Golden Gate San Francisco

Nähtävyyksien topit ja flopit

Anteeksi, tämänkö takia me seistiin 20 minuuttia tuhansien turistien tönittävänä?

Näin sanoin siskolleni Prahassa, raatihuoneen astronomisen kellon lyötyä ilta kuusi lokakuisena perjantai-iltana. Onneksi emme sentään odottaneet tuntia niin kuin jotkut kanssaturistit. Ne olisivat olleet hukkaan heitettyjä minuutteja, sillä palkinto on vain kaksitoista pientä nukkea, jotka kulkevat ikkunassa kilkatuksia säestäminä.

Melkeinpä jokaisella matkailijoiden suosimalla kaupungilla on oma maanmerkkinsä – se kaikkien kaupunkiin tupsahtavien turistien must see -nähtävyys. New Yorkilla on Vapaudenpatsaansa, Pariisilla Eiffelinsä ja Roomalla Colosseuminsa.

Maamerkkien maine imee matkailijamassoja puoleensa, mutta en varmasti ole ainut, jota pieni pettymys on joskus päässyt puraisemaan hehkutetun monumentin edessä seisoessa. Onneksi on myös niitä nähtävyyksiä, jotka ovat osoittautuneet odotuksia hienommiksi.

Kokosin (täysin subjektiivisen) listaukseni niistä tönöistä, patsaista ja rakennelmista, jotka ovat alittaneet tai ylittäneet odotukseni. Tässä Buu- ja Jee-listani eri kaupunkien suosikkinähtävyyksistä.

BUU-lista

Prahan Astronominen kello

1400-luvulla käyttöön otettu Prahan raatihuoneen kello on yksi maailman vanhimmista astronomisista kelloista. Se fakta ei riitä minun silmissäni tekemään muutamasta mekaanisesti liikkuvasta mini-nukesta suurta elämystä ja kaiken hehkutuksen arvoista.

Praha Astronominen kello
(Praha 2018)

Lisää Prahasta täällä!

Brysselin Manneken Pis

Vain 60 senttimetriä korkea minipatsas on enemmänkin naurettava kuin huikea näky Brysselin vanhassa kaupungissa.

Manneken pis
Bryssel vuosi 2011

Kööpenhaminan pieni merenneito

Itämeren kylmällä rantakalliolla kyyhöttävä odotettua pienempi pronssipatsas ei tehnyt vaikutusta.

Pieni merenneito patsas
Kööpenhamina 2012

JEE-lista

Rooman Colosseum

Yksi maailman kuuluisimmista ja Rooman ikonisimmista monumenteista teki vaikutuksen koollaan ja historiallaan. Varsinkin oppaan kertomusten kaikuessa 2 000 vuotta vanha kivikasan seinistä, Colosseumin hurja menneisyys tuntui käsinkosketeltavalta.

colosseum

Colosseum Rooma
(Rooma 2018)

Lisää Roomasta täällä!

San Franciscon Golden Gate -silta

Yli 2700 metriä pitkä ja 227 metriä Tyynenmeren hurjien virtojen yläpuolelle nouseva oranssi rautarouva on huikea näky. Osa Golden Gaten kauneutta ja uljautta on sitä ympäröivän komean luonnon ja tyypillisesti sumuisen maiseman ansiota.

Golden Gate San Francisco
(San Francisco 2014)

Barcelonan Sagrada Familia

Olin aina pitänyt kummallisena yhä keskeneräisen kirkon huikeaa hehkutusta. Espanjan vierailluin turistinähtävyys kuitenkin hurmasi minutkin, kun kävin siellä eka kertaa vuonna 2018. Gaudín sekopäiset yksityiskohdat, valojen leikki ja rakennuksen mahtipontisuus tuottivat sekä niskakivun että hämmästyneitä huokailuja.

barcelona_2018 (202)-01

Barcelona Sangrada Familia
(Barcelona 2018)

Lisää Barcelonasta täällä!

Ateenan Akropoliksen kukkula

Ateenan miljoonakaupunkia vuoren päällä hallitseva Akropolis on yksi Euroopan historian kulmakiviä. Antiikin Kreikan keskuksella on uskomaton historia, joihin voi tutustua niin Partheonin temppelin pylväiden välissä askeltaen, Dionysoksen teatterin portaita kivuten tai antiikin aarteita esittelevää museota tutkiskellen. Lisäksi Akropolis tarjoilee huikeat maisemat.

Akropolis kukkula Ateenassa

Ateena Akropolis turisti
(Ateena 2016)

Istanbulin Hagia Sofia

500-luvulla rakennettu kirkko, jonka turkkilaiset muuttivat moskeijaksi vallattuaan Konstantinopolin häikäisee historiallaan ja kauneudellaan. Yllätyin, että Hagia Sofia ei enää toimi moskeijana, vaan on bysanttilaisen arkkitehtuurin museo, jossa vierailee miljoonia turisteja vuosittain. Se on upean kaunis niin ulkoa kuin sisältä.

Hagia Sofia konstantinopoli Istanbul

hagia-sofia-istanbul
(Istanbul 2013)

Jerusalemin Kalliomoskeija

Viimeisin kokemani monumentti-ihastus tapahtui vuoden 2018 keväällä Jerusalemissa. Muslimien ja juutalaisten ristiriitojen polttopisteessä temppelivuorella seisova Kalliomoskeija on 600-luvulla rakennettu silmiä häikäisevä rakennus. Laatoin koristeltua moskeijaa ympäröivällä aukiolla ei voi kuin ihastella kauneutta ja surra sitä vihaa, joka sitä ympäröi.

