Malagan vanhakaupunki

Malaga on maailman hymyilevin kaupunki! Ja 8 muuta asiaa, mitä moni ei tiedä kotikaupungistani

Malaka on perustettu jo 800 vuotta ennen ajanlaskumme alkua

Foinikialaiset perustivat Malakan (ennen se kirjoitettiin k:lla) lähes 3 000 vuotta sitten, mikä tekee siitä yhden Euroopan vanhimmista yhä voimissaan olevista kaupungeista.

Malaga on maailman hymyilevin kaupunki

Kotikaupunkini kaduilla hersyää nauru ja kävelee vastaan hymyilevää sakkia. Jopa niin paljon, että Onnellisuusintitutin (Happiness Research Institute) mukaan malagalaisilla on hymy herkimmässä kuin minkään muun maailman kaupungin asukkailla. Malaga on listattu maailman hymyilevimmäksi kaupungiksi.

Malaga on maailman hymyilevin kaupunki

Malagassa paistaa aurinkoa 320 päivänä vuodessa

Espanjan ilmatieteenlaitos AEMET:n tilastojen mukaan Malagassa nautitaan lähes 3 000 aurinkotunnista vuodessa. Se tekee Malagasta yhden Euroopan aurinkoisimmista paikoista. Tuo hurja valon ja auringon määrä ei välttämättä yllätä ketään, sijaitseehan Malaga Costa del Solilla eli Aurinkorannikolla.

Malagan satama

Malaga on Espanjan kuudenneksi suurin kaupunki

Kuudes sija ei ehkä tunnu meriitiltä, mutta maassa, jossa on 47 miljoonaa asukasta ja jonka pääkaupungin metropolialueella on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa, se tarkoittaa isoa. 570 000 asukkaan Malagan ohi menevät vain Madrid, Barcelona, Valencia, Zaragoza ja Sevilla.

Malagalla on oma kaupungin suojeluspyhimyksen mukaan nimetty olut

Victoria on kaupungissa vuonna 1928 perustetun panimon olut. Tuo vanhankaupungin kapeilla kujille seisovilla pöydillä kimalteleva mallasjuoma on nimetty kaupungin katollisen suojeluspyhimyksen Victorian mukaan. Täälläpäin kun uskonto on monille luonnollinen osa kulttuuria, arkea ja juhlaa – niin kuin olutkin.

(Victorian toissavuonna avatussa uudessa tehtaassa voi vierailla. Se löytyy läheltä Malagan lentokenttää.)

Malagan Victoria-olut tehdas

Malagalaiset pitävät kosteista juhlista

Malagalaiset osaavat juhlia. Joka vuosi elokuussa järjestetyn  feria-juhlan aikana myydään 200 000 pulloa paikallista Cartojal-valkoviiniä sekä tietenkin hurjat määrät olutta, mojitoita, drinkkejä ja muita viinejä. Keskustan katujen tahmeus ja kunto onkin sen mukainen noina elokuisina päivinä, jolloin (alun perin) juhlitaan kristittyjen uudelleenvalloitusta arabeilta. Se tapahtui 19. elokuuta 1487.

Malaga on ainut Ranskan ulkopuolinen kaupunki, jossa on Pompidou-museo

Málagan on nouseva kulttuurikaupunki, jonka tarjontaa on hehkutettu muun muuassa New York Times -lehdessä. Yli 20 viimeisen vuosikymmen aikana avattujen museoiden joukkoon kuuluu muun muassa ensimmäinen Ranskan ulkopuolinen Pompidou-nykytaidekeskus. Se värittää Malagan kaunista huvivenesatama-aluetta.

Malaga Pompidou

Picasso on kotoisin Malagasta

Yksi maailman kuuluisimmista kuvataitelija Pablo Picasso on kotoisin täältä Välimeren rantakaupungista. Ranskassa suuren osan elämästään viettäneelle kubismin isälle onkin pystytetty Malagaan kaksi museota. Kotitalomuseossa voi tutustua hänen elämäänsä ja Museo Picassossa taiteeseensa.

Malaga on kaikista Espanjan kaupungeista paras paikka asua EU:n selvityksen mukaan

Euroopan komission vuoden 2016 barometrin mukaan malagalaiset olivat erittäin tyytyväisiä kaupunkiinsa. Elämänlaatu rankattiin Espanjan parhaaksi ja se pääsi myös ainoa espanjalaiskaupunkina Euroopan 10 parhaan joukkoon. Barometrissa arvioitiin muun muassa turvallisuutta, ulkomaalaisten integroitumista, infrastruktuuria ja palveluita.

Kyllä täällä kelpaa asua.

Malagan kaupungin panoraama

Aurinkoisia terveisiä Malagasta!

Jos Malaga alkoi houkuttaa, lue lisää

vinkkejä Malagaan,

Malagan maineesta suomalaisten keskuudessa,

tai lempipaikoistani Malagasta

Eevagamundan matkoja voi seurata myös Facebookissa !

❤ Eeva

 

 

 

13 Comments

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Pirkko. Näitä hauskoja titteleitä tosiaan jaellaan siellä sun täällä. Tässä tapauksessa kyseessä on pohjoismaalainen instituutti, usein kaupungin oma, jonkin lehden tai sen toimittajan mielipide. 😉 Mutta kai ne epätieteellisyydestään huolimatta jotain kaupungista kertovat. 🙂

   Tykkää

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Teija! Suosittelen 😉 Täytyy tosin mainita, että Malagan usein loppuun asti kulutettujen ja ylityöllistettyjen tarjoilijoiden hymy ei aina ole niin herkässä. Asiakaspalvelu ei aina ole iloisuuden ilotulitusta.

   Tykkää

  1. Eevagamunda

   Kiitos Merja! Vanhankaupungin tunnelman ja tärkeimmät paikat ehdit luultavasti tsekata jo yhdessä päivässä, keskusta on yllättävän kompakti. Mutta toki täällä riittää tutkimista päiviksi (omalla kohdallani jopa vuosiksi). 🙂

   Tykkää

 1. Susanna

  Mielenkiintoinen kooste. Pistin itsekkin merkille että myös Alicantessa paikalliset vaikuttivat melko ystävällisiltä ja hymyileviltä. Eron huomasi heti kun menin kesällä junalla Barcelonasta alicanteen. Tosin ihmetytti suuresti se miten paljon ko.kohteissa näkyi italialaisia ravintoloita ja liikkeitä, alkoi melkein tuntua siltä kuin en olisikaan mennyt lautalla Genovasta Espanjaan.. Mutta varmasti on yhä aitoja kohteitakin paikallisilla liikkeillä, ehkäpä enemmän noilla suunnilla vai mitä mieltä olet?

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos Susanna! Täytyy myöntää, etten ole koskaan käynyt Alicantessa. Siitä en osaa sanoa. Malagan seudullakin on paljon kansainvälisiä ravintoloita ja ketjuliikkeitä, mutta kyllä paikallisia ravintoloita, pikkuliikkeitä ja ihan malagalaisia ketjujakin löytyy pilvin pimein. Aitoutta löytyy, kun raaputtaa vähän Málagan turistikuorrutuksen alle ja suuntaa paikallisten kulmille, baareihin ja kauppoihin. Jos pysyttäytyy vain muutamalla matkailijoiden suosimalla kadulla, voin kuvitella, että Málagastakin saattaa jäädä vähän mitäänsanomaton, turistirysän maku.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s