mita nahda vatikaanissa

Vaikuttava mutta vaativa Vatikaani

Pääsin viime keväänä ensimmäistä kertaa lumoavaan Roomaan. Nelipäiväinen visiitti oli aikamoista juoksemista paikasta toiseen, kun ensikertalaisina halusimme kokea ja maistaa mahdollisimman suuren palan ikuisesta kaupungista. Kirjoitin kokemuksesta silloin tuoreeltaan blogiin.

Vatikaaniinkin tahdoimme, ja se vei melkein kokonaisen päivän. 500 asukkaan lilliputtivaltiossa vierailu oli mielenkiintoinen (ja katolilaiselle miehelleni ehdoton), vaikkakin Pietarinkirkko ja Vatikaanin museot ovat niin suurten turistilaumojen valtaamia, ettei vierailu ole kovin seesteinen ja rauhallinen kokemus.

vatikaani kupolivatikaani kupolivatikaani pyhä pietari

Aloitetaan kuitenkin niistä asioista, joista siellä vaikutuin.

Vatikaanissa hienoa oli etenkin sen mahtipontisuus. Maailman suurin kristillinen kirkko oli todellakin valtava.

1600-luvulla valmistuneen kirkon sisältä löytyvät niin Michelangelon Pieta-veistos ja Berninin Baldacchino-alttarikatos. Minuun vaikutuksen tekivät upeasti koristellun ja julmettoman suuren kupolin lisäksi juuri nuo taidehistorian kuuluisuuksien teokset.

Katolinen puolisko matkaseurueesta vaikuttui myös uskonnollisista ulottuvuuksista, kuten siitä, että Pietarinkirkko on katolisen maailman pääkirkko ja Pyhän Pietarin uskotaan haudatun samalle paikalle. Kirkosta löytyy myös useiden paavien hautoja ja Pyhän Pietarin patsas, jonka jalkoja ihmiset jonottavat koskemaan tai suutelemaan.

Itse innostuin etenkin kirkon ja koko pikkuvaltion kuvauksellisuudesta. Kupolista tiiraillut upeat maisematkin painuivat erityisesti mieleeni.

vatikaani pietarinkirkon maisemat

Vatikaanin museota en myöskään jättäisi väliin (vaikka myöhemmin nostan esiin sen negatiivisia puolia), sillä esimerkiksi Sikstuksen kappelin ja Rafaelin huoneiden maalaukset ovat vaikuttavia.

Valtavassa museossa oli paljon upeaa nähtävää, jopa sellaista, joita tällainen ei-niin-taidehistoriaa-hyvin-tunteva tunnisti. Myönnettäköön, että lopulta tuhansien teosten ja kymmenien salien jälkeen iski kuitenkin pieni kulttuuriähky, enkä viimeiset salit, joissa seinillä roikkui esimerkiksi Rafaelin kuuluisa Kristuksen kirkastuminen -maalaus, menivät sumussa ohitse.

vatikaanin museovatikaanin museovatikaanin museo

Sitten vähän niistä negatiivisista ja etukäteen huomioitavista puolista.

Vinkit Vatikaanin-vierailuun valmistautumiseen:

Varaudu jonottamaan

Riippuen siitä, kuinka paljon katolilaisuus ja kristinusko taikka kirkkotaide kiinnostavat, Pietarin kirkossa voi saada kulumaan useita tunteja. Siihen tulee vielä lisätä aika, joka kuluu kirkon edustalla jonottamiseen.

Me luimme neuvon, että paikalla kannattaa olla mahdollisimman aikaisin (avataan kello 7). Meidän saapuessa paikalle ennen yhdeksää, jonot turvatarkastuksen kiersivät jo Pietarinaukion ympäri. Tullessamme ulos muutama tunti myöhemmin jonoa ei puolestaan ollut lainkaan.

Pietarinkirkko on kaikille kävijöille maksuton.

vatikaanin vartiatvatikaanin vartiat

Nouse hissillä nauttimaan upeasta maisemasta

Jos haluat vierailla kupolissa, seuraa Pietarinkirkon ovella oikealla osoittavaa kyltttiä ”Cupola”.

