Pääsiäinen semana santa malaga

Miten suomalainen selviää pääsiäisestä Espanjassa?

Ensimmäinen pääsiäiseni Málagassa viisi vuotta sitten oli aikamoinen järkytys. Olin toki kuullut mieheltäni hänen kotikaupunkinsa pääsiäisperinteistä, mutta väenpaljouden, rumpujen paukkeen, pyhimyspatsaiden, suippolakkisten naamiojengien ja suitsukkeiden imelän tuoksun määrä yllätti.

Touhu tuntui ylitsevuotavan uskonnolliselta. Se yhdistettynä kaduille kulkueita seuraavan kansan ilonpitoon, kulutetuttuihin olut- ja viinilitroihin ja patsaille omistettuihin hurraahuutoihin tuntui protestanttisessa ympäristössä kasvaneesta ristiriitaiselta.

Nyt minusta on jo päivän selvä juttu, että espanjalainen avomieheni lähtee yhdeksäksi tunniksi kadulla kantamaan Kristus-patsastaan. Hän on kuulunut kymmenen vuotta yhteen kaupungin kymmenistä veljeskunnista.

He nostavat satojen veljeskuntakavereidensa kanssa olkapäilleen parrut, jotka kannattavat tonnien painoista lavaa. Sen päällä olevaa patsasta he sitten keinuttavat ympäri Málagan kapeita kujia rumpu- ja puhallinorkesterin säestämänä.

¿Cómo sobrevive una finlandesa la semana santa andaluza? Fácilmente y disfrutando! Aunque necesita un tiempo para acostumbrarse. Las costumbres y tradiciones son muy distintas. Abajo os cuento las diferencias más grandes entre la pascua finlandesa y española.

Pääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malaga

Asumme vanhassakaupungissa, joten ikkunamme alta kulkee viikon aikana kymmeniä kulkueita. Yhden kulkeen ohitus vie yli tunnin, koska jokaisessakulkueessa on sekä Jeesusta (tai pääsiäiseen liittyvää raamatun tapahtumaa esittävä patsas) että neitsytpatsas. Hitaasti etenevien patsaankantajien lisäksi pakettiin kuuluu satoja kokovartalonaamioon ja suippohattuihin sonnustautuneita miehiä, naisia ja lapsia sekä satapäinen orkesteri. Osan kulkueiden mukana marssii myös poliisi- tai sotavoimien edustajia kunnioittamassa omaa pyhimystään.

Kun mieheni menee kodin ohi, kuuluu minun ja suvun laskeutua alas kadulle tervehtimään ja antamaan hieman evästä ja juotavaa raskaan työn raatajalle. Patsas on niin raskas, että huppupäiden pääjehu kumauttaa kelloa muutaman minuutin välein lepotauon merkiksi. Sen aikana miehet (ja muutama kantohommaan osallistuva nainen) voivat jutella mukavia ja tervehtiä kadun varsilla olevia tuttuja.

Vaikka avomieheni kuuluu veljeskuntaan, ei se tarkoita, että hän semana santan eli pääsiäisviikon ulkopuolella harjoittaisi uskoaan. Ei, meillä ei käydä messuissa sunnuntaisin. Pääsiäiskulkueisiin osallistuminen on enemmänkin osa kulttuuria, perinne, jota moni halua vaalia.

Pääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malagaPääsiäinen semana santa malaga

Koska suomalaisten ja espanjalaisten pääsiäisperinteiden välillä on valtava kuilu, kannattaa Espanjaan pääsiäisenä matkustavan varautua meininkiin etukäteen.

Tässä muutama suurimmista eroavaisuuksista:

Las grandes diferencias entre la pascua finlandesa y española son:

Noidat vs. Ku Klux Klan

Espanjassa et tule törmäämään pääsiäistrulleihin. Sen sijaan kaupungit ja kylät täyttävät Ku Klux Klanilaisia muistuttavista hahmoista. Älä säikähdä. Tötttöröpäät ovat vain osa pääsiäiskulkuetta. Paikallisetkaan eivät osaa selittää, mistä tuo asu juontaa juurensa.

