Mijas Andalusian kainein kyla

Suuri rakkauteni Andalusiassa – valkoiset kylät

Andalusia eli Manner-Espanjan eteläosa on huikea maisemiltaan, ilmastoltaan, kulttuuriltaan, gastronomialtaan ja historialtaan. Olen onnellinen saadessani kutsua tätä värikylläistä Etelä-Euroopan kolkkaa kodikseni.

Yksi suosikkiasioistani täällä ei ole kuitenkaan värikäs vaan aivan blanco eli valkoinen.

Rakastan nimittäin Andalusian valkoisia kyliä. Nuo historiaa ja rauhaa henkivät kylät saivat kalkkipeitteensä jo Al-Andalusin eli 700–1400-luvuilla Pyreneidenniemimaalla sijainneen arabivaltakunnan aikana. Tosin alueelle kaksi tuhatta vuotta sitten saapuneiden roomalaistenkin uskotaan jo käyttäneen kalkin ja veden sekoitusta rakennuksien pinnoilla.

Andalusia oli Al-Andalusia hallinneiden maurien hallussa kaikista pisimpään ennen kristittyjen uudellleenvalloitusta. Ja se näkyy: lähes kaikki vuoristoisen Andalusian pikkukylät ovat valkokalkittuja, sokkeloisia ja kapeakatuisia arabikyliä.

Kalkkilitkun levittäminen talojen pinnalla on katsottu heijastavan auringonsäteet pois estäen energiaa ja lämpöä imeytymästä. Kalkitsemista on harrastettu myös epidemioiden aikoina tilojen desinfioimiseksi.

Kirkkaan valkoinen väri saa ne myös hohtamaan vuoristomaisemissa tai rannikolla upean kauniina. Nykyään moni kylistä myös hyödyntää ”valkoisten kylien tarunhohtoista mainetta” matkailumoottorinaan.

Valkoisia kyliä löytyy Andalusiasta varmaankin lähemmäs tuhat. Olen vieraillut niistä arviolta viidessäkymmenessä. Tässä tähän asti näkemistäni mieleenpainuvimmat.

Koska postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, on kuvituksena ainoastaan Eevagamundan Instagram-tilillä julkaistuja otoksia.

En Español

Los pueblos blancos de Andalucía me tienen enamorada. Creo que he visitado unos cincuenta (me faltan muchos que ver) pero aquí está mi lista actual de favoritos y más bellos.

Andalusian kauneimpia valkoisia kyliä:

Casares

casares

Casares on Málagan maakunnassa, noin kymmenen kilometrin päässä Esteponan kaupungista ja Välimeren rantaviivasta sijaitseva kylä. Se seisoo huikealla paikalla vuoren harjalla yli 400 metrin korkeudessa. Sijaintinsa vuoksi riippuvaksi kyläksi kutsuttu ja historiansa takia Andalusian synnyinkehdoksi kutsuttu kylä näyttää parhaat puolensa sen ulkopuolella seisovalta näköalapaikalta katsottuna.

Tästä Casares tunnetaan: Sitä on tituleerattu Andalusian kuvauksellisemmaksi kyläksi. Casaresin kuva on ehkä pyörinyt sinunkin tietokoneen ruudulla, sillä se on yksi Windows 7 -käyttöjärjestelmän taustakuvista.

Montefrío

Andalusian kaunein kyla Montefrio

Vuorten välisessä oliivipuiden täyttämässä laaksossa, noin 50 kilometrin päässä Granadan kaupungista seisoo pittoreski Montefríon kylä. Noin viiden tuhannen asukkaan Montefríon nähtävyyksiin kuuluu suurikupolinen kirkko ja vuorenharjanteella seisoneen arabilinnan jäänteet. Juuri nuo valkoisesta talomerestä erottuvat elementit tekevät kylän panoraamasta erityisen kauniin.

Tästä Montefrío tunnetaan: National Geographic -lehti valitsi sen vuonna 2015 maailman kymmenen upeimmat maisemat omaavan kylän joukkoon.

Frigiliana

andalusian kylät frigilianaIMG_7090andalusian kylät frigiliana

Jo esihistoriallisilta ajoilta asutetun Frigilianan valkoinen kylän kauneus ei ole jäänyt matkailijoilta huomaamatta. Muutaman kilometrin päässä ”ikuisen auringonpaisteen”  Aurinkorannikosta (Málagan maakunnassa) sijaitsevassa Frigilianassa on kuitenkin vielä hiljaisiakin pikkukujia boheemine käsityöliikkeineen.

Tästä Frigiliana tunnetaan: Asociación Los pueblos más bonitos de España -yhdistys on valinnut sen Espanjan kauneimpien kylien joukkoon.

