rooma_roma_aukio_kuja

Miksi kaikki(en) tiet vievät Roomaan?

Rooma oli kaikkea sitä mitä keväiseltä kaupunkilomalta voi odottaa. Huhtikuun aurinko lämmitti, Colosseum oli upea kokemus, söpöt kujat ja kauniisti rapistuneet talot hurmasivat, ja Chianti- ja Lambrusco-viinit maistuivat oih-niin-kliseisiltä ruutupöytäliinoilta pizzan kyytipoikana nautittuna.

Viime aikoina olen seuraillut, että tuttavat ja matkabloggaajat toinen toisensa perään vierailevat Roomassa. Ja nyt, kun itse sinne pyrähdin elämäni ensimmäistä kertaa, ymmärrän miksi. Minäkin haluan palata.

Miksi kaikkien tiet vievät Roomaan? /¿Por qué todos los caminos  llevan a Roma?

rooma_roma_piazza

1. Koska näet yhden maailman seitsemästä ihmeestä / Una de las maravillas del mundo

Yhdestä Rooman (ja koko maailman) tunnetuimmasta nähtävyydestä Colousseumista jäi mahtavat fiilikset. Joskus suhtaudun näihin ”turistihelvetteihin” hieman karsastaen, koska ihmisten kyynerpäitä väistellessä ja parhaasta valokuvauskulmasta taistellessa monumentin todellista hienoutta voi olla vaikea löytää. Fiilistä, jonka odottaa kokevansa tuolla merkittävällä paikalla, saattaa olla hankala saavuttaa. Colousseum on kuitenkin jokaisen nähtävä.

Suosittelen ostamaan lipun virallisilta sivuilta (http://www.coopculture.it) opaskierroksen Colosseumin osiin, joihin ei 17 euroa maksavalla peruslipulla pääse. 9 euron kierroksella saat kuulla faktoja ja tarinoita, jotka sytyttävät paikan huikean historian eloon.

Lisäksi säästät rutkasti aikaa ja hermojasi. Etukäteen verkosta ostetulla ja tulostetulla opaskierroksen lipulla pääset koko huumaavan pitkän jonon ohi suoraan turvatarkastukseen.

rooma_roma_colosseumrooma_roma_colosseumrooma_roma_colosseum

Tiketti kannattaa siis ostaa suoraan verkkosivuilta, ei yksityisiltä sivustoilta ja Colosseumin edustalla pörrääviltä, innokkaasti asiakkaita metsästäviltä oppailta.

Itse ostimme pari päivää ennen reissua espanjankielisille bedevere-kierrokselle. Alaosiin ja gladiaattorien tunneleihin vievät kierrokset olivat kaikkina matkapäivinämme täynnä. Suosittelen olemaan useita viikkoja etukäteen liikkeellä.

Bedevere-kierros, joka vei pytingin kolmos- ja neloskerroksiin eli lähes 48 metrin korkeuteen, oli kuitenkin rahansa väärti. Näkymät alas vanhalle taistelutantereelle sekä ympäröivään Roomaan olivat huikeat tuolta 50 000–80 000 katsojaa vetäneen stadionin huipulta. Yläosat oli muuten avattu ryhmille vasta viime vuonna. Peruslipulla korkeuksiin ei pääse.

Tunnin ja vartin kierros oli oikein sopivan pituinen. Siinä ehti saada mittavasta tietoja, kuulla hauskoja anekdootteja, ihastella 2 000 vuotta vanhan amfiteatterin huimaa kokoa ja historiaa sekä napsia suuren määrän kuvia.

Tiesitkö, että Coloussemin nimi on oikeasti Anfiteatro Flavio sen rakennuttaneen Flavio-suvun mukaan? Colousseum oli ennen taisteluringin vieressä seisoneen, sittemmin hävinneen patsaan nimi.

rooma_roma_colosseumrooma_roma_colosseum

El Coliseo es increíble. Su belleza supera todas las fotos que has visto anteriormente. Te recomiendo comprar una visita guiada (en español) en la página oficial http://www.coopculture.it. Vale solo 9 euros, y con esa entrada adelantas a toda la cola gigante para entrar al monumento. Con la información y las anécdotas que te ofrecen las guías, el anfiteatro que tiene 2 000 años parece volver a la vida. Las guías te llevan a los pasadizos debajo de la arena y a las partes más altas dónde no se puede entrar con un ticket básico.

