cadizin katedraali

Valkohiekkaiset paratiisirannat ja viisi muuta syytä matkustaa Cádiziin

Mikä ihmeen Cádiz? Ainakaan minulla ei ollut paikasta mitään käryä ennen kuin muutin Espanjaan. Cádizin provinssi on kuitenkin paljastunut vuosien mittaan Andalusian aarrearkuksi. Olen tutustunut helminauhana maaseudulla puikkelehtivaan valkoisten kylien reittiin, häikäistynyt paratiisirannoista sekä maistellut lasissa kimaltavaa Jerezin maailmankuulun viinialueen (sherryn kotikontujen) antimia. 

Tässä 6 syytä, miksi kantsii mennä Cádiziin:

Huikean pitkät paratiisirannat

cadizin rantamaisetcadizin rannat leijalautailucadizin_kylat-7-01-011

Cádizin Atlantin aaltojen muovaama rannikkoa kutsutaan Costa del la Luziksi eli Valonrannikoksi. Ja se todellakin loistaa Andalusian auringossa. Hiekka on upean valkoista, mikä saa myös rantavedet näyttäytymään ihanan turkoosina.

200 kilometrisen rannikon rannat ovat pitkiä ja paikoin myös todella leveitä. Niillä ei tarvi todellakaan taistella kyynärpäillä pyyhkeen paikasta edes elokuun kuumimpana turistiaikana.

Esimerkiksi Punta Paloman dyynien yli vaeltamalla olemme usein löytäneet poukaman ihan vain itsellemme. Hiljaisuuden on katkaissut vain pari nakurantakävelyllään ohi kulkenutta hippiä. Kyllä: nakuilu on näillä rantakaistaleilla normaalia.

Peilityyniä vesiä Cádizissa näkee harvoin. Atlantin puhurit pitävät siitä huolen. Valkoisten tönöjen muodostamien suloisten kalastajakylien kapeilla kujilla vinkuu lähes poikkeuksetta tuuli.

Upeimpiin rantoihin kuuluvat Playa de los Alemanes, Playa la Bolonia, Playa Valdevaqueros.

Cadízin taianomainen kaupunki

cadizin rantakatuCadiz-katedraalicadizin ranta

Toinen syy matkata alueella on pääkaupunki Cádiz. Se on valon, meren, antiikin, flamencon ja Andalusian polttavan auringon kaupunki.

Kun saapuu valtavaa siltaa pitkin Cádiziin, voi luulla tulleensa saarella. Cádiz sijaitsee tosiasiassa kapeasti mantereeseen yhdistyvässä niemessä. Tuonne niemeen purjehtivat tuhansia vuosia sitten myös foinikialaiset, jotka perustivat kaupungin.

Cádizin sanotaankin olevan läntisen maailman vanhin kaupunki. Sen perustamisvuodeksi arvellaan vuotta 1100 ennen ajanlaskumme alkua.

Nykyään Cádiz on yksi andalusialaisen kulttuurin elävistä museoista, joissa esimerkiksi flamencomusiikki, tapaskulttuuria ja karnevaaliperinteet porskuttavat tarmolla eteenpäin. Aika tuntuu seisahtuneen Cádizissa, jonka pitkä historia huokuu sen rantabulevardilla, ravintoloissa, laskuveden kuivalle maalle kaataneissa kalastajaveneissä, kapeilla kujilla ja katedraalin aukiolla.

Maailman kuulun viinialueen pääkaupunki Jerez

jerez de la frontera keskustatio pepe patsaskatedraali jerez de la frontera

Ootsä juonut sherryy Jerezissä? Cádizissa sijaitsee siis Jerezin viinialue, josta tulee maailman ainoat aidot sherryt. Nuo maailman kuulut viinit syntyvät eteläisin Espanjan auringon paahduttamissa viinilehdoissa. Sherry ei tarkoita vain yhtä viiniä, vaan on yleisnimitys alueella tuotetuille väkevöidyille viineille.