Capileira

valkoiset kylät capileira maisemavinkit andalusiacapileira granada andalusia

Todellinen vuoristokylä, Sierra Nevadan rinteillä kiikkuva Capileira seisoo valkoisena yli 1 400 metrin korkeudessa merenpinnasta. Sen tunnelma on rauhallinen, vaikka 500 asukkaan minikylän kapeilla ja rustiikkisten käsityöpuotien täyttämillä kujilla tallusteleekin luontomatkailijoita. Granadan maakunnassa sijaitsevan Alpujarran aluuen tunnusmerkki on hatulliset savupiiput.

Tästä Capileira tunnetaan: Capileira sijaitsee Pyreneiden niemimaan korkeimman huipun Mulhacénin (3 478m) alapuolella.

Capileirasta voit lukea lisää täältä: Capileira – kylä Granadan sadunhohtoisessa vuoristossa

Zahara de la Sierra

Andalusian valkoiset kylät Zahara de la Sierran järvicadizin_kylat

Cadízin maakunnan sisämaan kumpuilevilla ja vehreillä ylängöillä sijaitseva Zahara de la Sierran pikkukylä ei ole kovinkaan kuuluisa, mutta minut se on hurmannut kahdella visiitilläni juuri hiiskumattomalla rauhallisuudellaan, yksityiskohdillaan ja ennen kaikkea maisemillaan.

Tästä Zahara de la Sierra tunnetaan: Sitä ympäröivästä turkoosista tekojärvestä, jonka kanssa keskellä vuoristoista maalaismaisemaa poseeraava Zahara de la Sierra on upea näky.

Iznájar

andalusian kylät iznajarIznajar valkoiset kylätIznájar on Córdoban maakunnassa sijaitseva kaunis ja todella pitkän historian omaava kylä, joka on saanut Zaharan tavoin tekojärven ympärilleen. Järven lisäksi sininen on muutenkin hallitseva väri Iznájarissa, sillä sen valkoiset kadut on vuorattu sinisillä kukkaruukuilla. Lisäksi kylän kauniisiin yksityiskohtiin kuuluvat katujen yllä kaartuvat holvikaaret ja korkeimmalla kohdalla seisova kirkko ja linna.

Tästä Iznájar tunnetaan: Upeista patioista. Entinen arabi-zoco eli markkinapaikka Patio de las Comedias on kylän päänähtävyys.

Iznájarista voit lukea myös täältä: Iznájar – Andalusialaiskylä turkoosin ja valkoisen sävyissä

Mijas

Mijas valkoinen kylä (3)

Málagan maakunnassa, Fuengirolan yläpuolisella vuoren rinteellä sijaitseva Mijas hurmaa niin tunnelmallaan kuin maisemillaan, jotka avautuvat niin vuorille kuin Välimeren rannikolle. Mijas on luultavasti parhaiten markkinoitu valkoinen andalusialaiskylä, johon saapuu turistivirtoja niin Japanista kuin Málagaan pysähtyviltä välimerenristeilijöiltä.

Tästä Mijas tunnetaan: Valkokalkituilla ja kukkaruukuin koristeilluilla kujilla kulkevista aasitakseista.

 

Ovatko kylät sinusta kivoja vierailukohteita? Mistä olet löytänyt suloisimmat kylämiljööt? Mikä on sinun mielestäsi Andalusian kaunein kylä?

Terkuin Eeva ❤

Muista seurata Eevagamundaa Instagramissa!

instagram-travel-thursday-FIN

IGTT-tempauksen järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda.

Aiempi IG Travel Thursday -postaukseni: IGTT: Missä reissasin tänä kesänä?

Voit seurata Eevagamundaa myös Bloglovin´in kautta

 

 

41 Comments

 1. Travelloverin Annika

  Voi mahdoton, miten ihania paikkoja! Kiitos! En ole oikeastaan kokenut mitään vetoa Andalusiaan, mutta nyt koen. Matkablogien lukemisen yksi parhaita ja pahimpia puolia: ne vuovat uusia tarpeita. Nyt minulla on tarve. Kyläfani olen minäkin. Kapeat kujat, ehkä vähän rappioromantiikkaakin. Ah!

  Liked by 1 henkilö

 2. Terhi | VAGABONDA

  Joitakin Andalusian ihastuttavia valkoisia kyliä olen kiertänyt, mutta näistä yhdessäkään en ole vielä käynyt. Pitääkin muistaa tämä lista, kun menen Etelä-Espanjaan seuraavan kerran!

