andalusialainen valkoinen kylä isleta del moro

Isleta del Moro – löysin Andalusiasta ”mini-Kreikan”

Jos haet Andalusiasta rantakylää, jossa turismi ei ole sotkenut arkea, kehotan kääntämään kurssin kohti Espanjan kaakkoiskärkeä. Almerían maakunnasta, Cabo de Gatan luonnonpuiston alueelta löytyy välimerellinen kalastajakyläidylli Isleta del Moro, jossa pystyi jopa elokuisena viikonloppuna nauttimaan rauhasta ja ympäröivästä luonnosta.

Toki muutama paikallinen matkailija sinne oli espanjalaisten loma-aikana eksynyt, mutta kesän ulkopuolella turisteja ei ole. Voin melkeinpä taata, että suomen kieltä siellä ei kuule.

cabo de gata andalusia kylä veneitä

Isleta del Moro on pieni kylä Cabo de Gatan luonnonpuistossa. Se on vain yksi alueen kylistä, mutta mun sydämeeni se iski niistä kaikkein syvemmin. Kun saavuimme kylään vuorien ja aavikon täyttämässä luonnonpuistossa kiemurtelevaa tietä pitkin, hurmaannuin kylästä heti sen portilla. Eteen avautui Välimeri upeissa sinisen sävyissä, sen keskeltä kohoava pikku saari (isleta) ja pienien valkokalkittujen tasakattoisten talojen rykelmä.

Valkosininen kylä keskellä karua maastoa ja rosoreunaisia paratiisirantoja toi heti mieleeni Kreikan saariston. Aivan kuin olisimme hypänneet Välimeren toiselle laidalle.

cabo de gata andalusia kylä rantacabo de gata andalusia kylä veneitä

Isleta del Moro on vain 170 asukkaan kalastajakylä, josta löytyy kauppa, sukelluskoulu, muutama kioski ja näkemäni mukana neljä ravintolaa. Se on todella mini ja aito kalastajakylä. Niemennupin suojaisemman puolen rantoja ja rantavesiä värittävät kymmenet kalastusveneet. Veneet tuovat muuten valkosiniseen kylään väriläikkiä – niitä löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä.

Aloitimme päivän snorklaten niemennokan itäpuoleisella rannalla. Sinne on rakennettu erikoinen laituri, jonka päästä voi pulahtaa turkoosiin ja lämpimään (26 asteiseen) veteen. Uppouduimme kalojen, merisiilien ja meritähtien maailmaan, ja arjen kiireet – oikeastaan kaikki vedenpäällinen – unohtui. Muistin taas, kuinka paljon niinkin yksinkertainen ja edullinen harrastus kuin snorklaus voi antaa.

cabo de gata andalusia isleta del moro kylä ranta

cabo de gata andalusia isleta del moro kylä ranta

cabo de gata andalusia isleta del moro kylä ranta

Pikkurannan itäpuolella aukeaa suurempi ja leveämpi ranta, jonka yläpuolelle monet hippipakut ja asuntoautot olivat parkkeeraaneet. Sinne emme kuitenkaan ehtineet vaan suuntasimme pienelle kävelylly kylän kapeille kujille. Emme odottaneet löytävämme paljoakaan. Isleta del Moro koostuu todellakin muutamasta korttelista, jonka tärkeimpiä rakennuksia ovat kyläkoulu ja minikirkko.

cabo de gata andalusia isleta del moro kylä rantaandalusialainen valkoinen kylä isleta del moro taloandalusialainen valkoinen kylä isleta del moro kirkkoandalusialainen valkoinen kylä isleta del moro taloandalusialainen valkoinen kylä isleta del moro talocabo de gata andalusia isleta del moro kylä rantacabo de gata andalusia isleta del moro kylä rantacabo de gata andalusia isleta del moro kylä ranta

Löysimme kuitenkin upean näköalatasanteen, josta nappasimme kuvia kylästä ja jossa saimme pienen geologian oppitunnin. Tietotaulut kertoivat toisella puolella lahtea nousevien huippujen olevan miljoonia vuosia sitten sammuneita tulivuoria.

Ylhäältä näköalapaikalta näimme myös, miten sukellusryhmä palasi sammakkomiesasuissaan takaisin rantaan innosta puhkuen. Sukellusharrastajille on Cabo de Gatan alueella upeita kohteita.

Kun olimme nauttineet terassilla runsaan kalalounaan Välimeren maisemia ihaillen, loikoilimme vielä muutaman tunnin toisella Isleta del Moron kapealla rannalla puuveneiden välissä. Ihana päivä!

