5 vinkkiä Aurinkorannikolle

Mitä tehdä Aurinkorannikolla?

Costa del Sol on yksi suomalaisten ikihittikohteista. Syitä siihen ovat Euroopan aurinkovarmimmat kelit, pitkät rannat, tuttuus ja suomenkieliset palvelut. Moni jääkin rannikkokaupunkien – kuten Fuengirolan – rantakaduille junnaamaan, vaikka alueella olisi hurjasti muutakin tarjottavaa. 

Jos pohdit, mitä muuta tehdä Aurinkorannikolla kuin maata x-asennossa auringossa ja herkutella ravintoloissa, tässä pari ”paikallisen” vinkkiä:

1. Älä jämähdä Fuengirolaan

Suomalaisten ykkössuosikissa Fuengirolassa ei ole mitään vikaa, se on ihan viihtyisä rantakaupunki, mutta kaunein ja hienoin pala Andalusiaa (tai Aurinkorannikkoa) se ei minusta ole.

Aurinkorannikolla kannattaa vähintäänkin ottaa auto, pyörä, bussi tai juna alle ja hurauttaa naapurikyliä ja -kaupunkeja katselemaan.

Aurinkorannikon kaupunkien (kuten Mijasin, Benalmádenan, Torremolinosin, Málagan, ja Marbellan) väliset bussiaikataulut löytyvät täältä.

Rannikolla Málagan, lentokentän, Torremolinosin ja Fuengirolan läpi puksuttavan lähijunan aikataulut löytyvät puolestaan täältä.

Fuengirolan härkä

2. Käännä katse vuorille

Aurinkorannikosta puhuttaessa on kai turha mainita, että rantaa riittää. Rakastan rantoja, mutta täällä asuessa suhde rantoihin on kehittynyt kolmoisdraamaksi, sillä läheiset vuoretkin ovat napanneet palan sydämestäni.

Kehotan siis kääntämään katseen ja kompassin välillä kohti vuoria.

Nuo ihanat vuoriketjut luovat alueelle kauniit maisemat, mutta niitä ei kannata jättää ainoastaan kaukaa ihailtaviksi kulisseiksi. En mene tässä Andalusian sisämaan upeisiin luontokohteiseen, sillä tarkoitus on jakaa vinkkejä vain Aurinkorannikolle. Onneksi jo muutaman kilometrin päästä rantaviivasta voi nousta joko omin tossuin, vuokra-autolla huristellen tai bussin kyydissä ihailemaan huikeita maisemia.

Benalmádenassa sijaitsevan Calamorro-vuoren rinteillä kulkee kävelyreittejä, joista saa kartan kaupungin turistitoimistosta. Kevyemmin ja nopeammin lähes 800 metriä hipovan vuoren päälle pääsee Arroyo de la Mielistä kaapelihissillä.

Benalmadena Calamorro-vuori

Mijasin vuoren rinteiden hyvin merkityille patikkapoluille (ja 500 metrin korkeudessa sijaitsevaan kylään) pääsee Fuengirolan bussiasemalta bussilla numero 122. Torremolinosista (Benalmádenan kautta) Mijasiin vie bussi numero 121.

Málagan keskustan kupeessa seisova oma pieni Gibralfaro-vuorikin kannattaa valloittaa. Upeita kaupunki- ja rantamaisemia pääsee tiirailemaan portaita pitkin tai Alameda Principal -pääkadulta starttaavalla bussilla numero 35.

Malagan Gibralfaron maisema

3. Nauti Málagasta kattoterasseilta käsin

Málagassa on todella tunnelmallinen vanhakaupunki, jossa voi ihastella niin siloteltuja ostoskatuja kuin värikkäitä takorautaparvekkein koristeltuja rakennuksia. Euroopan vanhimpiin kaupunkeihin kuuluvan,  jo lähes 3 000 vuotta vanhan Málagan kaduilla pyörii huikeat historian tuulet.

