Miksi mennä Aveiroon eli Portugalin Venetsiaaan?

Kaakeli- ja laattataivas, hauskan värikkäät kanaaliveneet sekä art nouveau. Noihin kolmeen asiaan voi tiivistää Portugalin pohjoisosissa sijaitsevan Aveiron rantakaupungin.

Tuo tiivistys ei tosin luo oikeutta Aveirolle. 80 000 asukkaan kaupunki on myös historiallisesti tärkeä rantakaupunki, elävä yliopistokaupunki, suolantuottaja ja nykyään myös matkailijaystävällinen kohde vilkkaine ravintola-alueineen.

Kun me hurautimme Aveiroon kesäkuisena viikonloppuna, emme tienneet kaupungista paljoakaan. Ehkä juuri siksi se yllätti positiivisesti.

Olimme kuulleet Venetsia-vertauksen ja tsekanneet muutaman tärkeimmän nähtävyyden listan, mutta ennen kaikkea Aveiro valikoitui kohteeksemme, koska sopi hyvin Portugalin kiertoajelumme reitille. Atlantin rantakaupunki sijaitsee vain noin 100 kilometrin päässä yhdestä roadtrippimme pääkohteesta, Portosta.

Aveiron kanaali ja patsasPortugalin Aveiron kaakelitaloAveiro-kaakelit

Mitä nähdä ja tehdä Aveirossa?

Kolmen kanaalin ajelu

Kanaalikaupunkiin on hauska tutustua veneen kyydissä tukka hulmuten. Varo vain kutsumasta puuveneitä gondoleiksi. Moliceiros-veneiden kuljettajat ovat ylpeitä aluksistaan ja niiden historiasta. Nykyään moottoreilla liikkuvien veneiden ohjaajat tuntuvat olevan hauskoja veikkoja, joiden yhteinen showhun liittyy torvikonsertteja ja naapuriveneisiin huutelua.

Vaikka näkymät ovat kauniit ja ajelu viihdyttävä, ei kuitenkaan kannata odottaa suurta kanaaliviidakkoseikkailua. Veneet kiertävät kaupungin kolme kanaalia reilussa puolessa tunnissa. Hinta on noin 10 euroa.

Aveiro Moliceiros vene kanaalissaAveiro-kanaaliveneessä

Moliceiros-veneet

Jos et halua hypätä paattiin, voi veneitä toki ihailla kanaalien laidaltakin. Istahda esimerkiksi viihtyisään Jardim do Rossio -puistoon ja katsele, kun värikkäät veneet lipuvat ohi. Ainakin kesäsesonkina kaarevakeulaiset veneet täyttyvät turisteista.

Veneitä käytettiin 1800-luvulla tavaroiden ja muun muassa pelloilla lannoitteena käytetyn levän kuljettamiseen ja kuivaamiseen. Niiden korkeisiin keuloihin ja peräsimiin on maalattu värikkäitä hahmoja ja lauseita. Teemat vaihtelevat kuuluisista henkilöistä, romantiikkaan ja uskonnollisiin aiheiseen.

Portugalin Aveiro kanaalikaupunkiAveiro veneen keula

Kapeat kaakelikujat

Niin kanaalien välissä kuin sisämaan puolellakin mutkittelee suloisia pikkutalojen kujia. Enkä liioittele, jos sanon, että ne on vuorattu sadoillatuhansilla erivärisillä ja -kuvioisilla laatoilla.

Osa taloista on hyvin hoidettuja ikkunanpieliin aseteltuine kukkaruukkuineen, mutta omaa silmääni viehättivät etenkin vuosia nähneet, hieman repsottavat laattakoristeet.

Aveiron kujilta ei puutu hauskoja yksityiskohtia, joista osa on luotu tarkoituksella ja osa taas on ajanpatinan ja sattuman aikaansaannosta.

Aveiro-kaakelitAveiro-kaakelikatuaveiro-ränsistynyt-taloAveiro-yksityiskohdat

Art nouveau -talot

Aveiro on upea muistutus lyhyen aikaa Portugalissa kestäneestä art nouveau -suuntauksesta. Se kuuluu muun muassa Barcelonan, Brusselin, Budapestin, Helsingin ja Havannan kanssa Réseau Art Noveau -verkostoon.

Esimerkiksi kanaalin varrella sijaitsevalta João Mendonçan kadulta löydät pari esimerkkiä kauniista arkkitehtuurista, kuten punaisen Edifício da Cooperativa Agrícola -talon. Upeassa, ehkä kaupungin silmiinpistävimmässä rakennuksessa eli Casa do Major Pessoa -talossa majailee Museo Arte Nova -museo. Värikäs art nouveauta eli jugendia esittelevä museo on pieni mutta hauska pysähdyspaikka.

Art noveuau arkkitehtuuri AveirossaArt noveuau arkkitehtuuri Aveirossa

Kauniit ja perinteiset herkkupuodit

Kannattaa piipahtaa pieniin söpöihin puoteihin. Niistä löytyy hauskojen matkamuistojen lisäksi kaupungin tyypillisiä tuotteita, kuten alueella tuotettua suolaa, kalasäilykkeitä, paikallisia erikoisoluita tai Aveiron perinneleivoksia Ovos Moleseja. Ne ovat keltuaisista ja sokerista valmistettuja herkkuja. Huomaa, että kauniisti ja hauskasti koristelluista sardiinipurkeissa myydään myös suklaata.

