Malagassa appelsiinit kypsyvät talvella

Talvi Espanjassa on aurinkoinen, värisyttävä ja mansikkainen – listassa parhaat ja pahimmat puolet

Suomen kinoskuvia ja pakkaspäivityksiä ruudulta katsellessa en voi sanoa tuntevani ikävän väristyksiä. Vilun väristyksiä kylläkin, jos juuri päälle napsautettu patteri ei ole vielä lämmittänyt malagalaisen kerrostaloasuntomme huonetta (ympäri vuorokauden ei raski lämmittää).

Lapissa syntyminen ja Oulussa kasvaminen eivät tehneet minusta talvi-ihmistä. Ei, en tykästynyt, enkä sen enempää karaistunut.

Saan kuulla täällä Euroopan eteläisimmässä kolkassa usein monelle ulkosuomalaiselle tuttua virttä: ”Eihän sulla voi olla kylmä, kun olet suomalainen.” Oikeasti en koskaan Suomessa asuessa kärsinyt kylmyydestä kuten täällä. Pahinta kai on, ettei voi oleskella t-paidassa (eikä edes yksi villapaita riitä) sisällä kodissaan.

Onneksi tilanne on tänä talvena parempi uuden asunnon ja työpaikallekin saadun ilmalämpöpumpun ansiosta, mutta menneinä talvina vuodatin kyyneleitä, kun kotiin tullessa sisälämpömittari valui alemmas kuin ulkomittari.

No nyt kun meni valittamiseksi, listataan ensin Espanjan talven huonot puolet. Sen jälkeen hehkutetaan, mitä kaikkea ihanaa talven vietto Espanjassa pitää sisällään.

Nyt tosiaan puhun Andalusian rannikosta. Heti sisämaassa ja pohjoisempana talvi onkin sitten ihan eri sfääreissä. Lumi ja pakkanen ovat ihan peruskauraa.

talvi Malagassa

hiekkaranta Malaga talvella

Espanjan talven pahimmat

Sisävilu

Hyi. Sanon vain, että 15 ei ole kodin lämpötila, vaan kesäisen järven, josta juostaan äkkiä saunaan. Miksi näitä Etelä-Espanjan taloja ja ikkunoita ei voi eristää? Miksi ”kaikki” säästää lämmityksessä?

Suhteellisen kallis sähkö

En tykkää maksaa maltaita ja palkkatason nähden pitkää penniä sähköstä, mutta koti ei ole koti, jos siellä pitää kärvistellä. Talvella maksamme kahden hengen taloudessa kuussa saman verran kuin maksoimme neljän hengen kimppakämpässä kolmessa kuukaudessa, kun olin opiskelija Helsingissä. Nyt Malagassa patterimme on ajastettu ja koska kaikissa huoneissa niitä ei ole, kuljen kuumailmapuhallin mukana huonetta vaihtaessa.

kylmät asunnot Malaga

Kosteus

Talvisin ilmankosteus nousee välillä Aurinkorannikolla, meren vaikutuksesta hulppeisiin prosentteihin (lähes 100%) niin sisällä kämpässä kuin kadulla. Kylppärissä pitää olla useampi kylpypyyhe yhtä aikaa käytössä, koska frotee ei ehdi kuivua yhdessä tai kahdessakaan vuorokaudessa. Ja joinakin iltoina ei tiedä, juokseeko jäällä vai laatoitetulla rantakadulla Välimeren rannalla, koska tiivistynyt kosteus tekee pinnasta luistinradan.

Tulvivat kadut

Sitten kun sataa (tänä vuonna ei ole satanut sitten marraskuun) ei vuoden ympäri auringon ihanaa porotusta vastaanottava maa ole vedelle vastaanottavainen. Kadut, kaivot, risteykset ja joenuomat tulvivat hetkessä.

Talvea pelkäävät espanjalaiset

Jos yrittää kehitellä jotain ulkokivaa tai edes ohjelmaa, joka vaatii liikkumista paikasta toiseen, kannattaa odottaa espanjalaisilta jyrkkää eitä. Koska talvi. Talvelle ei vain tehdä tiettyjä asioita.