Suosittelen vierailemaan suloisilla aukioilla, ikivihreissä puistoissa, kauniissa satamassa, Alcazaba-linna-palatsissa ja roomalaisella teatterilla, mutta jos haluaa nauttia kauniin kaupungin maisemista ja tunnelmasta erilaisesta perspektiivistä, kannattaa kivuta kattoterasseille. Niitä on keskustassa lukuisia.

Malaga rooftop kattoterassi

Esimerkiksi Alcazaba Premium Hostelin terassiravintolasta on suorat näkymät linnoitukselle ja roomalaiselle teatterille, kun Chinitas Urban Hostelin ja Hotel Molina Larion terassiella istuskellessa eteen aukeaa puolestaan upea katedraali. Hotel Molino Larion terassilla katedraalin tornia voi ihailla suoraan uima-altaasta. Hotel Room Mate Valerian kattobaarissa saa taas nautiskella virvokkeita maailmanpyörän edustalla satamaa ihaillen.

Hotelleissa ei tarvitse majoittua, jotta pääsee terasseille.

Malaga kattoterassiMalaga kattoterassi

Lisää vinkkejä Málagaan, löytyy täältä:

Miksi ne morkkaa mun Malagaa?

Lempipaikkojani Málagassa (osa 1)

Mitä näkyy Euroopan korkeimman (siirrettävän) maailmanpyörän kyydistä?

4. Tutustu taiteeseen (kaduilla ja museoissa)

Aurinkorannikon pääkaupunki Málaga tunnetaan Pablo Picasson synnyinkaupunkina. Se fakta on vaikea jäädä huomaamatta katukuvassa, sillä maailman kuuluisimpiin kuuluvan taitelijan nimissä pyöritetään monenlaista bisnestä. Málagassa on myös Picasson kotitalomuseo sekä hänelle omistettu taidemuseo.

Lisäksi nousevaan  kulttuurikaupunkiin on vastikään saatu ainoa Ranskan ulkopuolella sijaitseva Pompidou-keskus sekä Venäjän kansallismuseon taideaarteita esittelevä museo.

Etenkin andalusialaiseen taiteeseen voi tutustua Museo Carmen Thyssenissä. Nykytaiteen helmiä ja maailmankuulujen taitelijoiden vaihtuvia näyttelyitä voi ihailla puolestaan CAC-museossa.

Malagan Pompidou-keskuksessa.jpeg

Eikä kannata unohtaa katutaidetta. Málagassa muraaleista voi nauttia etenkin Sohon kaupunginosassa, ihan ydinkeskustan laidalla. Jälkensä kaupunkikuvaan ovat jättäneet muun muuassa D’face ja Obey.

Toinen, Sohoa rosoisempi, värikkäämpi ja boheemimpi ulkoilmataidegalleria löytyy keskustan vastakkaiselta laidalta, Lagunillas-kaupupunginosasta.

Löytyypä Aurinkorannikolta todellinen katutaidekaupunkikin. Esteponan kaduilla voi ihailla yli 50 kerrostalojen ulkosivuja koristavia jättimäisiä taideteoksia.

Malaga katutaide

Malaga katutaidetta.jpegMalagan katutaide obey.jpegEsteponan katutaidereitti.jpeg

5. Fiilistele valkoisten kylien tunnelmaa

Andalusian on täynnä valkoisia kyliä, jotka pursuavat huikeaa historiaa, rappioromantiikkaa ja kalkkittujen seinien välissä luikertelevia kujia. Muutama noista vanhoista arabikylistä seisoo ihan Välimeren tuntumassa.  Mijas Pueblon sekä Benalmádena Pueblon valkoisissa kylissä saa maistiaisen Andalusian maaseudun kylätunnelmaa, vaikka ne ovatkin aika sliipattuja ja turistiorientoituneita verrattuna sisämaiden sisariinsa.