2. Koska saat samassa paketissa metropolin ja pikkukaupungin tunnelman / Un metrópolis donde se encuentra también el ambiente de los pueblos 

Siitä ei pääse mihinkään, että ikuinen kaupunki on maailmankuulujen nähtävyyksien ja turistien täyttämä. Matkailijoiden virrat tuovat lisävilinää jo muutenkin lähes kolmen miljoonan asukkaan kaupunkiin.

Suurkaupungin etuja ovat muun muassa keskusta-alueen tiiviit metro- ja junayhteydet. Julkisilla voi hurautella nopeasti paikasta toiseen, jos ei jaksa tai ehdi kävellä ja ihastella ja hengittää Rooman ihanuutta.

rooma_roma_katot

Pienemmän kaupungin tunnelmaa voi aistia monissa keskustan laitakaupunginosissa. Kuuluisin niistä on varmasti Trastevere, joka töröttää Tiber-joen länsipuolella.

Trasteveressä ihanaa on rento tunnelma, jossa korttia pelaavat italialaispapat, lapsiperheet ja hipsterit nauttivat elämästä äänekkäästi sulassa sovussa.

Vetonauloina toimivat myös huokeat mutta herkulliset ravintolat. Arkkitehtuuri ei kauheasti poikkea Rooman keskusta-alueista, mutta se on karvan verran kuluneempaa. Trasteveren katukuvaa hallitsevat niin aikaa nähneet, kulahtaneita karkkilaaria muistuttavat värikkäät talot, suloiset pikkukaupat kuin katutaide.

Roma es un metrópolis grande con casi 3 millones de habitantes donde se puede encontrar barrios y calles tranquilas. Por ejemplo, el barrio Trastevere tiene un ambiente especial. Allí puedes disfrutar de restaurantes tradicionales con buen precio, ver abuelos jugando cartas en las piazzas y tomar una cerveza o Aperol en las terrazas con romanos jóvenes.

rooma_roma_trastevererooma_roma_trastevere

3. Koska pääset aikamatkalle / El viaje a través del tiempo

Rooma on perustettu jo vuonna 753 ennen ajanlaksumme alkua. Coloussemin lisäksi kaupungista löytyykin lähes äärettömät määrät paikkoja, rakennuksia, esineitä ja taidetta, jotka ajoittuvat eri kohtiin lähes 3 000 vuoden aikajanalla.

Coloussemin vierustalle levittyvä Forum Romanum ja Palatinus-kukkula ovat ehdoton must see -kohde. Niiden porteista pääsee muuten sisälle samalla Colosseumiin ostetulla nettilipulla ilman jonoja.

Forum Romanumilla saa käyskennellä Antiikin Rooman kukoistuskauden temppelien ja riemukaarten välissä. Vertaisin sitä muutama vuosi sitten tehkemääni Ateenan Akropolis-visiittiin. Molemmissa oli hieno tunnelma, ja ne saivat minut tuntemaan itseni hyvin pieneksi historian juoksussa.

Toisaalta kivimöhkäleet voivat jäättää katsojansa kylmäksi, jos ei osaa asettua omaa pääkoppaa tiettyyn moodiin ja siirtää ajatuksia raunioiden aikaiseen elämään.

rooma_roma_colosseumrooma_roma_antiikkirooma_roma_antiikki

Legendan mukaan Rooman perustivat Romulus ja Remus, joita esittävä Lupa Capitolina -susipatsas löytyy Musei Capitolini -museon uumenista. Patsaan kopion voi bongata myös taivasalta saman museoaukion nurkalta.

rooma_roma_antiikki

Historiallisista rakennuksista minua sykähdytti etenkin Pantheon. Se sijaitsee Pignan kaupunginosassa, jonka värikkäiden kivitalojen välistä tuo massiivinen temppeli yhtäkkiä ilmestyy eteen.

On huikea ajatella, että Pantheonin rakentaminen aloitettiin tarkalleen 1 900 vuotta sitten, ja siinä se edelleen seisoo keskellä Roomaa seuraamassa arkista elämää ja kuuntelemssa katusoittajien sointuja sekä turistien aukion laidalla kohottamien viinilasien kilinää.

Historioitsijoiden mukana oli onni, että pakanatemppeli luovutettiin kirkolle ja se puettiin Santa Maria ad Martyres -kirkon valepukuun jo 600-luvulla. Muussa tapauksessa tuo kaunokainen ei nyt ihastuttaisi meitä vaan se olisi tuhottu monien muiden temppelien tapaan.