Vaikka hissimatka maksaa muutaman euron enemmän, valitsisin sen ihan vain ajan säästämiseksi ja ryysispäivän helpotukseksi. Ainakin siis siinä tapauksessa, että samalla kertaa on tarkoitus nähdä sekä Pietarinkirkko ja Vatikaanin museot.

Kupolivierailu maksaa 8 tai 10 euroa riippuen siitä haluatko nousta ensimmäiset pari sataa porrasta kävellen vai hilata itsesi tuon matkan hissillä. Hissi vie välitasanteelle, jossa voi katsella maisemia aukiolle ja tarkastella kupolia ulkoapäin. Sieltä ei ole muuta tietä ylös kupolin nuppiin kuin 330 porrasta.

Matkalla ylös pääsee myös kupolin sisäpuolelle tarkastelemaan tuon 42 metriä halkaisijaltaan olevan kupolin mosaiikkeja ihan lähietäisyydeltä. Kiinnostava anekdootti on, että Michelangelon kerrotaan suunnitelleen kupolin tarkoituksella Rooman Pantheonin 43-metristä kupolia hiuksen verran pienemmäksi.

Vaikka koko ajan kapenevat kierreportaat eivät ole kaikkein mukavimmat (ainakaan hieman ahtaanpaikankammoiselle, kuten minulle), 132 metrin korkeudessa olevasta kupolista aukeavat maisemat kuittasivat kärsimyksen hinnan. Sieltä näkyi koko Rooma, etenkin lähellä virtaavan Tiber-joen sillat.

vatikaani kupolivatikaani pietarinkirkkovatikaani pietarinkirkon kupolivatikaani pietarinkirkon kupolivatikaani pietarinkirkkovatikaani pietarinkirkko

Varaudu ryysikseen (ja pakokauhuun)

Itse jouduin kokemaan myös aikamoisia pakokauhun tunteita kupoliin johtavissa kierreportaissa. Vaikka ajattelin, että paikka olisi pahin korkeanpaikankammoisille, akrofibiasta kärsivä tuttavani sanoi, ettei pelännyt huipulla (kaltereiden ansiosta). Minä klaustrofobisena kärsin. Ihmismassaa oli ahtaissa, vain yhden ihmisen levyisessä kierreportaissa järkyttävän paljon. Toinen hengitti niskaan takana, ja edessä olevalle ihmisjonolle ei tuntunut olevan loppua. Ei auttanut kuin kivuta massan mukana satoja portaita tunnelin suuaukkoa odotellen.

Voi sitä järkytystä, kun ylös ulkoilmaan päästyäni tajusin, että kohta joudun sukeltamaan samanlaiseen tunneliin uudestaan alas päästäkseni.

Ja samanlaisessa ryysiksessä saimme liikkua koko päivän. Esimerkiksi Vatikaanin museon kapeilla käytävillä ihmismeri pakottaa sinut liikkumaan eteenpäin samaan tahtiin, jos et halua jäädä ”norsulauman” jalkoihin. Onneksi Pietarinkirkko on valtava ja siellä on tilaa hengittää.

vatikaani pietarinkirkon kupoli

Varaa liput museoon etukäteen

Jos ei muuta, osta vähintäänkin lippu etukäteen verkosta Vatikaanin museoon. Museon edessä kiemurtelevan jonon pituus on huumaava. Ennakkoon hankitulla tiketillä saat kiilata sen ohi ja säästät aikaa ja hermojasi. Etukäteen ostetussa lipussa on määrätty kellonaika, jolloin sillä pääsee sisälle.

Lippuja saa museon verkkokaupasta, jonka mukaan online-lippu maksaa 4 euroa enemmän kuin ovelta.

vatikaaninmuseo portaat

(Kuvassa eivät ole NE kupoliin vievät ahtaat kierreportaat vaan Vatikaanin museon uloskäynti :D)

Oletko sinä käynyt Vatikaanissa? Millainen kokemus oli? Tai onko se matkasuunnitelmissa?

