Andalusian rakastetuimman kaupungin parhaat palat – 7 syytä suunnata Sevillaan

Sevilla… Sevilla? Se voi tuoda takaraivoon tarunhohtoisia kaikuja. Olet varmasti kuullut espanjalaiskaupungin nimen ja tiedät sen ehkä olevan Andalusiassa, muttet luultavasti ole ”eksynyt” sinne. Minä en tosin voi ymmärtää, miksi suomalaisturistien virrat eivät ole ottaneet suunnakseen tuota historiaa pursuavaa kaupunkia.

Viime viikonloppuna hurautimme jälleen viikonloppureissulle Málagasta Sevillaan. Ensisijaisena syynä oli lauantai-iltainen konsertti, mutta ehdimme nauttia viikonlopun aikana myös muusta kulttuurista, muun muassa ruoka- ja juomasellaisesta. Tärkeimmät Sevillan nähtävyydet olin kolunnut aikaisimmilla visiiteilläni, mutta osaan piti tälläkin kertaa palata. Löytyipä kaupungista täysin uusiakin kulmia (ja monia on vielä näkemättä.)

Sevilla on ihana ja suurenmoinen. Kyseessä ei ole mikään tuppukylä vaan Espanjan neljänneksi suurin kaupunki Madridin, Barcelonan ja Valencian jälkeen. Minulle Sevilla on suurkaupunki, mutta samalla kotoinen. Enkä usko sen lempeän ja vastaanottavan tunnelman johtuvan vain siitä, että olen toki käynyt siellä jo ainakin neljään kertaan.

Sevilla on toisaalta historiallinen ja konservatiivinen, mutta samalla moderni ja raikas.

Sen kaduilla ei voi olla törmäämättä katolilaisuuteen eli kirkkoihin, kappeleihin ja neitsytpyhimysten kuviin. Andalusian sisälläkin itsehallintoalueen pääkaupunkilaisia, sevillalaisia pidetään andalusialaisia perinteitä henkeen ja vereen vaalivina. Niihin kuuluvat niin flamencokulttuuri, härkätaistelut, feria-kaupunkijuhlat ja näyttävä koko kansan semana santa eli pääsiäisviikon juhla, jonka aikana satoja pyhimyspatsaita kuljetetaan kaduilla.

Toisaalta keskelle vanhaa kaupunkia – eli satojen vuosia vanhojen rakennusten muodostamaa katusokkeloa – nousi vuonna 2011 puinen 150 metriä leveä ja 30 metriin kohoava futuristinen Metropol Parasol, joka kuuluu maailman suurimpiin puurakennelmiin.

Sevilla on yksi Andalusian huikeimmista paikoista, jossa vierailua suosittelen kaikille. Listasinkin nyt seitsemän syytä suunnata Espanjan eteläisimmän itsehallintoalueen eli Andalusian pääkaupunkiin.

sevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiot

1. Huikean värikäs Plaza de España

Plaza de España on Sevillan paraatipaikalla, ydinkeskustan kupeessa seisova majesteettinen aukio. Ensi kertaa sinne astuva ei voi olla yllättymättä. 50 000 neliömetrin kokoinen aukio on vuorattu sitä kiertävän tekojoen reunuksia ja tornien kupoleita myöten laatoin, kaakeilein ja koristekuvioin.

Huikeisiin yksityiskohtiin lukeutuvat jokaiselle Espanjan 50 maakunnalle omistetutut koristeelliset penkit, jotka reunustavat puoliympyränmuotoista aukiota.

Espanjan kuuluisimpiin paikkoihin lukeutuva Plaza de España -aukio rakennetttiin vuoden 1929 Iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten. Nykyään rakennusten sisätilat on valjastettu erilaisten julkishallinnon elinten käyttöön. Ulkotilat puolestaan ovat avoinna koko kansan ihasteltavaksi.

Hevoskärryjen, flamencotanssioiden, viuhkanmyyjien, hevosrattaiden ja suotuveneiden  värittämällä aukiolla riittää vilskettä, mutta aukion valtavan koon vuoksi varsinaista ruuhkaa ei muodostu.