Viinialueen pääkaupunki on Jerez de la Frontera, joka kutsuu vierailijat pistäytymään useissa bodegoissa eli viinikellareissa, kuten Tio Pepen tai Fundadorin tiloissa. Viinit ja niiden tuottajien nimet näkyvät myös kaupungin katukuvassa.

Jerezissä on viinin lisäksi paljon muutakin nähtävää. Kaupunki tunnetaan muun muassa andalusialaishevoskoulusta, Alcazár-arabilinnoituksesta ja katedraalista.

Vaikka Jerez ei ole provinssin pääkaupunki, se on asukasluvultaan suurin reilulla 200 000 asukkaallaan.

Tarifan boheemi surffitunnelma

tarifan rantabaaritarifan terassitarifa surffarit baarissatarifa vanhakaupunkicadizin_kylat-72-01

Manner-Euroopan eteläisin piste Tarifa on historiallinen pikkukaupunki. Gibraltariakin syvemmäs etelään painuvassa niemennokassa seisova keidas on nykyään etenkin purje- ja leijalautailijoiden suosiossa. Talvisin Atlantin ja Välimeren risteyksessä seisova valkoinen kaupunki uinuu, mutta kesäisin sen kadut täyttyvät elämästä.

Kujat pullistelevat boheemista porukasta sekä kivijalkaliikkeiden edustoille ripustetuista vaatteista ja sisustustavaroista. Joka kulmalla ja parinkin neliömetrin kokoisella aukiolla levittäytyy terasseja ja baareja.

Myös läheiset värikkäät rantabaarit kääntävät kesäisin rennot rytmit kaakkoon. Rannat ovat tosin niin laajoja, että niillä voi nauttia myös täydellisestä rauhasta.

Valkoisten kylien reitti

Grazalema Cadizin valkoiset kylät
Grazaleman kylä seisoo vuorten suojassa.
Arcos de la Frontera
Arcos de la Fronteran kaupunki jylhän kallion laidalla.

arcos-de-la-fronteran-kylu00e4-01

Vejer de la Frontera valkoinen kylä
Vejer de la Fronteran värikäs keskusaukio.
Zahara de la Sierran tekojärvi maisemat
Zahara de la Sierra seisoo vuoren nokassa, turkoosin tekojärven laidalla.

cadizin_kylat (176)-01.jpeg

Kuten on tullut aiemminkin mainittua, yksi lempiasioistani Andalusiassa on sen tyypilliset valkoiset kylät. Cádizissakin niitä riittää.

Cádizin rannikkoalueella silmiä hivelee muun muassa aiemmin mainittu Tarifa sekä Conil de la Frontera ja Vejer de la Frontera.

Cádizin valkoisten kylien kerma sijaitsee kuitenkin provinssin vehreällä maaseudulla. Niistä 19 on valittu valkoisten kylien reitille (Ruta de los pueblos blancos). Kylien valkoinen helminauha pujottelee vuoristoteitä ohi laaksojen ja tekojärvien. Kallioiden kielekkeiden päällä töröttää tai vuorten suojassa levittäytyy upeita valkoisten talojen rykelmiä.

Kylissä ei oikeasti ole paljon tekemistä (niiden ulkopuolella kyllä, esimerkiksi kiipeilyä, patikointia ja melontaa), mutta parasta onkin vain nauttia rauhasta, maisemista ja tunnelmasta jopa tuhansia vuosia vanhojen kylien kujilla.

Kylät toistavat lähes samaa kaavaa: pappojen vartioima keskusaukio, arabilinnan rauniot, kirkon torneja, kukkaruukkujen koristamia kapeita kujia ja tunnelmallisia maalaisravintoloita.

Omat suosikkini ovat Arcos de la Frontera, Zahara de la Sierra ja Grazalema.

