuhka tai vaikka panta. Naiset voivat myös koristaa hiuksensa kukkasin.
 • Ota mukaan avoin mieli ja pitkä pinna. Tungosta ja jonoja riittää varmasti.
 • Opettele sevillanas-tanssi. Se on  yksi flamencon muoto. Sevillanasit raikuvat kaikilla aukioilla ja juhlataloissa. Tuon perinneparitanssin pyörteisiin antautuvat kaikki vauvasta vanhuksiin.
 • Hyppää törmäilyautoihin, karuselliin tai katsele maisemia maailmanpyörästä. Feriat ovat iloittelun multihuipentuma. Kaiken muun lisäksi huvipuistolaitteetkin ovat osa ferioita. Huvipuisto pystytetään feria-alueelle. Se kertoo siitä, että niin tämä kuin muutkin andalusialaisjuhlat ovat aina tarkoitettu koko perheelle.
 • Astele rohkeasti sisään casetoihin eli feria-alueen juhlataloihin. Eri yhdistysten ja yritysten ylläpitämistä juhlataloista löytää eri tyylistä musiikkia, juomaa ja osasta myös ruokaa.
 • Etsi käsiisi ohjelma-aikataulu ja mene katsomaan upeita hevosnäytöksiä ja -ajeluita. Perinnepukuihin pukeutunut hevosväki ajaa feria-aluetta ympäri näytösmielessä. Niin hevoset, kärryt, ratsastajat kuin kärryissä istuva väki ovat sonnustautuneet parhaimpiin juhla-asuihinsa.
 • Málagan ferian tärppi: Osta pullo Cartojalia (eli malagalaista valkoviiniä), josta on muodostunut ferioiden nimikkojuoma. Mukaan saa pinkkejä mainosmukeja, joista väki ryystää juhlajuomaa kaduilla, aukioilla, linja-autoissa ja missä vain. Ferioilla säännöt unohtuvat!

Hauskoja ferioita!  Terkuin ❤ Eeva

Eevagamunda matkaa myös Facebookissa ja Instagramissa!


Voit seurata Eevagamundaa myös Bloglovin´in kautta

¿Cómo sobrevivir la feria de Málaga?

malaga feria espanjamalaga feria espanja

Me encanta la feria de Málaga. Este agosto es la séptima vez que participo en esa fiesta más grande del año para mi ciudad de residencia. Para muchos malagueños, la feria es la semana favorita del año.

¿Qué es la feria? Todas las ciudades de Andalucía celebran anualmente su propia feria (fiesta que esta normalmente asociada con un patrón, santo o virgen). Pero en mi opinión, la feria parece una fiesta poca catolica. Hay misas y defiles etc., pero la mayoría de la gente se concentra en bailar, reir, escuchar conciertos, beber, comer y salir con su familia y amigos.

10 consejos para los que nunca han estado en una feria. ¿Cómo sobrevivir esa semana ”de locura” que invade la ciudad durante 10 días?

 • vístete comodo
 • si no tienes un traje de gitana o de campero, vístete por lo menos algo con lunares
 • baila sevillanas
 • escucha conciertos en las plazas en el centro histórico (todas las tardes)
 • tomaló con calma
 • toma cartojal (un vino blanco de Málaga que se ha convertido en la bebida oficial de la feria)
 • no olvides ver las dos: la feria de día en el centro y el Real de la feria (Cortijo de Torres)
 • ve los paseos de caballos, cocheros y coches de caballos llena de gente vestida con los trajes tradicionales
 • entra a las casetas en el recinto ferial para tomar algo y bailar unos pasos con diferentes estilos de música
 • disfruta!

 
Un beso, Eevaof

3 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s