2018-05-11 08.14.49 1sevilla_7_parasta_plaza de españasevilla_7_parasta_plaza de españasevilla_7_parasta_plaza de españasevilla_7_parasta_plaza de españasevilla_7_parasta_plaza de españasevilla_7_parasta_plaza_de_España

2. Alcázar de Sevilla -linnoituksen lumo

Harva osaa kuvitella kävelleessään Sevillan keskustassa sijaitsevan palatsi- ja linna-alue Real Alcázar de Sevillan muurien ohi, millaisia aarteita niiden takaa löytyykään.

Alcázar on rakentunut ja muotoutunut eri kulttuurien käsissä 1000-luvulta tähän päivään asti. Sen arabipalatsien huikeat patiot ja tunnelmallinen kylpylä, puutarhojen väri-ilotulitus sekä renesanssilinna häikäisevät silmät ja avaavat suut ammolleen.

Se on myös yksi maailman vanhimmista kuninkaallisista, yhä käytössä olevista palatseista. Yksi Alcázarin osa toimii nimittäin edelleen Espanjan kuningasperheen virallisena asuntona Andalusian vierailujen aikana.

sevilla_7_parasta_alcazarsevilla_7_parasta_alcazarsevilla_7_parasta_alcazarsevilla_7_parasta_alcazarsevilla_7_parasta_alcazar

3. Santa Cruzin kaupunginosan tunnelma

Santa Cruz on ydinkeskustassa, Alcázar-linnan ja katedraalin kainalossa rauhallista, tosin turistien sävyttämää rytmiään elävä kaupunginosa. Sen kapeat ja ruutukaavasta piittaamattomat kadut johdattavat niin arabien kuin juutalaisten jäljille. Lisäksi siellä saa haistella maustekauppojen tuoksua, ihastella laattojen yksityiskohtia, maistella paikallisia tapaksia ja hypistellä vaate- ja keramiikkakauppojen suloisuuksia.

sevilla_7_parastasevilla_7_parasta_santa_cruz2018-01-22 08.25.31 12018-05-13 03.48.34 2.jpg2018-05-13 03.48.32 2

4. Giralda-torni ja katedraali

Sevillassa on mahdotonta käydä näkemättä upeaa Giraldan tornia. Vaikka et haluaisi kivuta sisälle ja ylös torniin asti, et voi välttyä yli sataan metriin kohoavan tornin profiilin piirtymistä eteesi eri kulmista.

1100-luvulla pystytetty moskeijan minareettitorni on ollut katolisen kirkon osa 1200-luvulta. Vaikka tornia on muokattu, historiasta ei voi erehtyä.

Giraldan lisäksi Sevillan katedraaliin liittyy muutakin uniikkia. Noiden seinien sisällä olevassa haudassa makaa yksi maailman historian kuuluisin hahmo  – vuonna 1506 kuollut Kristoffer Kolumbus.

sevilla_7_parasta_katedraalisevilla_7_parasta_katedraalisevilla_7_parasta_katedraali

5. Modernit vibat

Modernimmat mausteet kaiken historian keskellä tekevät kaupungista mielenkiintoisen ja antavat sille särmää. Tähän listaan kuuluvat muun muassa Metropol Parasol –puurakennelma ja Alameda de Hércules -puistokadun (ja sen lähialueen) nuorekkaat baarit ja ravintolat.

Vasta tällä vuosikymmenellä avattu Metropol Parasol on eräänlainen ravintola- ja akvaariokeskuksen ja näköalatornin yhdistelmä. Sen harjalta avautuu huikeat näkymät yli kaupungin. Hökötys tunnetaan myös nimellä Setas de Sevillas, joka tarkoittaa Sevillan sieniä. Nimestä voikin heti päätellä rakennelman muodon. Toinen kiinnostava anekdootti on, että puurakenteet on tehty suomalaisesta koivusta.

