Malagan kivenkova kaksikko luontohirmuille – El Torcal ja Caminito del Rey

Jos lähtee aamulla matkaan Malagasta, voi yhden päivän aikana ihailla mantelinpuiden kukintaa, pinkkejä flamingoja, turkooseja tekojärviä, söpöjä vuoristokauriita, upeita Unesco-kivipaaseja. Lisäksi voi nousta pilvien yläpuolelle ja patikoida satametrisen kanjonin laidalla. Tai ainakin me ehdimme, eikä tarvinnut edes kaahata ja kiirehtiä. 

Mitkä ovat Malagan parhaat luontokohteet kevättalvella? Se piti ratkaista, kun Suomen vieraani halusivat kokea Malagan vanhankaupungin rosoisten kujien, tunnelmallisten ravintoloiden ja rentojen kattoterassien vastapainoksi andalusialaista luontoa.

Päädyimme päiväretkelle Andalusian maaseudulle, jossa huristelimme kukkivien mantelinpuiden reunustamia serpentiiniteitä valkoisten kylien, vuorien ja sinisenä kimmeltävien tekojärvien ohi. Retkikohteiksi valikoituivat Unescon maailmanperintökohde, El Torcal de Antequera -luonnonpuisto ja kuuluisa kanjonin laitaa kulkeva Caminito del Rey -patikkareitti.

Reittivalinta oli napakymppi. Nämä kaikki ehdimme nähdä kahdeksan tunnin ja 170 kilometrin autolenkillä:

Päivän väri: Vaaleanpunainen

mantelipuu kukkii

Saimme ihastella sekä eri vaaleanpunaisen sävyissä hehkuvia mantelinkukkia että järvessä töröttäviä flamingoja.

Mantelinkukkien meri reunusti tietämme, kun käännyimme Malagasta Granadaan vievältä A-45-moottoritieltä kohti Villanueva de la Concepciónin kylää. Kaunista oli, vaikka mantelinkukat olivat monin paikoin jo menettäneet kirkkaimman loistonsa. Tänä vuonna kukinnan kärki osui tammikuulle. Vinkki siis tulevien vuosien talvilomailijoille: Andalusian maaseutu pukeutuu kauniiseen vaaleanpunaiseen asuunsa aina tammi-helmikuussa.

Eksoottiset flamingot bongasimme autosta ajellessamme Lagunas de Campillos -järven ohi A-384-tietä.

Päivän korkein kohta: pilvien yllä 1 300 metrissä

El Torcal de Antequera

Retkemme ensimmäinen määränpää oli El Torcal de Antequeran luonnonpuisto. Kun auton moottori huusi kurvaillessamme jyrkissä ylämäissä kohti 1 300 metrin korkeudessa sijaitsevaa keskusta, ystäväni haukkoivat henkeä. Tiemme mutkitteli kalkkikivimuodostelmien välissä, jollaisia he eivät olleet osanneet odottaa.

Perillä El Torcalin luontokeskuksessa meillä ei ollut aikaa lähteä patikoimaan puiston reiteille, mutta teimme satumaisemissa pienen kävelyn ja pistäydyimme näköalapaikalla. Paikan tarunhohtoisuutta lisäsi se, että pilvet olivat tällä kertaa alhaalla, että laakson sijasta ihailimme alapuolellamme valkoisena kumpuilevaa pilvimassaa. 

VINKKI: Muita päiväretkikohteita Malagan alueella ovat muun muassa Marbella , ihanat valkoiset kylät tai huikea Granadan kaupunki.

Päivän Unesco-kohde: El Torcalin karstimaa

El Torcal de Antequera on Unesco-kohdeEl Torcalin kivimuodostelmat hurmaavat.

El Torcalin luonnonpuisto löytyy Unescon maailmanperintökohteiden luettelosta. Kyseessä on todellakin ainutlaatuinen ja pientä ihmistä hämmentävä paikka. Kun tuijottaa jopa 200 miljoonan vuoden takaisia kivimuodostelmia, sitä tuntee olonsa kuin hiekan jyväseksi Saharassa.

Nyt 1 300 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitseva El Torcal on jurakauden aikainen merenpohja. Siellä voi yhä nähdä vesieliöiden fossiileja. Käsittämätöntä. El Torcal on siis noussut nykyiselle paikalleen mannerlaattojen törmäyksessä – miljoonien vuosien kuluessa. Samalla aika, vesi, jää ja tuuli ovat muovanneet eri muotoisia kivipylväitä, kasoja ja torneja.

El Torcal ei ole mikään pari kivikasaa, vaan  1 170 hehtaarin kokoinen karstimaa-alue. Sinne on vapaapääsy vuoden ympäri. Mutta jos yläparkkipaikka täyttyy, tulee auto jättää alaparkkiin, josta järjestetty bussikuljetus maksaa muutaman euron. Lisätietoja saa täältä.  

