Marbellan vanhakaupunki katu

Marbella – Yllättävän tunnelmallinen päiväretkikohde

Marbella on pelkkää glitteriä ja tekotissejä, julkkis- ja luksusautobongailua sekä kolminumeroisia laskuja ravintolaillallisista. Tuo oli mun mielikuva kuuluisuuksien lomaparatiisina tutuksi tulleesta Espanjan Aurinkorannikon rantakaupungista.

Koska mua vetää puoleensa ihan jokin muu kuin yllämainitut, myönnän, että kului useampi vuosi malagalaisena ennen kuin laitoin jalkani Marbellan maaperälle. Kaupunkiinhan on meiltä Malagasta matkaa vain noin 60 kilometriä.

Ensimmäinen kerran perusteella Marbella vaikuttikin aivan tavalliselta andalusialaiskaupungilta. Seuraavalla kerralla ihastuin suloiseen vanhaankaupunkiin eli Casco Antiguoon. Ja nyt kolmannella kerralla vein vanhempani sinne päiväretkelle viettämään rennon päivän vanhankaupungin kujilla tallustellen, hedelmäpuiden varjostamilla terrasseilla nautiskellen ja putiikkeihin puikahdellen. Merenrantakin toki tsekattiin.

Vietimme marraskuisena lauantaina oikein lystin päivän Marbellan vanhassakaupungissa, joka huokuu andalusialaisille kaupungeille tyypillisesti historiaa ja tunnelmaa. Eri kaupunkien kovin toisiaan muistuttavat, mutta kuitenkin omanlaisensa, valkokalkittujen talojen sokkelot hurmaavat mut aina.

Katso lisää andalusialaista kylätunnelmasta ja vanhoistakaupungeista esimerkiksi täällä:

marbella valkoiset talot ja kukkaruukutmarbella valkoiset talotMarbellan kapeat kujat

Marbellan sympaattinen vanhakaupunki – kiva päiväretkikohde Costa del Solilla

Vanhankaupungin valkoisten andalusialaistalojen labyrintti levittyy Parque de la Alameda –puiston yläpuolelle. Köynnöskasveilla ja seiniin naulattujen pelargoniruukuilla vuorattujen talojen välistä löytyy hurja määrä pikkuputiikkeja. Minunkin mukaan tarttui yksi sisustustaulu kotiin vietäväksi.

Etenkin sinikattoisen Santo Criston kirkon aukion läheltä voi bongata kauniisti kukin koristeltuja kujia. Osa on ihanasti ajan patinoimia, jopa ränsistämiä. Rinteessä sijaitsevan vanhankaupungin yläosissa voin nähdä myös 900-luvulta peräisin olevan arabilinnan muurin. Se itsessään paljastaa, että liikutaan pitkän historian omaavilla nurkilla.

katu Santo Criston kirkolle Marbellassa

kirkko aukio MarbellassaMarbella-tapasMarbella Santo Criston kirkko

Plaza de los Naranjos – ravintolaterasseja appelsiinipuiden katveessa

Lisäksi vanhasta kaupungista löytyy söpöjä jäätelöbaareja, kansainvälisten keittiöiden antimia, flamenco-luolia ja kirkkoaukioille levittyviä ravintolaterasseja.

Ja listaa voi tietenkin jatkaa: Lisäksi sieltä löytää turisteja. Tosin marraskuisena lauantaina tunnelma oli todella yllättävän hiljainen. Oikein kummastelin, missä matkailijat ja paikalliset lymyävät niin kauniina ja aurinkoisena päivänä, kun terassit ammottivat lähes tyhjänä espanjalaiseen lounasaikaan eli kello 14 jälkeen.

Nautimmekin kaikessa rauhassa ruoasta ja kitarasävelistä Plaza de los Naranjos -keskusaukiolla nimenmukaisesti appelsiinipuiden alla.

Tämä vanhakaupunki on pieni osa suurta kaupunkia, mutta minun rajallisten kokemusteni ja mieltymysteni mukaan se on Marbellan viihtyisin alue.

Marbellan valkoiset talot

Miten Marbellaan pääsee?

Koska auto oli miehen mukana Afrikassa (Espanjaan kuluvassa Melillassa), lähdin liikkeelle Malagasta junalla Fuengirolaan, josta matka jatkui vanhempien kanssa bussilla.