Portugalin tulijaisiaAviero erikoisoluetsuklaata sardiinipurkissaaveiro ovos moles

Museo de Aveiro ja kirkot

Aveiron museoista kuuluisin on Museo de Aveiro, jonka sisuksista löytyy 1400-luvun barokin siveltimillä, laatoilla, puulla ja kullalla koristeltu vanha kirkko.

Kaupungissa on muitakin kauniita kirkkorakennuksia. 1800-luvun kaakelikoristeet peittävät muun muassa Santa Casa da Misericórdian kirkoa.

kirkko Aveiro PortugalAveiro-kaakelit (1)

Pienet aukiot ja viihtyisät ravintolaterassit

Petiscos eli portugalilaisia tapaksia sekä kala- (lue: turska. Portugalissa sitä tarjoillaan kymmenissä eri muodoissa) ja liharavintoloita löytyy esimerkiksi Praca 14 de Julhon aukiolta. Värikkäiden talojen keskellä seisovalla aukiolla on kiva eläväinen tunnelma.

Aveiro-petiscosAviero Portugal aukioAveiro seinäkoriste

Venetsia-vertaus voi tosin pukea Aveiron liian suuriin saappaisiin. Henkilökohtaisesti ihastuin tuohon pikkuiseen kanaalien kaupunkiin, sen värikkäisiin taloihin, turistien elävöittämiin aukioihin, kaakeleilla vuorattuihin hiljaisiin sivukujiin ja hassuihin veneisiin. Samoihin aikoihin kaupungissa roadtrippaamassa ollut kaveripariskuntamme taas pettyi kaupunkiin. “Ei muuta nähtävää kuin veneet ja kanaalit”, oli heidän arvionsa. Ne makuasiat…

Portugalin kiertoajelu jatkui muun muassa Portoon, Coimbraan, Lissaboniin ja Algarveen.

Olitko kuullut Aveirosta? Maailmassa on monta ”pikku-Venetsiaa”, missä niissä olet käynyt?

Joko seuraat Eevagamundan värikkäitä matkakuvia Instagramissa ja tarinoita Facebookissa?

 

❤ Eeva

 

 

 

 

27 Comments

 1. Mari

  No en kyllä todellakaan ollut kuullut. Onpa tavattoman kaunis kaupunki. Tämä ihan innosti tutkimaan vähän tarkemminkin. Koskaan en vielä ole maassa ollut, jonkinlaista roadtripiä suunniteltu ja tämä voisi kyllä olla juuri sellainen paikka, jonka ottaisin suunnitelmiini, kiitos.

  Liked by 1 henkilö

 2. Travelloverin Annika

  Voi että! Kiitos tästä. Olen kuullut tästä aikaisemmin, kirjoittanut omaan to go -listaanikin, mutta nyt olen viimeistään vakuuttunut. Ei minulle Venetsia tuosta mieleen tullut, mutta se ei haittaa. Haluan pitää rakkauteni Venetsiaan ihan sellaisena ja ihastua Aveironiin ihan sen itsensä takia.

  Liked by 1 henkilö

 3. Sonja | FIFTYFIFTY

  En ole koskaan kuullutkaan, mutta innostui paikasta välittömästi tätä lukiessani! Näyttää aivan ihanalta, suorastaan syötävän söpöltä. Mulle Venetsia oli pienoinen pettymys, joten olisi hauska nähdä tämä. Portugali on Lissabonia lukuunottamatta vielä aivan tuntematon, mutta jotain erityistä maassa mun mielestä kyllä on. ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Eevagamunda

   Kiitos kommentista Sonja! Täytyy myöntää, etten ole Venetsiaan vielä ikinä päässyt, mutta käsitykseni mukaan kaupungeilla ei ole oikeastaan mitään muuta yhteistä kuin se, että molemmissa on kanaaleita. Ja mulla on sama fiilis, Portugalissa on jotain erityistä, kiehtovaa ja rappioromanttista. 🙂

   Tykkää

 4. Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Mielenkiintoisen oloinen ja kaunis paikka vaikuttaa olevan! 🙂 Mielelläni joskus tuonne vielä eksyn. En ole aiemmin paikasta kuullut, mutta en ole Portugalissa vielä muutoinkaan käynyt joten paljon tuntematonta seutua löytyy varmasti muutenkin. Toivottavasti ensi vuonna saisin tämänkin asian korjattua! 🙂 Kauniita kuvia ja ihastuttavia maisemia kyllä. Itse olen käynyt Espanjan Valencian omassa pikku Venetsiassa, Port SaPlayassa, nautiskelemassa kalastajakylän tunnelmasta. 🙂 Tässä linkki blogikirjoitukseen: http://www.kookospalmunalla.fi/espanja/port-saplaya-pieni-pala-venetsiaa-espanjan-rannalla/

  Liked by 1 henkilö

 5. Peak

  Moi! Kiitos hyvästä kuvauksesta Aveirosta. Herätti mukavia muistoja! Oleilin siellä 2006(!) kolme viikkoa Erasmuvaihdon kielikurssilla ja voin vahvistaa että se on mahtava. Kiinnostuksen lisäämiseksi huomautan vielä että Aveiron edustalla on erinomainen ja varsin rauhallinen uimaranta ja myös merenrannan salinas -”suolaviljelmät” ovat näkemisen arvoiset! Junalla pääsee myös kätevästi Portoon/sta.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s