Terkuin ❤ Eeva

Eevagamunda matkaa myös Facebookissa ja Instagramissa!


Voit seurata Eevagamundaa myös Bloglovin´in kautta

 

La ciudad del Vaticano es increíble aunque puede llegar a ser algo incómodo

Cuando una va a Roma por primera vez, no puede faltar la visita al Vaticano. Es obligatoria, por lo menos en el caso que tu pareja y compañero de viaje sea católico.

Ese mini-país de solo 500 habitantes me parecía muy bonito, fotogénico e interesante para ver por lo menos, una vez en la vida… pero la visita no fue muy cómoda. Por lo menos, en un sábado de abril, ya que había un montón de gente. Por eso os recomiendo preparaos bien antes de visitarlo.

Primero, ve muy temprano (La Basílica de San Pedro abre a las 7.00 de la mañana). Otra opción es ir más tarde. En nuestro caso, cuando salimos de la iglesia sobre las 12.00 no había nada de cola para entrar.

La cosa más importante es comprar la entrada para el museo de Vaticano con antelación. Sin el ticket que te permite saltarte toda la cola, vas a llorar mucho. ¡La cola es enorme!

Durante la visita, puedes ver unas de las piezas de arte más importantes de la historia dentro de la propia ”Basílica de San Pedro”, así como en las numerosas salas del ”Museo Vaticano” y subir a la cúpula para ver las impresionantes vistas desde una altura de unos 130 metros.  

 

Un beso, Eeva

 

21 Comments

 1. Mari

  Kiitos. Oman ensimmäisen Rooma-matkani suunnittelu on alkamassa ja tämä olikin juuri sopivaa tietoa sitä varten. Kyllä, Vatikaanissa ja museossa haluan vierailla, vaikka niin tiedostan tuon ihmismäärän.

  Tykkää

 2. Elsa

  Me olimme kaverin kanssa Vatikaanissa muutamia vuosia sitten ja juurikin pahimpaan mahdolliseen turistiaikaan. Meillä kävi vähän niin, että jumituttiin vahingossa vatikaanimuseoon _kolmeksi_ tunniksi. Koitettiin päästä nopeasti museon läpi, mutta se vain jatkui ja jatkui aivan kyllästymiseen asti. Tämän jälkeen meille ei jäänyt paljoakaan ollenkaan aikaa muun Vatikaanin näkemiseen, sillä Colosseumiinkin oli samana päivänä ehdittävä 😁 no, tulipahan ainakin kunnon taidepläjäys nähtyä😁

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Joo, Vatikaanin museon salit tuntuivat tosiaan aika loppumattomilta. 😀 Se on todella suuri paikka! Minusta ikävintä oli se ”tunnelimaisuus” eli se, ettei ole vaihtoehtoisia reittejä ja on vain pakko seurata eteenpäin völlyvää ihmismassaa.

   Tykkää

  1. eevagamunda

   Kiitos Sari! Sikstuksen kappeli oli hieno, mutta siellä ei saanut (nykyään) kuvata ollenkaan! Jotkut nappasivat väkimassassa salaa kännykällä kuvia, kun vartioiden silmä vältti. Muutenkin kappelin lumoa haalisti väenpaljous ja se, että vartioiden piti hyssytellä siitä lähtevää meteliä ja ajaa ihmisiä eteenpäin, jotta seuraavat vierailijat mahtuisivat sisään kappeliin.

   Liked by 1 henkilö

 3. Pirkko / Meriharakka

  Kevyesti olen Vatikaania kierrellyt pariinkin otteeseen, mutta skipannut kyllä osan siitä. Onhan se mahtava ja kuten totesit, maailman kristillinen kirkko, mutta kevyesti luterilaisen taustan omaavana katolisen kirkon kaikki pahat teot ovat alkaneet häiritä siinä määrin, että kaikki katolisuuteen liittyvät jutut alkavat olla luotaantyöntäviä.
  Aika kuvaavia nuo viimeiset lausunnot siitä, että katolisen kirkon järjetön selibaattivaatimus oikein vetää puoleensa ihmisiä, jotka eivät haluaisikaan tavallista parisuhdetta!