Eikä se ollut huono idea. Paitsi, että otimme Fuengirolasta linjan M-222, joka pysähtyy valehtelematta muutaman sadan metrin välein lähes 30 kilometrin matkalla. Eli matka-aika venyi reilusti yli tuntiin. Onneksi rantareitin maisemat ovat ihan nätit.

Bussi L-60 hurauttaa arkisin reitin nopeampaa ilman välipysähdyksiä 30 minuutissa. Malagastakin on suora linja-autoyhteys Marbellaan, joka vie vain 50 minuuttia.

Kannattaa muistaa hypätä linja-autosta pois keskustassa, esimerkiksi Parque de la Alameda -puiston kohdilla, eikä huristella päätepysäkille eli Marbellan linja-autoasemalle asti. Myös L-60-bussista voi pompata ulos Marbellan keskustassa.

Kuten aiemmin sanottu, vanhakaupunki on ihan tuon puiston vieressä. Kauniisti mosaiikkipenkein koristellun Alameda-puiston läpi voi myös kävellä muutaman sadan metrin matkan Välimeren rantaan. Palmurivistön takana aukeaa hiekkarannat, jotka ovat kesäisin täyteen ammuttuja mutta talvikaudella vain muutaman rohkean auringonpalvojan miehittämiä.

Rantakadulta löytyy paljon ja edullisia ruokapaikkoja hampurilaisista tapaksiin.

Marbella Casco Antiguo vanhakaupunkiMarbellassa puistonpenkki mosaiikkilaatatMarbellan vanhakaupunki seinälaatat

Marbellan juppimaine ja luksusmeininki eivät ole tuulesta temmattuja. Noin 10 kilometrin päässä Marbellan keskustasta länteen, Puerto Banusin satamassa keinuvat huvijahdit ja luksusklubit ovat siitä todisteena. Tietyt alueet ovat todellakin näyttelijöiden, sheikkien, periättärien ja varakkaiden asuin- ja lomapaikkoja, mutta Marbellasta löytyy tämä toinenkin puoli.

Marbella

 • Sijaitsee Espanjan Andalusiassa, Malagan provinssissa
 • Noin 60 kilometriä Malagasta, jossa lähin lentokenttä
 • Linja-autoyhteydet esimerkiksi Malagaan, Fuengirolaan tai Rondaan, junarataa ei ole
 • 147 000 asukasta (2018)

 

Mikä on sinun mielikuvasi Marbellasta? Kiinnostaako kaupunki?

❤ Eeva

Joko olet Eevagamundan matkassa Instagramissa ja Facebookissa?

 

 

 

 

17 Comments

 1. Katri

  Marbellan vanha kaupunki on oma suosikkini, ja siellä tulee käytyä monta kertaa vuodessa. Yöpymispaikankin valitsen aina vanhasta kaupungista jonka kujilta löytyy monta ihanaa hostellia, ei luksusta mutta niissä on juuri sitä tunnelmaa mitä Espanjasta haen ja jota kaipaan kun olen kotona.

  Liked by 1 henkilö

 2. Aron / Ja sitten matkaan...

  Minulla oli melkoiset ennakkoluulot koko Aurinkorannikkoa kohtaan. Siinä suhteessa Marbella ei ollut mikään poikkeus. Ennakkoluulot karisivat nopeasti. Puerto Banus oli ihan hauska sekin, mutta toki Marbellan vanhakaupunki oli viehättävämpi. Tykkäsin siitä kovasti. Nuo kukkaruukut seinillä näkyvät monissa valokuvissa, joita Marbellassa otin. Ja ne appelsiinipuut ovat ihan suosikkeja. Olen oppinut tykkäämään kaikista Andalusian kylistä, joissa olen käynyt. Nuo valkoseinäiset talot on vaan niin kauniita.

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Monella tuntuu olevan ennakkoluuloja tätä mun kotiseutua kohtaan. Sitä juuri yritän blogissani karistaa 😀 Itse kuulun siis samaan sakkiin sun kanssa, eli olen tykännyt lähes jokaisesta valkoisesta andalusialaiskylästä, jossa olen käynyt. Niiden estetiikka, rauha ja tunnelma, ja usein myös ympärillä olevat hulppeat maisemat, vain miellyttävät kovasti.