Ihmisvirta maksuttomaan Pantheoniin on jatkuva, mutta pitkiä jonoja ei ehdi syntyä. Moni viettää yhdestä suuresta salista koostuvassa kirkossa vain pienen hetken. Useimmille riittää pieni pyörähdys Euroopan suurimman kupolin alla. Se on halkaisijaltaan yli 43 metriä. Kupolin erikoisuus on sen laella oleva suuri aukko, josa sisään tulviva valo leikkii vuorokauden ajasta riippuen eri tavoilla Pantheonin koristeisilla sisäseinillä.

Pantheonissa voi myös nähdä renessanssitaitelija Rafaelin haudan.

La visita al Foro Romano y al Palatino es obligatoria. Una se flipa con toda la historia y arte que hay dentro. El monumento histórico que más me ha llamado la atención ha sido el Pantheon. Tiene la cúpula más grande de Europa. Es increíble que el templo lleve más de 1900 años vigilando a los romanos y turistas que hoy en día brindan sus copas de vino en las terrazas de la plaza del Pantheon.

rooma_roma_pantheonrooma_roma_pantheonrooma_roma_pantheon

4. Koska hurmaannut aukioista ja kujista / La belleza de las plazas y callejones

Kaikista huikeista nähtävyyksistä – joista tähänkin postaukseen mahtui vain muutama – huolimatta, Rooman paras anti sen ihanat kujat ja piazzat eli aukiot.

Suuresta Berninin suunnittelemasta suihkulähteestään tunnetun Piazza Navonan, elokuvien lempilapsen Piazza di Spagnan ja mahtipontisen Piazza Venezian lisäksi Rooman kaduilla käyskennellessä päätyy muutaman korttelin välein suloisille aukioille.

rooma_roma_aukio_kujarooma_roma_aukio_kuja

rooma_roma_aukio_kujarooma_roma_aukio_kujarooma_roma_aukio_kuja

Trevin kaupunginosa on hurmaava. Jokainen käy varmasti viskaamassa kolikkonsa Fontana di Trevin suihkulähteeseen ja kiertelee sen jälkeen Trevin kauniilla ja turistioriontuneilla kujilla.

Yksi kauneimmista kävelykaduista, jolle löysimme, oli ravintoloiden, jäätelöbaarien ja pikkupuotien täyttämä Via dei Coronari. Siellä kamera nakutti ja pää kääntyili ihanille pikkukujille, puotien ikkunoihin, ikkunaluukkuihin ja ohikulkevaan ihmisvilinään.

Aunque en la ciudad eterna se encuentran cientos de monumentos turísticos, los que más me ha gustado ha sido el ambiente y la belleza de sus plazas y callejones históricos.

rooma_roma_aukio_kujarooma_roma_kujarooma_roma_aukio_kuja

5. Koska italialaiset! / Los italianos

Ainakin minut italialaiset hurmasivat muutamien kohtaamisten perusteella. Niin eläväistä meininkiä! Itsevarmat mutta rennot italialaiset muistuttavat toki asuinmaani Espanjan asukkaita, mutta ovat jotenkin ylpeämmän oloisia – silti aina pilke silmäkulmassa.

Kohtaamisia väritti espanjalaisten ja italialaisten tapa (ilmeisesti kirjoittamaton sääntö) kommunikoida keskeneen niin, että kumpikin käyttää omaa kieltään ja toinen sitten vain tulkitsee parhaansa mukaan. Koska olin matkalla espanjalaisen poikaystävän kanssa ja yhteinen kielemme on espanja, asiakaspalvelijat eivät suostuneet puhumaan meille englantia.  ”Miksette sanoneet, että olette Espanjasta!?”

Keskustelut olivat koko loman ajan yhtä kielten sekamelskaa, mahtavia eleitä ja mitä makeimpien naurunremahduksien täyteisiä.

Los italianos con su carácter gracioso pero un poco orgulloso, me han entretenido. Sobre todo, lo he pasado bien cuando se enteraban que hablaba español con mi novio y, preferían hablar una mezcla de italiano-español en vez de ingles. ¡Que desastre!

rooma_roma_italialainenrooma_roma_italialainenrooma_roma_italialainen

+ Vatikaani! / + Vaticano

Mutta tuo maailman pienin maa onkin ihan oman postauksen arvoinen.

Este pequeño país merece su propio post en el futuro.

 

Miksi sinä matkustit Roomaan? Kerro, mikä Roomassa on parasta?Voit seurata Eevagamundaa Bloglovin´in kautta

Seuraa Eevagamundaa myös Facebookissa ja fiilistele kuvia Instagramissa!