Olin esimerkiksi lähdössä ravintolaan syömään, niin appivanhemmat tiedustelivat, että miten voimme lähteä, kun on niin kylmä. Oli tammikuu, ja olimme juuri palanneet Suomen pakkasista. Ihan kivasti kuule tuntui tarkenevan 15 plusasteessa viimasta huolimatta. Jos Suomessa ajattelisin noin, en hipaisisi ulkomaailmaa varpaallanikaan.

Toisaalta, jos saat houkuteltua espanjalaisen talvella ulkoterassille, hän ei todellakaan halua istua auringossa vaan varjossa. Kuka hullu nyt auringossa istuu? Liian kuuma.

Talvella Malagan vanhassa kaupungissa

Malaga on vihreä talvellakin

Espanjan talven parhaat

Valo

Meinaan joskus unohtaa, miten onnekkaita olemme valosta, mutta Suomen-reissusta palatessa tai parin sadepäivän jälkeen auringon voimasta oikein häikäistyy. Keskitalven valo ei ole Pohjolan kesistä tuttua vuorokauden ympäri jatkuvaa hämyä, vaan kunnon paahdetta ja porotusta. Ja valoa riittää, sillä aurinko laskee Andalusiassa keskitalvella noin kuuden-seitsemän maissa.

Euron mansikat

Espanjassa mansikkakausi alkaa jo tammikuussa. Punaiset herkkukasat kasvavat kaupoissa kevättalven edetessä. Mansikat ovat usein makeimmillaan ja halvimmillaan maalis-huhtikuussa. Mansikka onkin vakiovieras jääkaapissamme aina tammikuusta kesään saakka.

mansikat kypsyvät talvella Andalusiassa

Sopivat patikointikelit

Talvella ei ole liian paahtavaa huhkimiseen vuorten rinteillä, eikä (yleensä) liian kylmääkään. Tosin Malagaan ympäröivillä vuorilla on aina viileämpää kuin rannikolla. Talvi ja kevät ovat parhaat hetket nauttia hulppeista maisemista, vuorista ja kanjoneista, jonne lukuisat patikkapolut vievät.

Andalusia

talvi-Espanjassa_0534-01

Hedelmäpuut

Mikä onkaan ihanampi näky joka aamu kotiovesta astuessa kuin hedelmäsadosta notkuva appelsiinipuu. Puut eivät toki seiso omassa puutarhassa (ei meillä ole) vaan kadulla, eikä koristelajikkeen hedelmät muutenkaan ole maukkaita.

Katujen varsia kaunistavat, aitojen yli riippuvat ja maaseutumaisemaa värittävät sitruspuut ovat Andalusian talven väripilkkuja.

Keskitalven +20-lämpötilat

Vaikka välillä sataa kaatamalla, saadaan me Malagan seudulla välillä nauttia yli parinkympin keleistä keskitalvellakin. Sellaisia on koettu tänä vuonna niin joulu-, tammi- kuin helmikuussa. Tammikuinen aurinkoinen lounas ulkoterassilla t-paidassa tuntuu edelleen luksukselta.

Oletko haaveillut talvesta Espanjassa? Miltä se kuulostaa?

❤ Eeva

Joko seuraat Eevagamundan värikkäitä matkakuvia Instagramissa ja tarinoita Facebookissa?

24 Comments

 1. Espanjaan

  Ihan samoin olisin voinut kirjoittaa kuin sinäkin. Tuo sisällä hytiseminen on niin syvältä, se on pahin. Viime vuonna helmikuu hytistiin, nyt ollaan tulossa vasta pikkuisen myöhemmin. Ihan siitä syystä. On helpompi olla kotona teepaidassa ja ilman sukkahousuja. Valoa ja mansikoita kohti kuitenkin ja ihan kohta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista! Ei kukaan kai tykkää kylmistä asunnoista, ainakaan hyvälle oppineet suomalaiset, mutta tuntuu, että paikalliset ovat vain tottuneet siihen. Talvella on kylmä, kesällä kuuma ja sillä sipuli. 😀 Tänä vuonna aurinko on syksyn sateiden jälkeen hellinyt (oman arvion mukaan) tavallista enemmän ☀️