En  la pascua finlandesa se ven brujas en la calle, no nazarenos que visten parecidos al Ku Klux Klan cómo en la semana santa española.

Rauhallista yhdessäoloa vs. massatapahtuma

Suomessa pääsiäistä vietetään usein omissa oloissa perheen tai ystävien kanssa. Espanjalaiset rynnivät kaduille. Jos sinulla ahtaan paikan kammo tai vihaat ihmispaljoutta, älä suuntaa pääsiäisenä espanjalaiskaupunkeihin. Ihmismäärä katujen varsilla on päätähuimaava. Itse olen jumittunut Málagassa useasti kulkueiden takia tunniksi tai pariksi kadun kulmaan, kun en ole päässyt mitenkään kotiini ennen kuin kulkue on mennyt ohi ja ihmismassat hieman hajaantuneet etsimään seuraavaa lähikaduilla risteilevää kulkuetta.

Mientras en Finlandia la gente suele pasar el puente de pascua tranquilamente con familia o amigos, en España TODO EL MUNDO viven la semana entera en la calle.

Mämmi vs. köyhät ritarit

Unohda suklaamunat tai mämmi. Espanjassa ollaan toki kuultu pääsiäismunista, mutta ne – eivätkä tiputouhut muutenkaan – ole saaneet jalansijaa. Pääsiäisenä katukojuissa kaupataan karkkeja, popcorneja ja hattaraa kuten missä tahansa kansajuhlassa. Mämmin sijaan espanjalaiset herkuttelevat torrijas-leivoksilla. Ne muistuttavat suomalaisia köyhiä ritareita. Ainoa yhdistävä tekijä perinteisissä suomalaisissa ja espanjalaisissa pääsiäisherkuissa on siis ulkonäkö – se ei ole kummassakaan kovin houkutteleva.

”Mämmi” (un tipo de budín finlandesa) y las torrijas españolas son típicas comidas de pascua en sus respectivos países. La única cosa que tienen en común es la apariencia  extraña.

Päivä vs. yö

Suomessa pääsiäisenä herätään aamulla etsimään suklaamunia ja nauttimaan ulkoilusta kevätauringossa. Totutusti espanjalainen elämänrytmi painottuu suomalaista enemmän iltaan ja yöhön, niin myös pääsiäisenä. Älä siis ota hotellia kaupungin pääkaduilta tai tarkista etukäteen, onko hotelli pääsiäiskulkuereitin varrella. Torvensoittajien ja rumpalien säestämät pääsiäiskulkueet tömistelevät kaduilla vielä aamuyön tunteina. Äläkä ihmettele, jos koko perhe on katsomassa spektaakkelia kaduilla kellonajasta riippumatta.

Mientras en Finlandia la gente madruga para buscar huevos de chocolate escondidos por conejos de pascua y luego van a pasear o esquiar disfrutando la primavera, en España todas las actividades se concentra en las tardes-noches de semana santa.

pääsiäisviikko malaga semana santapääsiäisviikko malaga semana santa

Hyvää pääsiäistä!

¡Feliz Pascua! 

❤ Eeva

Voit seurata Eevagamundaa Bloglovin´in kautta

Tykkää ja seuraa Eevagamundaa myös Facebookissa ja fiilistele kuvia Instagramissa!

9 Comments

 1. Frida Ingrid - Ikimatkalla

  Voi että, tulipa ikävä Espanjaan! 🙂 Itse asuin viime kevään Espanjassa ja tuli kierrettyä Andalusiaa juuri pääsiäisenä. Minusta nuo kulkueet on niin huumaavia, ja ehkä juuri se syvä perinteen vaaliminen ja erilaisten kulkueosioiden kunnioittaminen, mikä näkyy koko kulttuuritapahtumassa, on huikeaa. Mutta virhe todella on matkustaa pääsiäisenä Espanjaan, jos haluaa lomaltaan rauhaa ja hiljaisuutta. Tuntuu, että koko Espanja on lomalla silloin ja juurikin isoissa kaupungeissa kulkueita katsomassa!