Esimerkiksi Marbellankin vanhastakaupungista löytyy yllättävän kaunista ja rauhallista andalusialaista kyläfiilistä.

Mijas valkoinen kylä (2).jpegMijas valkoinen kylä (1).jpegMijas valkoinen kylä (3).jpeg

Täällä lisää Andalusian valkoisista kylistä, jotka ovat hurmanneet minut täysin.

Kaipaatko lisää vinkkkejä Aurinkorannikolle tai Málagaan? Kysy ihmeessä!

 

Joko seuraat Eevagamundaa Instagramissa?

Hyppää matkaan myös Facebookissa!

 

Terkuin Eeva ❤

 

 

 

 

12 Comments

 1. Anna

  Olen käynyt lapsena Fuengirolan Mirafloresissa ehkä kymmisen kertaa kun perheen kanssa matkasimme sinne joka vuosi. Olimme siellä muistaakseni 1-2 viikkoa kerrallaan ja meille riitti ihan vaan lähialueilla hengailu ja uiminen. Itse kyllä tykkään lasten kanssa enemmän kierrellä ja nähdä eri paikkoja. Aurinkorannikko ei ole toistaiseksi ollut harkinnassa, mutta ehkäpä joku päivä taas!

  Liked by 1 henkilö

 2. piapas

  Myös Fuengirola yllätti iloisesti, kun siellä puolitoista vuotta sitten vietimme vajaan viikon. Ennakkoluulot karisivat nopeasti, myös rannalla sai katsella rauhassa auringonlaskua skumppapullon ja kauppahallista napattujen eväiden kanssa. Malagastakin tykkäsimme, vaikka siellä vain yhden yön ehdimmekin viettää.

  Liked by 1 henkilö

 3. Mimmu

  Sattupa hyvin koska koostin juuri noita omis tämän vuoden matkoja ja oli sulla tuttuja paikkoja kanssa!!
  Ois harmittanut jos meillä ei ois ollu niin hyviä oppaita kun oli, sillä tää postaus ois ollut todella hyvä ennen reissua sinne!!

  Oltiin mun poikaystävän porukoiden luona Calahondassa talvilomalla ja päästiin käymään monessa noista!
  Auto on kyllä aika must niin pääsee näkemään niin paljon enemmän!

  Käytiin myös nuita pikku kyliä, joka päivä jossakin.
  Tsekkaamassa Marbellaa, Nerjaa ja upeita luolia, perhosia, apinoita Gibraltarilla, linnoja ja upeita maisemia!!
  Ronda oli myös loistava päiväreissukohde, vaikkei ihan lähellä olekkaan.
  Tuo hissi (Benalmadenassa?!) olis ollut hauska kokeilla mutta oli silloin suljettuna..

  Uskon että kesällä on mulle liian kuuma, joten ehkä joskus tehdään talvireissu uudelleen?! Mielenkiintosia paikkoja on vielä useampi jäljellä!
  Edullista oli myös shoppailla ja syödä ulkona👍🏻

  Liked by 1 henkilö

 4. Espanjaan

  Kiva lukea konkreettiset vinkkisi. Nuo ovat oikeasti niitä parhaita juttuja Costa del Solilla. Mekin kiertelemme kaikkialla muualla kuin rantakaduilla. Vuoret ja valkoiset kylät ovat niin ihastuttavia. Ja yllättävänkin hiljaisia tähän aikaan vuodesta. Muutama päivä sitten teimme ilmeisesti Comaresin turisti-infon naisen päivän onnelliseksi ilmestymällä kyselemään patikkareittejä kylän ympäri. Hänellä oli niin paljon aikaa meille, että hän kävi vielä erikseen katsomassa, löysimmekö polun pään. Upeaa huolenpitoa turisteista. Oli muuten kylä, jossa kannattaa käydä, aivan ihastuttavat maisemat joka suuntaan.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s