   Liked by 1 henkilö

 2. Airi Airikka

  Olipa mielenkiintoista kuulla Espanjassa asumisesta talvella. Sen olenkin kuullut, että
  sähkö on siellä kallista,mutta ehkä se ilmalämpöpumppu pidemmän päälle kannattaa???
  Asun nykyisin talvet Floridassa ja nautin täkäläisestä elämästä ja säästä, mutta pitkä
  lento alkaa vähitellen kääntää ajatukset Espanjan suuntaan.Ehkä ajatus kypsyy?!
  Kiitos kaikista kommenteista.

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Airi! Sähkö on mielestäni kallista, toki laskun suuruuteen vaikuttaa lopulta moni asia. Oman kulutuksen lisäksi lämmitettävät neliöt, sähkölaitteiden ikä, energiatehokkuus ja se, lämpenevätkö vesi ja hellakin sähköllä… Floridaan en osaa Espanjaa verrata, sillä tuo Yhdysvaltojen kolkka on ihan tuntematon. Mutta kuten listastanikin huomaa, enemmän Espanjan talvessa on plussia kuin miinuksia 🙂

   Tykkää

 3. Tiina Johanna

  Mekin ehdimme viime vuoden puolella asustaa ihan joulukuulle saakka Valenciassa, ja tunnelmat sopii hyvin tähänkin. Syyssateiden tullessa kadut tulvivat, liikenne sekosi ja busseihin tulvi vettä polviin saakka sisälle. Mittarilukemat laskivat yhdessä yössä alle kymmeneen ja aamulla töihin mentäessä ei enää lyhyt farkkutakki saati sitä vähempi riittänytkään. Vielä edellisenä päivänä tuli vietettyä vuoden viimeinen rantapäivä, tämä siis marraskuun puolessa välissä. Sadepäivien ja muuten viileämpien päivien sekaan mahtui kuitenkin yhtä lailla aurinkoisia ja lämpimiä t-paita ilmojakin. Eli laidasta laitaan samaan tyyliin sielläkin. 🙂 Ja kyllä, sisällä kylmää ja kosteaa!

  Liked by 1 henkilö

 4. Jenni | Boarding Time

  Ihana kirjoitus ja heti iski kova Espanja-ikävä! ❤
  Meilläkin kokemusta Espanjassa asumisesta (jo edesmenneiden) vanhempieni kautta, eli ollaan vierailtu Esteponassa säännöllisesti vähän kaikkina vuodenaikoina niin kauan kuin muistan. Oman perheeni kanssa ei olla siis pysyvästi ikinä asuttu, mutta pitkiä aikoja vietetty kuitenkin. Oman kokemuksen mukaan syksyt (ja asunnotkin) on tosi lämpiä pitkälle lokakuun loppuunkin, mutta keväällä voi olla yllättävän kylmää vielä huhti-toukokuussakin. Johtuu varmaan kylmästä merestä. Ja just noi asuntojen lämmitysasiat, ei ole eristystä ja kivilattiat: hrrr! Sisällä voi todellakin tuntua kylmemmältä kuin ulkona auringossa.
  Mutta silti talvella just tuo VALO ja hedelmäpuut ja terassilounaat, aijjettä!! On ollut monesti mielessä meilläkin pysyvä muutto noihin maisemiin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos Jenni! ❤ Kylmät asunnot ovat tosiaan tuttuja lähes kaikille Espanjan-kävijöille. Onneksi nykyisessä asunnossamme ei ole kivilattiaa. Se on pahin! 😀 Mutta joka tapauksessa Espanjan talvien hyvät puolet vievät ehdottomasti voiton huonoista.