Isletasta ei kannata hakea suuria nähtävyyksiä – enemmänkin kauniita maisemia, kalastajakylän tunnelmaa, Välimerestä nostettu tuoretta kala- ja äyriäisannoksia ja vesiuhreilua. Sieltä voi löytää myös ”palan Kreikkaa”!

cabo de gata andalusia isleta del moro kylä ranta

Isleta del Moro sijaitsee Cabo de Gatan kansallispuistossa

 • Cabo de Gata on Almerían maakunnassa sijaitseva niemi, joka antaa nimen alueen luonnonpuistolle.
 • Cabo de Gata tunnetaan etenkin sen uniikeista rannoista. Puiston alueelta löytyy kymmeniä rosoisia poukamarantoja, joissa vesi kimmeltää turkoosin eri sävyissä, laavarantoja, valkohiekkaisia silmänkantamattomiin jatkuvia rantoja ja mitä erikoisempia onkalorantoja.
 • Isleta del Moro on pieni kylä noin 40 kilometriä Almerían kaupungista ja 250 kilometriä Málagasta.

Jos Andalusia kiinnostaa, tsekkaa myös nämä:

Hyppäähän Eevagamundan matkaan Facebookissa ja Instagramissa!

Voit seurata Eevagamundaa myös Bloglovin´in kautta


cabo de gata andalusia isleta del moro veneet

En español

La Isleta del Moro – Mini-Grecia en Andalucía

Este agosto encontré una Mini-Grecia durante una escapada de fin de semana en el Parque Natural Cabo de Gata (Almería). La Isleta del Moro es un pueblecito encantador en la costa mediterránea que no tiene más de unos 150 habitantes.

En mi opinión, ese pueblo tiene un aire griego. ¿Por qué? Pues por sus casas blancas con ventanas azules, los paisajes montañosos y escabrosos próximos, y las playas turquesas que son exactamente como los de las islas griegas. Algo sí diferencia la Isleta del Moro de un pueblo griego; la gente habla con su fuerte acento andaluz y la falta turismo internacional. 

La Isleta del Moro no tiene muchas cosas que ver ya que es un pueblo pesquero con varias docenas de barcos coloridos de madera, una mini-iglesia y un colegio rural. Hay unos cuatro restaurantes y un super. Ya está. Pero tiene su encanto. 

Lo recomiendo para gente que busque la tranquilidad, paisajes bonitos, playas perfectas para hacer snorckel o buceo y comer pescado fresco. 

Un beso, Eeva

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Comments

 1. Inka

  Voi että! Ihanan näköistä! Jotenkin aina Espanjan matkoja miettiessä tulee ensimmäisenä mieleen, että törmääköhän siellä suomalaisiin, kun suomalaisten suosikkikohde kyseessä. Ulkomaanmatkoilta kuitenkin usein kaipaa sitä aitoa oikeaa kulttuuria ja tuolta sitä varmasti löytää! 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Kiitos kommentista Inka! 🙂 Málagassa, missä asun (ja etenkin sen läheisissä rannikkokaupungeissa), ei voi välttyä törmäämästä suomalaisiin. Andalusiassa on kuitenkin paljon muutakin nähtävää – upeita kulttuurikaupunkeja, kyliä ja luontokohteita -, joissa todennäköisyys bongata maatovereita on todella pieni.

   Tykkää

 2. Anne / FinnsAway

  No vau, ihan huikea paikka! Espanjassa kyllä riittäisi koluttavaa pidemmäksi aikaa, ja juuri tällaiset pienet, kauniit rannikkokylät, joissa ei ole liiaksi turismia, viehättävät suuresti. Ehkäpä suunnataan tutkimaan tätä seutua tarkemmin sitten, kun seuraavan kerran ehditään Espanjaan saakka.

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Kiitos kommentista Anne! Olen samaa mieltä, että Espanjassa riittää koluttavaa. Vaikka olen asunut täällä viisi vuotta, vielä on piiitkä lista paikkoja ja kokonaisia alueita, joissa en ole ehtinyt käymään 🙂

   Tykkää

 3. Elina Marjaana Travel Blog

  Kiitos vinkistä ! Olin juuri heinäkuussa Andalusiassa ja toiveena oli käydä myös jossain rauhallisemmassa paikassa. Kävimme Frigilianassa, jossa on paljon muitakin turisteja, mutta onneksi muutaman korttelin päässä suosituimmilta kaduilta löytyi tosi rauhallisia spotteja. Andalusia oli tosi kivaa aluetta ja ylipäänsä Etelä-Espanjassa olisi niin paljon nähtävää. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Kiitos! Vaikka vannon aina Andalusian nimeen (rakas kotiseutu), kävin viime keväänä eka kertaa Asturiassa ja sekin on kyllä todella mielenkiintoinen ja kaunis alue. Suhteellisten lyhyiden välimatkojen päässä on suloisia ja värikkäitä kalastajakyliä, upeita rantamaisemia, kulttuurikohteita ja -kaupunkeja ja sitten vielä ne vuoret! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s