Ranta Benalmdaena

Hyvää kevättä Espanjasta!

Kyllä, luit oikein. KEVÄT. Kesäkuu on pitkällä, mutta Espanjassa vietetään edelleen kevättä. Enkä puhu nyt säistä, sillä lämmöt pyörivät jopa 30 asteessa.

Kirjoitin juuri huikeista Almerían rannoista ja hehkutin kesän saapumista tänne meille Andalusiaan. Täyttä puppua!

Suomessa voidaan huikata ”hyvää kesää” jo vaikka toukokuun lopussa, jos ilmat ovat tuohon ilmaisuun sopivat. Moni suomalainen ajattelee kesän alkavan viimeistään kesäkuun kääntyessä, kertoohan sen jo kuukauden nimikin.

Espanjassa on toisin.

Espanjassa kesä alkaa vasta kesäpäivänseisauksesta 21. kesäkuuta. Sitä juhlitaan pari päivää myöhemmin eli 23. kesäkuuta San Juanin päivänä. Kun suomalaiset viettävät keskikesän juhlaa, espanjalaisille juhannus eli San Juanin päivä on vasta kesän aloitusbileet.

eevagamunda rannallacosta del sol malaga rannat

Juhannus on muuten yksi harvoista juhlista, joissa paljon yhtäläisyyksiä Suomen ja Espanjan välillä. Jouluna lahjat jakaa itämaan tietäjät eikä joulupukki ja pääsiäisenä kulkueissa astelee trollien tai pääsiäistipujen sijasta Ku klux klania muistuttavat veljeskuntalaiset Jeesus- ja Neitsyt Maria -patsaineen.

Juhannuksena mukana on kuitenkin ihan samat elementit kuin Suomessa. Vesi, rannat, kokot, yön yli valvominen, alkoholi ja grillaus kuuluvat espanjalaiseenkin juhannukseen.

Itse olen aina rakastunut suomalaisia mökkijuhannuksia. Lapsesta asti juhannukseni olivat aina täynnä luontoa, vaaleita kesäöitä, luonnon tuoksuja, saunaa, yöuinteja, hauskanpitoa ja yhdessä oloa.

Oli miellä tosin upea ”mökkijuhannus” andalusialaisella maaseudulla suomalaisten ystävieni kanssa muutama vuosi sitten. Vuokrasimme suurella joukolla valkoisen huvilan vuorilta, jossa järven sijaan polskimme uima-altaassa, grillasimme tihkusateen sijasta porottavan auringon alla ja kuuntelimme lintujen sirityksen sijasta poppia kaakkoon viritetyiltä kovaäänisistä.

Malagassa tyypillinen juhannus on hauskanpitoa merenrannalla ystävien ja perheen kanssa. Mukana on grillit, makkarat, juomat, kokot ja jopa juhannustaiat, mutta jotain siitä puuttuu. Juhannus on harvoja niistä juhlista, jotka viettäisin mieluiten Suomessa. Vappu, uusivuosi, pääsiäinen… naah, mutta juhannus on jotenkin minun suomalaista sieluani koskettava juhla.

benalmadena palay de las yucas ranta

Kun suomalaiset yleensä aloittavat kesän espanjalaisia aiemmin, työpaikallanikin kesä tulee ajoissa. Suljemme koko suomalaisomisteisen firman joka kesä kuukaudeksi, kesäkuun puolesta välistä heinäkuun puoleen väliin.

Espanjalaiset kaverit onnittelevat ja huokailevat, että ”vau, oletpa onnekas, nyt jo” aina, kun kerron loman lähestyvän. Sitten kun aletaan puhua kesäsuunnitelmista he kalpenevat. ”Ai, eikö sinulla ole sitten elokuussa lomaa?” ”Joudutko oikeasti olemaan toimistolla elokuussa, kun KAIKKI on lomalla?” Kyllä.

Kun puhut Espanjassa kesästä, puhut elokuusta. Mukaan lasketaan ehkä myös heinäkuu.

Suomessa lapset menevät kouluun elokuun alussa, ja suurin osa aikuisistakin on jo lusinut lomansa. Espanjassa alkaa tuolloin vasta kuumin kausi ja varsinkin täällä Välimeren ranta-alueella hulluin kuukausi. Rannat, hotellit, kadut, ravintolat… kaikki on ammuttu täyteen väkeä elokuussa.

MIKÄ ON SINULLE KESÄ? MILLON SE ALKAA JA LOPPUU?

rannat malaga kevät

❤ Eeva

Joko seuraat Eevagamundan värikkäitä matkakuvia Instagramissa ja tarinoita Facebookissa?

 

2 Comments

 1. Airi Airikka

  Kiitos Eeva, oli mielenkiintoista tietoa taas,! Ei tulisi mieleenkään lähteä minnekään Eurooppaan elokuussa, kun kaikki ovat LOMALLA! Kyllä Suomen kesä on ihanaa aikaa ja ehkä
  sitten sitä ihanuutta voi jatkaa esim Andalusiassa, jota olet hurmaavasti kuvaillut.
  Luen tosi mielenkiinnolla kirjoituksiasi ja upeita kuvia.Lämpimästi (+25-28C) Airi Espoosta

  Liked by 1 henkilö

 2. Jenni Lipponen

  Heippa Eeva!

  Löysin vasta blogisi pariin tämän postauksen kautta, mutta tosi kivoja juttuja täällä! 🙂

  Olet tehnyt tosi hyviä huomioita espanjalaisten kesästä. Itsekin just kirjotin juhannuksen vietosta Barcelonassa ja totesin, että se ei ookaan täällä keskikesän juhla, kuten Suomessa 😀

  Itseäni kyllä aina hämmästyttää tuo Espanjan elokuu: miten yksi kokonainen maa voi pysähtyä niin täydellisesti (tai vaihtoehtoisesti lomakohteet kuhista lomailijoista) kokonaisen kuukauden ajaksi? Barcelonassa paikalliset aina ihmettelevät, kun kerron, että Suomessa monessa paikassa otetaan kesätyötekijöitä tai kesäsijaisia, että hommat pyörivät edes jollain tasolla kesälläkin. Tai että kesälomat limitetään niin, etteivät kaikki ole samana aikaan lomalla. Tällaiset järjestelyt tuntuvat olevan aika never heard -juttuja täällä Espanjassa 😀

  Terveisin Jenni Barcelonasta
  https://ithappensinbarcelona.com/

  Liked by 2 people

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s