Futuristisia rakennelmia jätti jälkeensä myös Sevillan vuoden 1992 maailmannäyttely. Nykyään rapistumaan päässeet rakennukset tosin vain vilkkuvat Gualdiquivir-joen keskustan vastakkaisella rannalla.

sevilla_7_parasta_modernisevilla_7_parasta_modernisevilla_7_parasta_modernisevilla_7_parasta_moderni

6. Satojen aukioiden, palatsien ja patioiden kauneus

Sevillasta tekee upean se, että on oikeastaan ihan sama minne menet, jokainen kaupunginosa tarjoaa nähtävää. Historiallinen kantakaupunki on todella laaja.

Älä siis unohda eksyä ydinkeskustan ulkopuolisille kujilla ja toreille tai kuljeskella Santa Catalinan ja Reginan kaupunginosissa. Niiden uumenissa sijaitsee kaupungin hienoimmat andalusialaispalatsit sekä Sevillan vanhin, vuonna 1670 perustettu ravintola El Rinconcillo.

Sevillassa on kurkattava sisään ihanista porteista. Niiden takana avautuu suloisia ja koristeellisia patioita, jotka toimivat etenkin kesän paahteissa viileänä, vehreinä ja varjoisina keitaina.

Aukioista kannattaa piipahtaa ainakin piilotetulla, kaariholvien reunustamalla Plaza del Cabildo -aukiolla, ruokapaikkojen ympäröimällä Plaza del Salvadorilla sekä kauniilla ja keskeisellä Plaza de San Franciscolla.

sevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiotsevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiotsevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiotsevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiotsevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiotsevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiotsevilla_7_parasta_aukiot_ja_patiot

7. Trianan peri-sevillalainen kaupunginosa

Kun lähtee vanhastakaupingista ja keskusta ja kipittää Guadalquivir-joen yli vievien siltojen toiselle puolella, on Trianan kaupunginosassa. Kuuluisin silta on Puente de Triana, jonka ylittäessä päätyy heti tuon merimiesten ja taiteilijoiden – etenkin flamencoartistien – kotina  menneinä vuosina tunnetun kaupunginosan ytimeen. Trianassa kannattaa tutkia katuja, vanhoja keramiikkatehtaita, kauppahallia, patioita ja ennen kaikkea edullisia ja perisevillalaisia kalaravintoloita.

sevilla_7_parasta_triana

Sevilla tiene su color especial. Aunque ya llevo cinco años viviendo en Málaga y he visitado la capital de Andalucía varias veces, Sevilla siempre me vuelve a sorprender con su belleza. Aquí está mi lista de siete cosas por los cuales todo el mundo tendría que visitar esa ciudad andaluza tan especial; grande pero acogedora y tradicional pero moderna.Voit seurata Eevagamundaa Bloglovin´in kautta

Seuraa Eevagamundaa myös Facebookissa ja fiilistele kuvia Instagramissa!

❤ Eeva

21 Comments

  1. eevagamunda

   Kiitos Sandra! Oi, sinäkin olet asunut Espanjassa ❤ Espanjassa tosiaan on se ongelma, että upeita paikkoja on tosi paljon. Itsekin olen asunut täällä jo viisi vuotta, ja vielä on etenkin Pohjois- ja Keski-Espanjassa hirveän monta kiinnostavaa kaupunkia ja paikkaa näkemättä.

   Tykkää

  1. eevagamunda

   Plaza de España on minusta ihan Sevillan ykköskohde! Jo senkin takia kannattaa palata 🙂 Ja totta, suomalaisille varsinkin Andalusian sisämaan kesälämpötilat voivat olla liikaa. Helteet alkavat näillä hetkillä paahtamaan, eli jos haluaa nauttia kaupunkilomasta täysillä, kannattaa ehkä odottaa syksyyn.

   Tykkää

 1. Outi Pekkinen

  Hei. Todennnäköisesti ylihuomenna otamme bussin täältä Marbellasta tyttöni kanssa Sevillaan, joten tämä kirjoitus tuli kuin tilauksesta! Olisi tosin vain päiväretki, joten pitää tsekata miten onnistuu. Onko tuo vanhin ravintola tosin vain 51-vuotta vanha? Kiitos ihanista inspiroivista kuvista.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s