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Muistan lukeneeni blogistasi, että olit käynyt täällä Málagan lähellä ainakin Benalmádena Pueblon valkoisessa kylässä. Sekin on todella hurmaava. Vien usein sinne Suomi-vieraani, jos ei ehditä kauemmas maaseudulle lähteä 🙂

   Tykkää

 3. Ansku BCN

  Näyttää kyllä niin ihanalta, että huhhuh <3! Yhdessä suloisessa valkoisessa kylässä kävin jokunen vuosi sitten, mutta en yhtään muista sen nimeä. Pitäisi kartasta katsoa, että soittaako mikään nimi kelloja, suurin piirtein osaisin kylän sijoittaa kartalle 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Kiitos Ansku! 🙂 Noita valkoisia kyliä on tosiaan satoja. Osan mielestä kaikki ovat ihan samanlaisia, mutta minä olen löytänyt melkein kaikista jotain erityistä. Toiset kylät hurmaavat enemmän kuin toiset 🙂

   Tykkää

 4. Emma

  Valkoiset kylät on ihania ja niin on myös Andalusia! Palasin just reissulta sieltä Almunecarissa asuvan ystäväni luota ja ehdittiin käydä mm. kahdessa näistä mainitsemistasikin kylissä. Mijas on lisäksi tuttu aiemmalta kerralta. Heti tekisi mieli mennä uudestaan ja kyttäilenkin tässä sattuisko saamaan halpoja lentoja suoraan kotikaupungista nyt kun SAS aloitti Malagan lennot Tampereelta…

  Liked by 1 henkilö

 5. Anna K. - Kaukaa haettua

  Nämä on todella kauniita kaikki! Pitäisi lähteä uudelleen Andaluciaan, sillä edellisestä reissusta on 10 vuotta. Silloin käytiin tärkeimmissä kaupungeissa, nyt voisi keskittyä kyliin.
  Kreikan valkoisiin kyliin verrattuna nämä näyttää jotenkin siistimmiltä ja sivistyneemmiltä, vähemmän rappioromantiikkaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Eivätkö olekin! ❤ Kyllä Andalusian valkoisista kylistä rappioromantiikkaakin löytyy. Usein heti pääaukioiden tai muutaman pääkadun ulkopuolella on jo vähemmän siloteltuja katuja. Esimerkiksi Mijas ja Frigiliana ovat kiiltokuvamaisempia, mutta rauhallisemmat ja turistivirtojen ulkopuolella sijaitsevat kylät ovat rosoisimpia.

   Tykkää

 6. Noora | Kerran poistuin kotoa

  Mä luin vähän aikaa sitten Matti Rämön kirjan, jossa hän polkupyöräili muun muassa Andalusian maisemissa ja kirja herätti vahvan kiinnostuksen tutustua seutuun. Muutamaa kirjassa kehuttua kylää googlettelinkin enemmän ja ihastelin niiden kuvia, mutta tämä postaus avasi silmiäni entisestään. Andalusia pitää ehdottomasti ottaa lähivuosien reissukohteeksi, nuo kylät ovat niin hurmaavia 🙂

  Liked by 1 henkilö

 7. Mimmu / 666places

  Nää valkoset kylät on hurmaavia ja nuo monessa paikkaa olevat siniset ruukut!!
  Kävin Mijaksessa sekä parissa muussa kylässä Rondan lisäksi talvella kun oltiin viikko siellä lomalla. Aivan ihania paikkoja. Kiitos listauksesta!
  Tuo Mijas oli kyllä tosi turistinen mutta se toinen samantyyppinen jonka nimeä en nyt muista oli hiljainen, ihan kuin unessa.. saatiin poimia sitrushedelmiä suoraan puusta ja oli kyllä ihan eri makusia kun täällä Suomessa..

  Liked by 1 henkilö

 8. Milla/Periaatteen Nainen

  Jaan kyllä täysin rakkauden näihin ”meidän” valkoisiin kyliin; ja tästä tarttui nyt muutama vinkki viikonloppureissuille! Meiltä lähin ”valkoinen kylä” löytyy vain 10 minuutin päästä, enkä ollenkaan tiennyt tuon kalkkijutun (kalkkauksen? 😀 ) tarinaa, kiitos siis sivistämisestä! (Mutta voi, toivoisin ettei Mijasin aasitakseja mainittaisi kuin että niitä pitäisi välttää – kamalaa eläinten kaltoinkohtelua 😦 )

  Liked by 1 henkilö

 9. Eve, Jetlaggies

  Andalucia vei kyllä meidänkin sydämen, kun siellä vasta roadtrippeilimme. Valkoiset kaupungit ovat upeita ❤ Koimme hieman valinnan vaikeutta, missä niistä vierailla pelkän esteettisen viehättävyyden perusteella. Pitääpä siis kysyä suoraan valkoisten kaupunkien konkarilta: Mitkä ovat mielestäsi persoonallisimmat valkoiset kaupungit, joissa olet käynyt? Ja toki on hyvä, jos ovat nättejä kanssa;)

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s