❤ Eeva

26 Comments

 1. Aron / Ja sitten matkaan...

  Rooma näkyy olevan kaikkien matkabloggaajien listalla, kuten tuntui olevan tilanne myös viime vuonna, kun itsekin Rooman vierailua suunnittelimme. Rooma kuuluu ehdottomasti yleissivistykseen, Pantheonin ja Colosseumin kaltaiset rakennukset pitäisi jokaisen nähdä omin silmin. Näistä upeista rakennuksista ja ihanasta kesän helteestä huolimatta Rooma jätti minut jotenkin kylmäksi. Tykästyin enemmän Napolin alueeseen, jossa vierailimme matkan aluksi. Ehkä täytyy vielä palata ihan erilliselle vierailulle vain Roomaan ja katsoa onko fiilis sitten erilainen.

  Tykkää

 2. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA

  Mä olin kanssa viikko sitten elämäni ekalla Rooman matkalla ja sehän osui ja upposi! Aivan i-h-a-n-a kaupunki. Tätä lukiessa pystyi kyllä niin kuvittelemaan itsensä tuonne, ai että. Tuolla Pantheonissa ollessa ei voinut mitään muuta kuin hämmästellä, että miten ihmeessä se on rakennettu aikoinaan? Tai no samaa tuli kyllä mietittyä melkein joka puolella Roomaa. :’D

  Tykkää

 3. Susanna

  Kiva että tykkäsit Roomasta, olen käynyt siellä useita kertoja. Esim. junalla (tai vaikka risteillen) pääsee myös Civitavecchiaan, satamakaupunkiin joka on noin tunnin junamatkan päässä Roomasta. Rooma on aika perinteinen italialaiskaupunki jossa on runsaasti nähtävää. Mutta tunnelma on vähän ränsistynyt vuosien aikana nyt, esim. kebabravintoloita on tullut lisää paikallisten tilalle, mutta kaipa niillekin on oma kävijäkantansa. Vaatteita löytyi aika edullisesti Roomassa

  Tykkää

 4. Anne/ Matkahetket

  Voi kun vielä en Roomaan ole päässyt kaipuusta huolimatta. ❤ Colosseumin haluaisin nähdä ja kokea ylipäänsä tuon ikuisen kaupunkin nykyisen tunnelman. Tosi monessa blogissa on nyt ollut juttuja Roomasta, kiva oli lukea taas uusi postaus. Ja ihania tunnelmakuvia!

  Tykkää

 5. Christa

  Olin juuri viime viikonloppuna Roomassa kolmatta kertaa. Rooma oli edelleen ihana, mutta aikamoinen muutos turistien määrässä verrattuna edellisiin reissuihin (12 ja 17 vuotta sitten). Itse koin palvelun Roomassa tympeäksi. Kontrasti oli todella suuri Ateenaan, jossa olin viikkoa aikaisemmin. Mutta Rooma on kaunis ja nähtävää on hurjasti, vaikka olin jo perusnähtävyydet nähnytkin.

  Liked by 1 henkilö

 6. Anna Koskela

  Olimme noin kuukausi sitten mennessä ja tulessa päivän Roomassa Etelä-Italian kierroksemme yhteydessä. Aina se Rooma vaan on yhtä mukava, vaikkakin aina myös vannon, että en kaupunkiin halua mennä, koska hyvän hotellin löytäminen on niin vaikeaa, on ruuhkia, huonoa asiakaspalvelua jne. Silti: Rooma ❤

  Liked by 1 henkilö

 7. lena / london and beyond

  Rooma! Matkabloggaajien suosikki toden totta, ja myös minun. Tämän vuoden uudenvuodenlupaus on se, että haluan Roomaan. Syksymmällä sitten. 🙂

  Jännä huomata, kun niin monella on eri ajatukset Roomasta – toinen tykkää, toinen inhoaa. Palan halusta tietää, millaseksi Rooman koen. Ainakin ne ravintolat pitää tsekata etukäteen, sitä kaikki sanovat, jopa roomalaiset.

  Liked by 1 henkilö

  1. eevagamunda

   Itse olin Rooman-reissuni jälkeen ihan pilvissä ihastuksesta. On hieman vaikeaa samaistua joidenkin Rooma-inhoon. Toki huomasin esimerikiksi ruuhkat ja turistimassat, mutta suljin kai nuo asiat pois. Fiilis vaan oli niin hyvä!

   Tykkää

 8. Rosa

  Mieleeni on jäänyt ensimmäisestä Rooman matkastani se hetki, kun nousin metrosta ylös kadulle ja näin Colosseumin. Olihan se ihan epätodellista, kun en ollut edes kovin paljon matkustellut niin tällaisen historiallisen rakennelman näkeminen teki suuren vaikutuksen. Upeita kuvia sinulla!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s