frigiliana malaga valkoinen kylä

Jos on valittava yksi? Frigiliana!

Mitä nähtävää Málagan lähellä on? Mihin mennä päiväretkelle Málagasta? Se on yksi useimmiten mulle esitetty kysymys.

On taas vierähtänyt aikaa, etten ole blogissa hehkuttanut kotiseuturakkauttani. Nyt siis tulee taas Andalusia-juttu ulos!

Maililaatikkooni ja somen yksityisviestikansioon tipahtelee tasaiseen tahtiin kysymyksiä liittyen Andalusiaan ja Málagaan. Moni suomalainen tiedustelee, mihin kannattaa mennä, jos tulee lomalle Málagaan tai Costa del Solille eli Aurinkorannikolle.

Olen esitellyt monia lähikohteita, kuten:

Yksi ihanimmista on kuitenkin jäänyt esittelemättä: Frigiliana.

Mainitsin sen kyllä Andalusialaiskylien suosikkilistallani, mutta Frigiliana ansaitsee ihan oman postauksensa.

Frigiliana on niin kaunis, helppo, kompakti ja ihastuttava paikka, että sitä voisi sanoa melkein täydelliseksi päiväretkikohteeksi Málagasta. Frigilianassa yhdistyy perinteet, historia, gastronomia ja maisemat. Suosittelen kylässä vieralua kaikille, jotka haluavat matkatarjottimelleen maistiaisen andalusialaisten valkoisten kylien tunnelmaa.

frigiliana kylä malagassafrigiliana siniset ovetfrigiliana kaunis kujafrigiliana ikkunat ja kukat

Valkoinen Frigilina

Kuten suurin osa Andalusian pikkukylistä, tämäkin kylä on sudittu kokonaan valkoisella maalilla. Frigilianassa väripalettia täydentää tosin myös sininen. Ikkunanpieliä ja ovia koristaa eri sävyt taivaansinisestä ultramariiniin ja turkoosiin.

Miksi valkoinen? Sokkeloiset valkoiset kylät ovat arabiperua. Talojen kalkitseminen liittyy viilennykseen. Valkoisen värin katsottiin heijastavan auringonsäteet pois estäen energiaa ja lämpöä imeytymästä. Perimätiedon mukaan kalkitsemista on harrastettu myös tilojen desinfioimiseksi.

frigiliana Välimeri

Historiallinen Frigiliana

Vaikka Frigilianaa kutsutaan muiden valkoisten kylien tapaan usein arabikyläksi, ovat sen juuret paljon monisäikeisemmät. Kylän alueella on ollut asutusta jo paljon ennen Afrikan mantereelta Pyreneille pongahtaneita muslimeja, nimittäin 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Arabeja ennen Välimeren läheisellä vuorenrinteeellä ovat asustelleet myös roomalaisten ja foinikialaiset.

Arabit kuitenkin jättivät näkyvimmän jäljen. Frigilianan sanotaan olevan Axarquían (Málagan itäpuolisen alueen) kylistä parhaiten arabien arkkitehtuurin ja tyylin säilyttänyt.

frigiliana kukkakuja

Hunajan ja keramiikan Frigiliana

Alueella alettiin viljellä oliiveja jo tuhansia vuosia sitten. Tuon perinteen olemassa olon näkee kylän pienissä puodeissa, joista voi napata kotiinviemiseksi ekstraneitsytoliiviöljyä tai oliiviöljystä tehtyjä tuotteita, kuten saippuaa.

Kylän ykköstuote taitaa olla kuitenkin sokeriruosta tehty siirappimainen herkku, melassi (miel de caña). Málagan maakunta, ja juurikin Frigiliana, on yksi harvoista makean herkun tuotantopaikoista Espanjassa.