   Tykkää

 3. Espanjaan

  Totta kai Marbella kiinnostaa. Se on nätti, rauhallinen ja viihtyisä. Ja nuo kuvailemasi vanhan kaupungin kujat ja aukiot ovat mitä viihtyisimpiä. Me viihdyimme Marbellassa ensimmäisellä kerralla kokonaisen kuukauden ja teimme rauhassa kaikenlaista kivaa, toki myös bussiretkiä lähiympäristöön (Malaga, Estepona, Ronda, Ojen, Fuengirola jne.) Olen vähän huvittunutkin siitä, miten yleisesti Marbellaa kuvaillaan vain jonkinlaisena luxuspaikkana, vaikka tuo tavallisen kukkaron saavuttamattomissa oleva luxus näkyy parhaiten vain Puerto Banuksessa, joka on kilometrien päässä itse kaupungista. Tässä minun postaukseni Marbellasta: https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/marbellan-luksus-tavislenkkariversiona/

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kyllä, Marbellan luksusmaine on markkinoitu hyvin. Puerto Banus toki erottaa Marbellan muista espajalaiskaupugeista, mutta moni hakee kuitenkin jotain ihan muuta… eli juuri sitä perinteistä espanjalaista, tunnelmallista ja kaunista miljöötä.

   Tykkää

 4. lena / london and beyond

  SIis täytyy myöntää että mulla oli vähän ton ihan alun kaltainen kuva Marbellasta. Ja on kai vieläkin – myönnettäköön myös, etten ole siellä koskaan käynyt. Mun se viime maaliskuun reissu oli eka Andaluciassa ja noilla suunnilla, ja Malaga oli ehdottoamsti iso positiivinen kokemus. En voi sanoa että yllätys, koska ei minulla mitään negatiivisia mielikuvia Malagasta ollutkaan. Mutta positiiviset fiilikset kuitenkin. Jos me muutetaan syksyllä pohjoiseen Espanjaan (ei tiedetä tätä vielä, jäädään tänne tai sit muutetaan sinne pohjoiseen), sit alkaa Espanjan koluaminen ja myös etelä tulee mukaan kuvioihin. Ja myös Fuge!

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Marbellan maine tuntuu tosiaan olevan tiukassa. Yks parhaista asioista matkailussa (oli se sitten ihan lähiseutumatkailua, kuten mun tapauksessa) on mielikuvien ja stereotypioiden kaatuminen. Ja Espanjassa todella riittää koluamista! Itselläkin on tuo projekti vielä yli viiden Espanjan-vuoden jälkeen pahasti kesken. Ihania paikkoja tuntuu olevan ison maan joka nurkalla.

   Tykkää

  1. Eevagamunda

   Teillä on ollut sitten sama taktiikka kuin mullakin ensimmäisinä Espanjan-vuosinani eli välttely 😀 Toisaalta, en tiedä, onko se, että siellä tosiaan on myös sympaattinen vanhakaupunki yllätys. Sellainenhan löytyy melkein jokaisesta andalusialaiskaupungista. Osa enemmän laitettuja ja stailattuja, osa enemmän rempsallaan…

   Tykkää

 5. Koponen Mervi Katriina

  Itse olen monena vuonna ollut Fuengirolassa eri paikoissa, nyt tulimme Marbellaan ihan kokeilunhalusta ja hyvin olemme viihtyneet ei tässä jokapäiväisessä elämässä näy se kummallisempaa kiiltoa kuin Fukessakaan ihan tavallista Espanjalaista elämää,kurja asia kun tuo kuva Marbellasta vaan pysyy sitkeästi pinnalla olemme olleet täällä joulukuun alusta ja lähdemme helmikuun alkupuolella.Vanhakaupunki ym.nähtyvyyksiä on tullut koluttua ja Buerto Panuksessa ei ole edes käyty se on niin nähty aikaisemmilla matkoilla, täällä kyllä on aidompi Espanjalainen olotila kuin Fukessa jossa alkaa olla jo liikaa Suomalaisia.Tässä kun asumme Aloha Gardenissa on kiva ulkoilla koirien kanssa kun on jopa luontoa ympärillä ja majapaikkaa ympäröi ihana puutarha.Samanlaisia Mercanoja löytyy täältäkin jos haluaa edullista ruokaa ostaa joten suosittelen laajentamaan ympäristöä Fuengirolan ulkopuolelle.Senkin asian olen huomannut, että täällä kyllä pärjää erittäin hyvin Englanninkielellä ja tällainen hieman huonompi kielitaidoton -72v pärjää sitten käsillä ja pienellä Espanjankielen taidolla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s