  Ja taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että jokainen ensikertalainen espanjalaisen pääsiäisen parissa säikähtää noita valkoisia suippohuppupukuja, minä myös! 😀

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Liked by 1 henkilö

 2. Teea | Curious Feet

  Nyt jos turistina lähtisin Espanjaan, saattaisin vältellä pääsiäisen aikaan reissaamista. Ihmispaljous ja ruuhkat kun ovat melkoiset ja juhla voisi viedä paljon aikaa lomapäiviltä. Joitakin vuosia sitten asuin kuitenkin Sevillan lähellä ja silloin pääsiäinen oli kiehtova juhla. Kulkueita oli kiva käydä pällistelemässä ja muutenkin ihailla espanjalaisten omistautumista tähän juhlaan kun se tarjosi syvempää tutustumista kulttuuriin. Pääsiäisen aika oli silloin meillekin yhtä juhlaa ja kiehtova kokemus :).

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Kyllä pääsiäisen ”hulinat” kannattaa huomioida ainakin Andalusiaan reissatessa. Toiselle kulkueet voivat olla upea kokemus, mutta kuten sanoit, toisten lomasuunnitelmia ihmispaljous voi haitata, jos kulkueet eivät kiehdo.

   Tykkää

 3. Paula

  Hienoja kuvia pääsiäisen vietosta Espanjassa. Tutulta olen myös nähnyt vastaavia kuvia. Tonnin painoiset kannettavat lavat on kyllä aikamoisia… siis painonsa vuoksi. Espanjalaisilla näyttää olevan pyhimykset, Maria ja tietenkin Jeesus tärkeitä, vaikka eivät kaikki niin messussa kävisikään. Messu on kuitenkin se, jonka aikana vastaanotetaan Kristuksen ruumis ja veri (pyhä kommuunio), joten se on mielestäni tärkein asia – minulle tärkein. Katolilaisena kirkon pyhät ovat minulle myös hyvin tärkeitä ja rakkaita. Heiltä oppii paljon, mm. sitä, miten Jumala johdattaa meitä yksilöllisesti ja kuinka syvä Jumalan ja meidän välinen yhteys voi olla.

  Tykkää

 4. Espanjaan

  Nämä kulkueet ovat upeaa nähtävää ja mielenkiintoinen näkymä toisenlaiseen kulttuuriin kuin meillä. Olemme nähneet Malagan loistavat ja suuret kulkueet montakin kertaa. Siellä on tietysti vähän vaikeuksia päästä keskeisille katselupaikoille katselemaan, kun Calle Alameda ja Calle Larios on reunustettu katsomoilla. Andalusian pienemmissä kaupungeissa voi katsella vähän rauhallisemmin. Erityisesti pääsiäisviikko Marbellassa oli sellainen, jonka tunnelmasta tykkäsimme. Viime keväänä vietimme pääsiäisviikon Granadassa, kävelimme kulkueita seuraten väljemmilläkin kaduilla ja seisoimme tungoksissa tuntikausia. Pääsiäispäivänä toteutettu iloinen ylösnousemusta juhliva kulkue oli siellä ehkä mieleenpainuvin, koska tunnelma oli kaukana jäykästä. Asuimme Granadassa vanhassa kaupungissa ja yhden kulkueen reitillä. Oli mielenkiintoista seurata sen kulkueen hidasta ohimenoa parvekkeelta aamuyöllä. Tarragonassa Kataloniassa juhlinta oli jonkin verran vaatimattomampaa, vain yksi yhteinen kulkue illassa ja ilmeisesti kaupungin roomalaistaustan takia kulkueissa marssi paljon roomalaissotilaita. Torreviejassa kävimme Semana Santa -museossa, jossa oli pyhimysten patsaita ja kantosysteemejä säilössä pääsiäisten välillä. Tämä kaikki on niin mielenkiintoista, että minusta ennemmin kannattaa ainakin kerran tulla näkemään tämä, jos Espanja kiinnostaa. Kiitos upeista kuvista!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s