Frigilianan rinteillä kasvaa myös moscatelia eli suomeksi muscat-rypälettä, josta tehdään etenkin makeaa viiniä. Viinipullojen lisäksi kylän kaupojen hyllyt notkuvat keramiikkaa. Frigilianan pikkupuodeista saa muun muassa maalauksia, käsitöitä, matkamuistoja ja artesaaniolutta.

frigilianan keramiikkaa

Ravintoloiden Frigiliana

Paikallista gastronomiaa voi maistella myös lukuisissa ravintoloissa. Niiden runsaudesta saa kiittää varsin vilkasta matkailijavirtaa, joka nousee ylös vuoristokylään Aurinkorannikon rantakaupungeista.

Siinä mielessä Frigilianan ei voi sanoa olevan autenttinen, hiljaiseloa elävä kylä. Toisaalta sen kadut, talot, lähteet ja istutukset eivät varmasti olisi niin kauniisti hoidettuja, jos niitä ei haluttaisi ylläpitää matkailijoiden mieliksi.

Turisteille onkin tarjolla monta vaihtoehtoista herkuttelukeidasta pienistä baareista, näköalaravintoloista, kattobaareihin ja aukioiden terassiravintoloihin. Itse olen todennut esimerkiksi Restaurante el Miradorin ruoan mukiinmeneväksi ja maisemat ihaniksi.

frigilianan maisemaravintola

Söpöjen kujien Frigiliana

Parasta ajanvietettä Frigilianassa on pienillä mäkisillä ja portaikkoisilla kujilla tepastelu. Valokuvaharrastajan on vaikea pitää sormea poissa laukaisimelta. Jokaisessa kadun kulmassa olisi suloisia yksityiskohtia kuvattavaksi. Kujilla on tarjolla paljon maksutonta kuvausrekvisiittaa, kuten muutama katukissa, kukkaruukut ja seinille ripusteltu keramiikka.

Yksi kuvatuimmista paikoista on Calle Hernando el Darran ja Calle Realin kulmaus. Kauneimpiin katuihin kuuluvat muun maussa Calle Alta, Calle Real ja Callejon del Peñon.

Söpöys on toki katsojan silmässä, mutta on Frigilianan kauneus voittanut isommankin raadin puolelleen. Se on Espanjan kauneimpien kylien verkostossa ainoana Málagan maakunnassa. 

Frigilina kaunis kuja

Maisemien Frigiliana

Koska Frigilina seisoo Välimeren puoleisella vuorenrinteellä, avautuu sieltä upeat maisemat rannikolle. Valkoisten talojen kattomeren lisäksi saakin siis ihailla myös kaukana kimmeltävää sinistä vettä.

Kipua esimerkiksi kylän yläosiin, Calle Santo Cristolle, jossa on rauhallinen näköalatasanne.

frigiliana valkoinen kylä

Miten perille?

Ajele A-7-moottoritietä Málagasta itään noin 50 kilometriä ja poistu rampista 292. Kiemurtele maantietä MA-5105  muutama kilometri ylös vuorenrinnettä ja olet perillä!

Lähtisitkö?

❤ Eeva

Joko seuraat Eevagamundan värikkäitä matkakuvia Instagramissa ja tarinoita Facebookissa?

 

13 Comments

 1. Espanjaan

  Olen aikalailla samaa mieltä. Siis jos on valittava vain yksi, minäkin päätyisin varmaan Frigilianaan. Kiitos tästä hyvästä ja perusteellisesta esittelystä. Mutta jos voi valita enemmän, niin Comares, Casares, Periana, Casarabonela… tarjontaa on kovasti. Tuolla Frigilianassa kiipesin näkymien takia vuorelle linnoituksen raunioille asti. Näkymät vain paranevat ylempää.

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Ihania kyliä totisesti riittää! Málagan provinssin kylien listalle minäkin valitsisin Casaresin. Sinun mainitsemistasi en ole käynyt Perianassa… Jos taas otettaisiin koko Andalusia, huh, ihanimpiin kuuluvat ainakin Zahara de la Sierra, Vejer de la Frontera, Montefrio, Setenil de las Bodegas, sekä Alpujarran Pampaneira ja Capileira.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s