  Tykkää

  1. eevagamunda

   Kiitos kommentista Pirkko! Kyllä, mahtava arkkitehtuuri ja taide ovat tosiaan syyt, miksi Vatikaani on minusta kiinnostava kohde. Ymmärrän, että Vatikaani menee boikottilistalle, koska sieltä katolista kirkkoa johdetaan… Kaikkien katolilaisuuteen liittyvien juttujen välttäminen olisi minusta aika vaikeaa, jos aikoo matkustella esimerkiksi eteläeurooppalaisissa tai eteläamerikkalaisissa maissa. Mahdotonta se olisi minulle, joka asuu Andalusiassa, jossa uskonto on iso osa kulttuuria (moni ei piittaa katolilaisesta kirkkoinstituutiosta tai käy kirkossa, mutta uskonto on heille todella tärkeä.)

   Tykkää

 4. Merja / Merjan matkassa

  Olen käynyt Vatikaanissa pari kertaa ja varsinkin Sikstuksen kappeli teki vaikutuksen. Niskat kenossa siellä kuljettiin turistivirran mukana. Siitä huolimatta olin vaikuttunut. Toisella kerralla kävi tuuri kun sunnuntaiaamuna kävelimme kohti Pietarin kirkkoa ja huomasimme isoja screenejä ja tv-kameroita. Paavi oli aloittamassa puhetta ja jäimme sitä seuraamaan toviksi.

  Tykkää

  1. eevagamunda

   Kiitos kommentista Merja! Kyllä, samaa mieltä olen, että Sikstuksen kappeli oli vaikuttava. Sen hienous vain hieman himmeni tungoksen, melun ja komentelevien vartioiden ristitulessa. Ilman niitä kokemus olisi voinut olla vielä parempi.

   Tykkää

 5. Jetlaggies

  Ryysis ja jonot ovat pilanneet monta kulttuurisesti upeaa paikkaa. Myös Vatikaanin ja ehkä jopa Rooman. Pisteet maratonkierroksesta ja kiitos kupolin hissivinkistä:) Niin upea kuin Vatikaani taidehistoriallisesti sisältä onkin, niin mielestäni paras kulma sitä katsella on keskellä Pietarinaukiota: Aukio on itsessään niin valtava, että ryysiskään ei tunnu ihan yhtä kamalalta:)

  Tykkää

 6. Anna Koskela

  Nuo kupoliin johtavat portaat ovat tosiaan aika rasittavat. Ne ovat vielä hieman kallellaan ulkoa sisäänpäin joissain paikoin … muistelisin, joten kävely on siksikin ajoittain ikävän tuntuista.

  Itse olen vieraillut Vatikaanissa 4 kertaa. Kolme kertaa jaksoin kiertää nähtävyyksiä ja jonottaa. Neljännellä kerralla tyydyin katselemaan, kun muut kiersivät nähtävyyksiä ja jonottivat 😀 Kiva paikka. Viihdyin.

  Tykkää

  1. eevagamunda

   Kiitos kommentista Anna! Luulen, että itselleni yksi kerta riitti (ainakin Vatikaanin museossa). Mutta jos joskus vielä menen Vatikaaniin, otan tuon sinun neljännen kerran taktiikkasi käyttöön eli tyydyn katselemaan vähän syrjemmästä kun muut jonottavat. 😀

   Tykkää

 7. Sonja | FIFTYFIFTY

  Tuttuja fiiliksiä! Vatikaani tosiaankin on must, kun ekan kerran Roomassa käy, mutta mikään hinku ei ole uudestaan takaisin. Ihmispaljous on jotain ihan käsittämätöntä. Pietarin kirkkoon ei tällä kertaa ehditty, koska jono kiersi jonnekin, mistä sen päätä ei voinut edes nähdä ja kirkko oli sulkeutumassa alle tunnin sisällä. Joku toinen kerta sitten.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s