Päivän avara luonto -kohtaus: Pyreineiden vuorikauris

El Torcalin puistossa elää Pyreneiden vuorikauriita

El Torcalissa koimme myös päivän toisen avara luonto -kohtauksistamme eläinmaailman kanssa. Kun olimme pakkautumassa autoon parkkipaikalla, huomasimme jotain loikkivan viereisen kallion päällä. Siellä meitä tuijotti kaksi suloista “vuohta”. Espanjaksi tuntemani cabra montés kääntyy googlailun perusteella Pyreneiden vuorikauriiksi.

Päivän kaunein maisema: Ardalesin tekojärvi

Ardalesin turkoosi tekojärvi

Vaikka El Torcalin maisemat ovat kauniita, ennen kaikkea ne ovat taianomaisen erikoisia. Kauniimmaksi valitsisin kuitenkin Embalse Conde de Gualdalhorcen ja Embalse de Tajo de la Encantadan järvien seudun ja niiden välisen kanjonin. Ardalesin kunnan alueella sijaitseva järvimaisema on silmiä hivelevä turkoosine vesineen, mäntymetsineen, maisemaa reunustavine jyrkkäpiirteisine vuorineen.

Huristelimme autolla El Torcalilta viljelysmaiden ja peltojen läpi tuon järven rannalle, pisteelle, josta Caminito del Rey -vaelluspolku alkaa. Ennen patikointia 10 euroa maksavalla reitillä (, jonne on varattava liput etukäteen) ehdimme nauttia lounaan El Kiosko -ravintolan terassilla järvi- ja metsämaisemia ihaillen.

Päivän korkein syke: Caminito del Rey eli Kuninkaanpolku

caminito del rey eli kuninkaanpolku kulkee kanjonin laitaacaminito del rey eli kuninkaanpolku kulkee kanjonin laitaacaminito del rey eli kuninkaanpolku kanjonissa

Sykähdyttävin hetki päivässä oli, kun pääsimme maailmankuululle Caminito del Reylle eli Kuninkaanpolulle. Ennen neljän vuoden takaista entisöintiä ja turistikohteeksi valjastamista kanjonireittiä sanottiin jopa maailman vaarallisemmaksi. Lahonneen ja ränsistyneen reitin kerrotaankin vaatineen useamman seikkailijan hengen.

Nimensä jopa 300 metrin korkeuteen kurkottavien seinämien välissä kulkeva polku on saanut kuningas Alfonso XIII:n mukaan. Siniverinen kulki sen yli sata vuotta sitten, juuri kun kahden vesivoiman välissä kulkeva huoltopolku oli avattu.

Nyt maksullinen reitti tarjoaa turvallista seikkailua (huomaa muun muassa pakolliset kypärät) kanjonien seiniin pultatuilla puukäytävillä ja kanjonien välillä sijaitsevassa laaksossa. Noin seitsemän kilometrin pituisen reitin maisemat ovat majesteetilliset.

Syke nousi minullakin nyt toista kertaa Kuninkaan polulla tallustellessani, kun astelimme hurjimpia 100 metrin korkeudella kulkevia osuuksia. Voin vain kuvitella, miten sydän pamppailisi korkeanpaikan kammoisilla esimerkiksi näköalapaikan lasilattialla seistessä.

caminito del reyn silta

Kumpi näistä kuullostaisi sinun kohteeltasi? Kiinnostaisiko kuninkaallisen hulppeat maisemat vuoristopolulla vai geologinen ihme 1300 metrin korkeudessa?

Jos et ole luontoihminen ja etsit matkavinkkejä Aurinkorannikolta, katso lisää täältä.

❤ Eeva

Joko seuraat Eevagamundan värikkäitä matkakuvia Instagramissa ja tarinoita Facebookissa?

 

21 Comments

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Jenni! Maisemat on tosiaan päätähuimaavat. El Torcal ei tosiaan ole ihan Caminito del Reyn vieressä, enkä usko, että moni niitä samaan päivään yhdistääkään. Autolla niiden välin hurauttaa kuitenkin vain noin 45 minuutissa.

   Tykkää

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Tanja! Caminito del Reyn reitti on käveltävä kokonaan. Etukäteen ostettava lippu on esitettävä portilla lippuun merkittynä ajankohtana ja kuljettava koko reitti uloskäynnille. Sen luota on bussikuljetus takaisin alkupisteelle. 1,5e euron bussilipun voi ostaa etukäteen reittilipun ostamisen yhteydessä netistä täältä: https://reservas.caminitodelrey.info/ . Reitti ei sinänsä ole vaativa, eli ei ole nousua. Kanjonien jälkeinen viimeinen osuus on puolestaan laskua, mikä keventää menoa. Ei todellakaan tarvi olla huippukunnossa lähteäkseen.

   Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos Anna! 🙂 Caminito del Reytä suosittelen kaikille, paitsi tosiaan pahasti korkean paikan kammoisille. Yli 7 kilometrin reitistä arviolta kaksi kilometriä kulkee kanjonien laitaa, eikä sieltä kovin nopeasti pois, jos tuntuu pahalta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s