   Tykkää

 5. Aron / Ja sitten matkaan...

  Meillä on kokemusta Espanjan talvesta kahden noin viikon mittaisen joulukuisen vierailun verran. Sinällään sää on meitä suosinut todella kivasti, noilla kahdella matkalla on tarjolla ollut liki pelkästään sinistä taivasta. Se valon määrä tekee kyllä ihmeitä asia kesken Suomen kaamoksen!

  Tuo sisätilojen kylmyys on kyllä isoin ikävä puoli. Me olemme majoittuneet minun työnantajani omistamassa loma-asunnossa, joka on loppuvuodesta hyvin vähällä käytöllä. Kämppä oli ennen saapumistamme ollut ainakin pari viikkoa tyhjillään ja lopputuloksena sisällä oli kylmän kosteaa. Ulkona tuntui lämpimämmältä. Ilmalämpöpumppua sai huudattaa 30 asteessa vuorokauden ennen kuin kämpässä alkoi pärjäillä. Kivilattia ei lämmennyt viikossa vielä mihinkän.

  Tykkää

  1. Maarit - niceMatkaaja

   Kuulostaa tutulta, vaikka onkin aikaa siitä, kun vietin yhden talven Teneriffalla. Sattui olemaan hyvin sateista ja asuinpaikkani homehtui oikein kunnolla. Ja jatkuvasti vilutti. Kerran pakenin kylmää julkiseen saunaan, mutta kuinkas ollakaan päästyäni lauteille tuli sähkökatko. Se siitä lämmittelyssä sitten! Toisaalta sain nauttia valosta ja välillä ihanista aurinkoisista päivistä 😊. Mutta talvi oli aika erilainen kuin olin alunperin kuvitellut.

   Liked by 1 henkilö

   1. Eevagamunda

    Kiitos kommentista Maarit! Ilmankosteus talvisin on kyllä täällä (ja varmasti Teneriffallakin) jotain uskomatonta. Saunaan on minullakin usein ikävä talvisin, mutta julkiset saunat täällä eivät vedä vertoja suomalaisille.

    Tykkää

 6. Tädin ja tytön matkat!

  Oih, rakastan Espanjaa ja olisi kyllä ihana asua maassa vähän pidempi jakso. Olen nuorena asunut alle vuoden, mutta nyt se varmasti olisi erilaista ja osittain samanlaista. Muistan että usein Malagassa ja Torressa oli t-paitakelit mutta eniten elämässäni olen palellut Sevillan matkalla edullisessa yöpaikassa noin tammikuussa kun ikkunan raoista puhalsi viima.. seuraavana päivänä vaihdoin majapaikkaa aivan yli opiskelijabudjetin mutta enpäs toisena yönä palellut vaan nukuin kuin pieni murmeli 😬

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista! Juu, tässä rannikolla talvilämpötilat ovat vielä todella leutoja, kosteus on pahin kiusa. Kun taas mennään sisämaahan ja korkeimmille seuduille, lämpötilat voivat olla lähellä nollaa. Toisaalta esimerkiksi Granadassa talot ovat yleensä paremmin varustettuja kylmyyden varalle kuin täällä Malagassa.

   Liked by 1 henkilö

 7. Rosa

  Olen nyt seuraillut näitä Etelä-Espanjan bloggaajia sen verran, että sinne on päästävä katsomaan hedelmäpuita, vihreyttä ja valoa ehkä jo ensi talvena. Kylmät asunnot ovat kyllä haaste. En ole niiltä välttynyt Suomessakaan kun asuin yhden talven maalla puutalossa.

  Liked by 1 henkilö

 8. pilkunviilaamo

  Aivan loistava kirjoitus! Ja voin hyvin samaistua tuohon ”kyllä suomalainen kestää kylmyyttä” -mentaliteettiin. Kestää toki, mutta vain ulkona ja silloinkin hyvissä vaatteissa. Sisällä ei saa olla kylmä. Tuo viluisuus pätee myös italialaisiin. Sain siellä asuessani tarkkailla, miten 20 asteen lämmössä paikalliset painavat toppaliiveissä, koska on huhtikuu eli talvi… Itsellä tietty jo sortsit jalassa 😀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s