Arkeologiset kohteet

baelo caludian jäänteetBaelo Claudia Cadiz pylväät

Cádizin provinssista on löytynyt tuhansia vuosia vanhoja merkkejä asutuksesta. Minut sai huokailemaan ihastuksesta Baelo Claudian kaupungin jäänteet, jotka seisovat vain metrien päässä Atlantin aalloista. Roomalaiset rakensivat kaupungin tuolle upealla paikalle jo 200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Baelo Claudian basilican ikiaikaiset pylväät seisovat hievahtamatta 22 kilometrin päässä Tarifasta.

Myös Cádizin kaupungissa on mahdollisuus tutustua antiikin aikaisiin kohteisiin, kuten Yacimiento arqueológico de Cadir -keskukseen. Se paljastaa yhdet läntisen Euroopan parhaiten säilyneet jäänteet foinikialaisten kaupungista.

Cádizissa yhdistyy siis monet elementit, joita yleensäkin matkoilta haen. Upeat rannat, kiinnostava historia, suloiset kylät, jylhät vuorimaisemat, rennot rantabaarit, boheemit puodit ja ravintolat, viini sekä kala- ja äyriäisherkut.

CADIZ:

 • Yksi Espanjan Andalusian kahdeksasta provinssista eli maakunnasta
 • Pääkaupunki Cádiz (120 000 asukasta)
 • Sijaitsee Espanjan eteläisimmässä kärjessä, suurin osa rannikosta Atlantin puolella
 • Lähimmät suuret kansainväliset lentokentät ovat Sevilla ja Málaga. Jerezissä myös pienempi lentokenttä.

Oletko käynyt Cádizin alueella tai kiinnostaisiko lähteä?

 

Joko seuraat Eevagamundaa Instagramissa?

Hyppää matkaan myös Facebookissa!

 

Terkuin Eeva ❤

 

29 Comments

 1. Jenni / Unelmatrippi

  Kiitos tästä, menee kirjanmerkkeihin! Erinomaisen houkutteleva kattaus Cádizista. En ole käynyt – vielä! Eli vastaus kysymykseesi on, että todellakin kiinnostaisi käydä. Espanjassa on älyttömästi nähtävää, ja vaikka olen siellä jo aika paljon matkustellut, vielä on ties mitä näkemättä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Elina Marjaana Travel Blog

  Ihastuttava paikka! Cadiz oli yksi vaihtoehto viime kesän Etelä-Espanjan lomalle, mutta lopulta lähdimme Malagasta itään Nerjan ja Granadan suuntaan. Tykästyin kuitenkin eteläiseen Espanjaan niin paljon, että voisin hyvin kuvitella viettäväni siellä myös toisen loman uusia paikkoja tutkien. Täytyypä pitää Cadiz mielessä.

  Liked by 1 henkilö

 3. Pirkko / Meriharakka

  Vietimme muutaman tammikuisen päivän Cadizissa muutama vuosi sitten ja tykkäsimme kyllä! Onneksi olimme tsekanneet, että vanhassa kaupungissa sijainneella pienellä hotellilla oli parkkipaikat, niin saimme vuokra-autonkin jonnekin, sillä ilman sitä kaupungista ei autolle varmaan tilaa olisikaan löytynyt!
  Tarifassa emme käyneet, mutta Algecirasista lähdimme päiväretkelle Ceutaan ja päädyimme heti parkkitalossa huijatuiksi. Ei nyt isolla summalla, muutamalla kympillä, mutta silti päätimme, että Algericiras ei meitä toista kertaa näe!
  Kaupunkien todella kannattaisi yrittää kitkeä turistihuijauksia säilyttääkseen mukavan maineensa – paha lintu kauas lentää vai miten tuo nyt olikaan!

