Algarven unelmarannat

Portugalin etelärannikon rantoja hehkutetaan yhdiksi Euroopan kauneimmista. Pääsin menneenä kesänä viimein tutkimaan Lagosin läheisten rantakallioiden kätkemiä helmiä. Upeitahan ne olivat! Tässä neljä suosikkirantaani.

Muistan monilla mantereilla matkanneen ystävänikin sanoneen, että Lagosin rannat ovat maailman kauneimmat. Hän oli tallonut tyhjiä rantoja toukokuussa, jolloin säät olivat (ainakin suomalaiselle) ihan otolliset rantailuun. Kesäkauden massat olivat vielä tiessään ja hän kertoikin nauttineensa paratiisirantatunnelmasta vain oman seurueensa kanssa.

Itse pääsin viimein upottamaan varpaani tuohon hienoon hiekkaan ja Atlantin kirkkaan turkooseihin laineisiin, kun lähdimme täältä Espanjasta kahden viikon autolomalle naapurimaahamme. Ajankohta oli kesä-heinäkuun vaihde, joka takasi kivat (noin 25–30 astetta) rantakelit, mutta myös runsaan määrän rantakavereita.

Merivesi oli vilpakkaa, kuten voi odottaa yhdistelmältä Valtameri + Eurooppa, mutta kyllä siellä pulahteli.

Majoituimme Portimaon kaupungin kyljessä sijaitsevassa suloisessa Ferragudon kylässä, josta teimme autolla päiväretkiä läheisille rannoille. Kaikki nämä upeat rannat sijaitsivat alle 30 minuutin ajomatkan päässä! Ja huikeita rantoja on tosiaan tällä alueella vierivieressä. Alueella voi viettää viikkoja vieraillen joka päivä uudella rannalla.

Neljä hienointa näkemääni rantaa Algarvessa

Praia da Marinha

Lagosin itäpuolella sijaitseva Praia da Marinha hurmaa jyrkkäseinäisillä kalkkikivikallioillaan, jotka on tyypillisiä Algarven rannikolle. Kallioiden hieman punertavaan vivahtava sävy luo kultaisen vaikutelman, joka vielä korostaa Välimeren turkoosia väriä.

Kun saavuimme Lagoan (ei siis Lagosin) kaupungin alueella sijaitsevan Praia da Marinhan rannan parkkipaikalle, pääsimme ensimmäisenä nauttimaan monissa Portugalin matkailumainoksissa käytetystä maisemasta. Sitten oli aika hieman reippailla ja laskeutua portaita ja kiemurtelevia polkuja alas rannalle.

Valkohiekkainen paratiisiranta, josta löytyy myös ravintola, on muutaman sadan metrin pituinen, mutta leveydellä sitä ei ole siunattu.

Algarve-rannat5Algarve-rannat4


Haaveiletko rantalomasta Euroopassa? Katso myös:


Praia dos Três Irmáos

Alvarin kylän vaaleahiekkainen ranta jatkuu katkeamattomana seitsemän kilometrin verran. Se jakautuu useampiin rantoihin, jonka helmi on ehdottomasta Praia dos Três Irmáos eli ”Kolmen veljen ranta”.

Täällä vesi kimmeltää turkoosina pienissä poukamissa ja karstikivisaarekkeiden välissä. Voit sukeltaa Välimeren laineiden kanssa pieniin luoliin ja luonnon holvikaarien alle. 

Praia dos Três Irmáos -ranta on helppopääsyinen, eikä sinne tarvitse monien muiden alueen rantojen tapaan kivuta portaikkoja. Kallioiden välistä löytyy myös pieni rantaravintola.

Algarve-rannat2Algarve-rannat3Algarve-rannat1


Praia Dona Ana

Ihan Lagosin kaupungin keskustan lähellä sijaitseva Praia Dona Ana on kaunis puokamaranta Algarvelle tyypillisine kalliomaisemineen. Sinnekin pitää kulkea puuportaikkoa pitkin.

Sijainti takaa sen, että hellepäivinä turisteja riittää. Kannattaa muistaa, että jos haet varjoa kallioiden vierustalta, olet vaarassa saada kivenlohkareesta päähäsi. Niin kuin muillakin alueen rannoilla, tälläkin rannalla kyltit varoittavat irtoavista kivenmurikoista.

Rannasta jäi parhaiten mieleen kullanvärinen hiekka, jalkojen alla narskuvat simpukat ja turkoosi, mutta todella virkistävä vesi.

algarve-rannatAlgarve-rannat15


Praia do Camilo

Lagosissa sijaitseva Praia do Camilo on yksi alueen kuuluisimmista rannoista. Vaiva portaissa rimpuilusta (etenkin takaisin ylös kapuamisesta) palkitaan kalkkikivien, holvikaarien ja karstisaarien kaunistamalla rantamaisemalla.

Ranta jakautuu kahteen poukamaan, jotka kallion läpi sukeltava tunneli yhdistää. Omaa plänttiään saa hakea, sillä pienet rannat ovat kesäisin vuorattu täyteen pyyhkeitä.

Algarve-rannat16Algarve-rannat6

Joko seuraat Eevagamundan värikkäitä matkakuvia Instagramissa ja tarinoita Facebookissa?

 

❤ Eeva

 

11 Comments

 1. Pirkko / Meriharakka

  Vietimme yhden tammikuun Algarvessa, tukikohtina Albufeira ja Tavira ja siinä välissä kävimme myös Cadizissa. Tammikuu on liian kylmää varsinaiselle rantaelämälle, mutta kiva niitä autioita rantojakin oli ihan vaan kävelemisen vuoksi kävellä! Ei nyt varsinaista kaipuuta tuonnekaan jäänyt, mutta ehkä jos palaisin, niin valitisin maalis-huhtikuun tammikuun sijaan.

  Liked by 1 henkilö

 2. Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Hyvä koonti ja ihania kuvia! Luulen, että olen ollut tuollapäin vauvana, mutta pitää mennä uudelleen! 😀 Portugalista olen kuullut paljon hyvää ja tämäkin vain herätti kiinnostusta enemmän 🙂

  Liked by 1 henkilö

 3. Anna Koskela

  Algarve on kohde, tai siis oikeastaan koko se rannikko Portugalissa, mihin pitäisi mennä ainakin viikoksi ajelemaan. Viimeksi ajoimme Portoon, mutta seuraavat lennot kun Lissaboniin ostan, niin auton nokka lähtee tuohon suuntaan.

  Liked by 1 henkilö

 4. Travelloverin Annika

  Voi että! Todella kauniita! Minä kirjoittelin keväällä, että näin kauneimman rannan. Se oli myös Portugalissa mutta vähän pohjoisempana. Olin ollut sitä ennen maassa rannalla vain Farossa, jonka rantoja en hyvällä tahdollakaan sanoisi erityisen kauniiksi. Oli niin yllätys, millaisia rannat voivat olla. Vaikkapa nämä esittelemäsi ovat ihan hullun kauniita.

  Liked by 1 henkilö

 5. Anniina

  Et ole siis nähnyt etelä Portugalin upeimpia rantoja vaikka toki Lagosin rannatkin ovat hienoja. Aljezuriin ei ole mikään mahdoton matka Lagosista ja sieltä löytyy toinen toistaan kauniimmat rannat! Mutta sinne ei monikaan eksy ja se voikin olla sen alueen onni. On ns natura alue eli suojeltu.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s