Kalliomoskeijan portailla
(Jerusalem 2018)

Lisää Jerusalemista täällä!
Listaa voisi jatkaa pitkälle. Esimerkiksi Lontoon Big Ben ei saanut minussa mitään reaktiota aikaan, Eiffelin näkeminen tai sen siluetin vilahtaminen Pariisissa puolestaan osui johonkin herkkään ja nostalgiannälkäiseen sydämeni sopukkaan…

Mitkä kaupunkien ikoniset monumentit ovat sinusta näkemisen arvoisi? Mitkä puolestaan ihan turhan vouhotuksen kohteita?

❤ Eeva

Joko seuraat Eevagamundan värikkäitä matkakuvia Instagramissa ja tarinoita Facebookissa?

12 Comments

  1. Jossus Travelpics

    Akropolis ja Colosseum oli minun mielestä näkemisen arvoisia, ei mikään ihme kuin minua kiinnostaa historia.

    Kävin Buenos Airesissa viime vuonna ja päätin jo ennen matkaa että obelisco-monumentti sai jäädä näkemättä. Minä pidän arkkitehtuurista mutta pitää olla kauniita yksityiskohteja eikä vain valkoinen rakennus.

    Liked by 1 henkilö

    1. Eevagamunda

      Kiitos kommentista! Historialliset rakennukset on tosiaan kiehtovia. Esimerkiksi jotkut ”seipäät” tai patsaat taas tuntuu yliarvostetuilta. Sitä miettii, miten niistä on muodostunut kaupungin nimikkomaanmerkkejä, kun kaupungeissa olisi mielenkiintoisempiakin nähtävyyksiä.

      Tykkää

  2. Espanjaan

    Yksi turhimpia jonotuksen kohteita minulle on ollut Mona Lisa Louvressa. Louvre toki sinänsä on hieno taidemuseo, mutta Mona Lisa ei siellä sykähdytä yhtään enempää kuin museon myymälästä ostettu juliste tai valokuva. Manneken pis ja pieni merenneito ovat tietysti tavallaan söpöjä ja sopivat muulle kävelyreiteille, mutta enpä niitäkään katsomaan jonottaisi ja Prahan kellon olen jostain syystä onnistunut näkemään ilman ruuhkia pahimman turistikauden ulkopuolella. Sagrada Familiasta, Haga Sofiasta ja Akropoliista olen niin kanssasi samaa mieltä. Upeita!

    Liked by 1 henkilö

  3. Sirkka Ihalainen

    Minun sykähdyttävimmät nähtävyydet ovat olleet Pompeij, katakombit, Sixtuksen kappeli Vatikaanissa, Villa Borgehsen puisto ja Colosseum Roomassa.
    Amsterdamissa Vincent van Gogh-museo ja Keukenhof gardenin kukkaloisto keväisellä matkallamme. Matkaelämyksistä kuitenkin ykkönen on vuodelta -88, kun ajoimme mieheni kanssa Jordanian Akabasta auton kotiin ja Damaskoksen liikennekaaoksessa kartanlukijana sain ystävällisiä viittilöintejä oikeaan suuntaan viereisestä autosta. Ja niin pääsimme oikealle tielle ja reilun viikon päästä olimme onnellisesti kotona Kuopiossa!

    Liked by 1 henkilö

  4. Jenni / Unelmatrippi

    Voin allekirjoittaa täysin tuon turhakkeiden listasi. 🙂 Mietin kaikkien noiden kolmen kohdalla ne nähdessäni, että okei, eipä ole kummoinen nähtävyys. En tosin odottanutkaan miltään niistä mitään wow-tunnetta, sillä harvoin nyt mistään patsaasta sellaista saa muutenkaan (ainakaan minä). Monet kirkot ovat myös vähän samaa sarjaa itselleni, sillä en vain pidä niiden estetiikasta. Niiden kohdalla kuitenkin voi todeta, että paikka on sikäli vaikuttava, että se on vaatinut esimerkiksi vuosikausien pikkutarkkaa työtä, materiaaleja ja suunnittelua, ja tätä kautta paikan voi jollain tasolla kokea vaikuttavaksi, vaikka ei varsinaisesti pitäisikään tyyliä kauniina.

    Liked by 1 henkilö

  5. laurahelin

    Buu-listalta ole nähnyt kaikki kohteet, enkä myöskään osannut niistä erityisemmin innostua. Pieni Merenneito oli kaunis, mutta onneksi en käynyt katsomassa sitä ensimmäisellä Köpiksen reissullani, vaan vasta myöhemmin päiväretkellä, kun muut olennaisemmat kohteet oli jo aiemmin nähty.
    Mun buu-listalla olisi myös Pompeii ja Pantheon – tosin ihan vaan sillä perusteella, että 14-vuotiaan luokkaretkeläisen mielestä kivikasat ja reikä katossa olivat kuolettavan tylsiä. Nykyään voisin katsastaa ne uudelleen suuremmalla arvostuksella. 😀 Colosseum taas oli huikea nähtävyys, samoin Fontana Di Trevi! Kummankaan kokoa ei käsittänyt ennen kuin livenä näki.

    Tykkää

Jätä kommentti