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Pirkko! Cádiz on ihana kaupunki, ja sopii toki myös talvikohteeksi, vaikka omassa jutussa kuvat ja vinkit aika kesäisiä ovatkin. Algecirasiin en ole koskaan ohi ajaessa pysähtynyt, koska maineen mukaan siellä ei ole paljoa nähtävää. Eli en osaa arvioida, menetätkö jotain, kun et mene toista kertaa. 😀

   Tykkää

 4. Ulrika

  Upea postaus! Mahtavaa seutua ja suurimmaksi osaksi vielä näkemättä. Vietimme 5 vuotta sitten 9 päivää Cadizissa ja El Puerto de Santa Mariassa. Jälkimmäisessä ei ollut myynnissä edes turistimagneetteja! Niin aitoa espanjalaisuutta löytyi. Cadizin vanhassa kaupungissa söimme parhaita tapaksia ikinä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos Ulrika! Minäkin olen käynyt pari kertaa Puerto de Santa Maríassa ja se on todellakin aito ja söpö andalusialaiskaupunki. Tälle listalle se ei kuitenkaan kauneudellaan ja nähtävyyksillään yltänyt. Sekin kai kertoo jotain Cádizin maakunnan suuresta tarjonnasta. 🙂

   Tykkää

 5. Kohteena maailma

  Kiinnostaisi lähteä kyllä oikein ajan kanssa. Olen ajanut Cadizin ohi Jereziin golfaan, mutta jo silloin ajattelin, että näille seuduille pitäisi mennä viikoksi keskittymään arkkitehtuuriin ja ruoka & juomakulttuuriin. Cadiz kiinnostaa kaupunkina, ja Jerez pitäisi tutkia myös paremmin. Surffipaikka näytti leppoisalta, siellä riittäisi itselle pitkälti kylmät oluet rantatuolissa katsellessa muiden touhuja 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Susanna

  Cadiz näyttää aika mielenkiintoiselta, erityisesti ranta. Tosin olen aiemmin toisesta blogista lukenut että talot olisi rähjäisiä? no sitä ei kuitenkaan näistä kuvista näy. Kävin viime kesänä Cataloniassa, Alicantessa toistamiseen ja Valenciassa. Tykkäsin etenkin Barcelonan venesatamasta, alicanten palmupuistosta ja Valencian nähtävyyksistä. Tosin ihmetytti se miten paljon ko.kohteissa näkyi italialaisia ravintoloita ja liikkeitä, alkoi melkein tuntua siltä kuin en olisikaan mennyt lautalla Genovasta Espanjaan.. Mutta varmasti on yhä aitoja kohteitakin, ehkäpä enemmän noilla suunnilla vai mitä mieltä olet?

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Cádiz on upea! Tässä postauksessa kokosin parhaita paloja koko Cádizin provinssista, mutta jos Cádizista kaupunkina puhutaan, on totta, että rähjäisiä ja rempallaan olevia taloja sieltä löytyy. Sitähän on verrattu Kuuban Havannaan. Cádiz on ”näytellytkin” monessa leffassa Havannaa, niin samanlainen on sen rantabulevardi ja tietyt kulmat. Cádizin kaupungista ja alueen pikkukylistä löytyy kyllä tuota kyselemääsi aitoutta 🙂

   Tykkää

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Iiris! Cadiziin pääsee Suomesta varmasti helpoiten lentämällä Malagaan ja nappaamalla Malagasta bussi. Yhteyksiä on sekä pääkaupunkiin Cadiziin että muihinkin Cadizin maakunnan kyliin ja kaupunkeihin.

   Tykkää

 7. Liisa

  Hei! Mukavaa luettavaa tämä blogisi.
  Cadiz on kiva kaupunki, vietimme siellä joulun 2018. Asuimme vanhan kaupungin puolella. Ikimuistoinen oli jouluaattoillan messu pienessä katolisessa kirkossa vanhassa kaupungissa. Aurinkoinen sää suosi meitä koko matkan ajan.
  Cadiziin matkasimme junalla Sevillasta, jossa olimme viettäneet muutaman päivän ennen joulua. Kolmas matkakohde oli Jerez, jossa tutustuimme sherryn valmistukseen Tio Pepessä.
  Espanjassa on niin paljon kohteita/kaupunkeja ja kyliä, joita haluaisi nähdä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s